Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Travego Euro 6 si alte noutati

Cu o luna inainte de Busworld Kortrijk, Daimler Buses si-a anuntat noutatile pregatite pentru cel mai mare targ de autobuze si autocare al anului, care va incepe pe 21 octombrie. Astfel, Mercedes-Benz Travego va fi prezentat in premiera cu motor Euro 6 si cu o versiune noua a transmisiei PowerShift, iar noul Citaro va fi in centrul atentiei pe
segmentul autobuzelor urbane, alaturi de Sprinter City 77, in varianta pe trei axe. Vor fi expuse si nu mai putin de opt modele Setra, din toate cele trei serii, vedeta fiind S 415 GH-HD ComfortClass intr-o configuratie deosebita, Final Edition.

 
Mercedes-Benz Travego Edition 1 este primul autocar care corespunde standardului de poluare Euro 6 si va fi prezentat in premiera la Busworld Kortrijk, la jumatatea lui octombrie. Vehiculul beneficiaza de noul motor BlueEfficiency Power OM 471, de 12,8 l, montat vertical, care inlocuieste versiunea precedenta a propulsorului cu sase cilindri in linie. OM 471 este disponibil in doua variante de putere, 476 si 510 CP, si beneficiaza de un nou sistem de injectie common-rail X-Pulse. Gratie sistemului racit de recirculare a gazelor de evacuare se produc mai putini oxizi de azot in timpul procesului de combustie, ceea ce reduce consumul de AdBlue cu 40% fata de motorul Euro 5. AdBlue este injectat acum pe evacuare fara aer, printr-un proces optimizat. In convertorul catalitic SCR, oxizii de azot sunt transformati aproape in totalitate in apa si azot. Sistemul de evacuare al motorului Euro 6 este prevazut in plus cu un filtru de particule foarte eficient, care face ca prima vizita la service a vehiculului sa fie recomandata dupa 360.000 km si apoi la fiecare 240.000 km. Pentru a evita cresterea presiunii in sistemul de evacuare, ceea ce ar genera un consum mai mare de carburant, intregul sistem de tratare a gazelor de emisie este proiectat cu doua circuite si toate componentele sunt montate in aceeasi camera.
Pentru Euro 6 este necesar un sistem de racire mai performant. Acesta a fost obtinut prin montarea radiatorului de pe partea dreapta pe stanga, separarea compartimentului acestuia de cel al motorului, crearea mai multor fante in partea din spate a autocarului, care sa asigure circulatia aerului, utilizarea unor ventilatoare mai performante etc. Noul sistem este cu 30% mai eficient decat cel precedent. Pentru a nu ingreuna axa spate, rezervorul de carburant a fost repozitionat in partea din fata. In plus, greutatea diferitelor componente – geamuri, agregat de aer conditionat – a fost redusa. Iar capacitatea compartimentului de bagaje este la fel ca la Euro 5.
Travego Edition 1 este echipat cu transmisia GO 250-8 PowerShift, care are la baza cutia automatizata GO 240-8, cu opt trepte plus marsarier. Noua transmisie automatizata se ofera exclusiv pentru Travego Euro 6 si vine cu o strategie mai buna de schimbare a treptelor si un plus de cuplu comparativ cu prima generatie PowerShift, astfel ca interventia soferului se va face numai in ocazii rare. Cuplul maxim, de 2.300 Nm, este atins inca de la 1.100 rpm, iar raportul de transmisie este de 6,57 in treapta intai si de numai 0,67 intr-a opta. Retarderul integrat in cutie e complet reproiectat si foarte eficient, iar functionarea este acum similara cutiilor de viteza automate cu convertor de cuplu, care simplifica manevrarea. De asemenea, joystick-ul cutiei de viteze a fost inlocuit de o maneta montata pe coloana de directie.
Autocarul dispune si de un sistem electronic nou, B2E, care a determinat reorganizarea completa a postului de conducere. La capitolul siguranta, Mercedes-Benz ofera acum functia Attention Assist, prin care este evaluata starea soferului, pe baza informatiilor furnizate de celelalte sisteme de siguranta activa de la bord. In cazul in care se constata ca acesta este obosit, un simbol luminos in bord ii sugereaza sa faca o pauza.
Primele Travego Edition 1 vor fi livrate catre clienti la inceputul lui 2012, in variantele L si M, de 14, respectiv 13 m lungime. Chiar daca standardul Euro 6 va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014, Angela Titzrath-Grimm, noul director de vanzari, marketing si after-sales al Daimler Buses, este de parere ca solicitari pentru noul model nu vor intarzia sa apara, cu toate ca tehnologia Euro 6 reprezinta un cost suplimentar de 12.000 de euro. Vehiculele dispun de intervale sporite de service, consumul de carburant nu este mai mare comparativ cu Euro 5, iar valoarea reziduala este ridicata.

