Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Total și PSA produc în comun baterii electrice din 2023

Anunțat în ianuarie, parteneriatul dintre compania energetică Total și producătorul de autovehicule PSA s-a concretizat în cele din urmă prin crearea „unui jucător major în producția de baterii în Europa”. Cele două grupuri au anunțat pe 3 septembrie  lansarea joint-venture-ului ACC („Automotive Cells Company”, care reunește Saft, o filială a Total, și PSA, precum și filiala sa germană, Opel. Compania mixtă va participa la dezvoltarea „bateriei Airbus”, destinată să concureze cu sectorul asiatic. Bateriile reprezintă doar o treime din valoarea adăugată a vehiculelor electrice, dar Europa reprezintă în prezent doar 1% din producția globală, dominată de China, Coreea de Sud și Japonia. „Cu această asociație, partenerii stabilesc un actor global de referință în dezvoltarea și fabricarea bateriilor pentru industria auto la cel mai înalt nivel de performanță din 2023”, specifică PSA și Total în comunicatul lor de presă.

Total își aduce expertiza în cercetare, dezvoltare și industrializare, în timp ce PSA își aduce cunoștințele despre piața auto și experiența sa în producția de masă. Grupul Renault ar trebui, de asemenea, să se alăture acestei alianțe, așa cum a anunțat președintele Emmanuel Macron la sfârșitul lunii mai.

Un centru de cercetare și dezvoltare din Bordeaux și un centru de producție pilot în Nersac (Charente) sunt „deja în faza de pornire pentru a permite dezvoltarea de noi tehnologii de celule litiu-ion de înaltă performanță”. Producția în serie va fi lansată la sfârșitul fazei de cercetare și dezvoltare în două fabrici: în Douvrin, în nordul Franței, apoi în Kaiserslautern, în Germania. Obiectivul este de a atinge inițial o capacitate de 8 GWh, apoi o capacitate cumulată de 48 GWh până în 2030 în ambele locații. Acest lucru va corespunde producției de 1 milion de vehicule electrice pe an sau mai mult de 10% din piața europeană, potrivit comunicatului de presă. Acest proiect beneficiază de sprijinul financiar al autorităților franceze și germane pentru o sumă de 1,3 miliarde de euro. Întregul proiect vizează investiții de peste 5 miliarde de euro.

Articole similare

Ad