Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportul interjudetean s-ar putea liberaliza mai rapid decat ne asteptam

Odata cu discutiile lansate la nivelul Comisiei Europene de amendare a pachetului rutier si implicit a regulamentului 1073 privind accesul la piata de transport calatori, perspectivele liberalizarii pietei de transport interjudetean se contureaza tot mai clar. Nimeni nu se astepta insa ca lucrurile sa se transeze prea rapid, mai ales ca reglementarea europeana este inca in dezbatere.
 

Noul ministru al transporturilor, Lucian Sova, considera insa ca 20 de ani de tranzitie sunt suficienti pentru transportul interjudetean de pasageri. In acelasi timp, reprezentantii carausilor solicita o „relaxare“ a prevederilor ordinului 980, pentru a putea oferi posibilitatea adaptarii programului interjudetean la cerintele pietei (in sensul capacitatilor de transport si a graficului de circulatie). „De la relaxarea reglementarilor si pana la liberalizare este doar un pas. Oricum, despre liberalizare se stie de vreo patru ani, asa ca nu cred ca mai poate fi cineva luat prin surprindere. Este suficient pentru organizare si reorganizare“, a explicat ministrul Sova.
La nivelul MT se analizeaza de mai mult timp varianta elaborarii unor norme care sa nu fie surprinzatoare la 1 ianuarie 2019. Si inainte de a lua orice decizii, ministrul transporturilor a anuntat ca se va consulta cu asociatiile patronale.

Articole similare

Ad