Citaro si Sprinter City 77 pentru urban
Noul Citaro va fi la primul contact direct cu publicul, dupa lansarea din mai, desi cateva unitati au fost livrate deja. Acesta este primul autobuz urban care poate fi comandat cu program de stabilitate (ESP), care completeaza un pachet de echipari de exceptie: faruri mari, pe xenon, cu functie de iluminare in viraj, protectie la impactul frontal, lumini tip LED la interior si exterior, care economisesc electricitate. Autobuzul expus va avea motor OM 457 hLA, de 12 l si 299 CP. Mai este disponibila varianta de 354 CP, precum si motorul OM 906 hLA, de 6,37 l si 286 CP.
Versiunea Citaro G BlueTec Hybrid confirma faptul ca tandemul diesel-electric este fezabil si aduce beneficii in termeni de consum de carburant. Pana la finele anului numarul unitatilor livrate va ajunge la 50, recordul de deplasare doar pe energie electrica este de 10 km, iar energia de operare de 320 kW este distribuita la patru roti motoare, indiferent de situatiile din trafic. In aceste conditii, autobuzul reprezinta o solutie pentru metropolele cu zone cu emisii zero.
Tot pentru transport urban va fi expus si Sprinter City 77, de 8,7 m lungime si trei axe. Minibuzul are o capacitate de 40 de calatori si face legatura intre versiunea City 6, de 10,5 m lungime, si Citaro K.
Cel mai bine vandut autocar Mercedes-Benz, Tourismo, va fi prezentat intr-o configuratie jubiliara pentru 125 de ani aniversati de constructorul german, cu scaune TravelStar Xtra, insertii de piele si monitoare de 19". Iar cel de-al cincilea si ultimul model expus va fi Integro M, reprezentativ pe segmentul autobuzelor interurbane, care in versiunea economica are 13 m lungime si doua axe, cu motor de OM 457 hLA, de 299 CP, ce satisface standardul EEV. Vehiculul poate fi echipat cu motoare de pana la 408 CP, in functie de configuratie, iar de la jumatatea anului poate fi comandat cu scaune TravelStar Eco, productie proprie Daimler.

Setra 415 GT-HD Final Edition
In asteptarea noilor generatii TopClass, ComfortClass si MultiClass, ce vor fi lansate progresiv, pe masura ce vor fi introduse noile motoare Euro 6 pe toate modelele, Setra a pregatit pentru Kortrijk nu mai putin de opt vehicule cu configuratii si pachete de echipari speciale. Vedeta standului va fi autocarul S 415 GT-HD, in varianta Final Edition. Aceasta presupune geamuri fumurii „Galaxsee” si imbinari din otel inoxidabil, 49 de scaune Voyage Plus cu insertii de piele la nivelul tetierelor, spatarului si pernei, in ton cu culoarea exterioara a vehiculului, precum si aparat pentru bauturi calde.
Cu prilejul implinirii a 60 de ani de istorie Setra, care au fost aniversati cu diferite ocazii de la inceputul lui 2011, 60 de unitati sunt configurate „Special Edition”. Dintre acestea, la stand va fi prezentat S 416 HDH TopClass, care dispune de 46 de scaune Voyage Supreme, cu monitoare incorporate in spatar si tetiere din piele, cu pietre Swarovski. Intre fiecare pereche de scaune este un decalaj de 6 cm, oferind mai mult confort si vizibilitate. Un sistem infotainment performant pentru receptie satelit si radio completeaza conditiile de calatorie. Soferul se bucura de volan imbracat in piele si o vaza de portelan montata pe pilonul A, care aminteste de configuratiile autocarelor de acum 50 de ani.
Tot din familia TopClass va fi expus si autocarul supraetajat S 431 DT, echipat cu scaune Voyage Plus si doua masute pe puntea de jos, care creeaza o atmosfera sociabila. Sistemul intercom cu doua telefoane le permite ghidului si personalului de serviciu sa comunice cu usurinta. Nu in ultimul rand, cel mai mic model al seriei, S 411 HD, care poate transporta maximum 36 de pasageri, a fost configurat special pentru targ, cu doua monitoare mari si o zona multifunctionala.

Seria MultiClass, bine reprezentata
Setra a ales trei autobuze ale seriei MultiClass: S 415 NF, S 416 H si S 417 UL. Primul, cu o capacitate de 41 de locuri pe scaune, a fost desemnat Bus of the Year 2009 si satisface standardul de poluare EEV fara a avea filtru de particule. S 416 H este echipat cu usi avand deschidere la exterior si lift pentru carucior Braun cu rampa extinsa, la intrarea a doua. Amenajarea spatiului pentru carucior se face rapid, gratie perechii de scaune „de cinema” pliabile si a altor doua care se rabateaza inspre fata. Un aparat de bauturi si snacks-uri este montat pentru a asigura pasagerilor un plus de confort.
S 417 UL are acelasi lift Braun si usi avand deschidere la exterior, cu actionare pneumatica. Vehiculul dispune de frana de siguranta in cazul opririlor frecvente, precum si de buton de semnalizare a soferului ca persoana din caruciorul cu rotile doreste sa coboare. 63 de scaune Route echipeaza autobuzul, avand spatar fix, o versiune mai scurta a pernei si maner catre culoar.
Ce-al de-al doilea reprezentant al seriei ComfortClass va fi autocarul cu care producatorul german a participat in vara la competitia Coach Euro Test, S 416 GH-HD/2. Vehiculul are cea de-a doua usa dispusa dupa axa motoare, ceea ce permite amenajarea unei bucatarii si a unei toalete in partea din spate. In plus, salonul pasagerilor nu este intrerupt si se obtine si mai mult spatiu pentru bagaje.

Servicii complete OmniPlus
OmniPlus ofera servicii de reparatie si intretinere flota pentru vehiculele Mercedes-Benz si Setra. Clientii pot alege pachete complete, sub forma cardurilor Basic si Premium, care includ reparatii in reteaua OmniPlus, asistenta 24 de ore pe zi in limba nationala, asistenta in caz de pana la anvelopa etc. si, in plus, posibilitatea platii alimentarii cu carburant, a taxelor de tunel, de feribot s.a., in cazul cardului Premium. Acesta din urma are valabilitate de doi ani, in timp ce varianta Basic, de patru ani. Taxele per-cepute sunt standard, astfel incat clientii nu au surprize neplacute, iar pentru piesele livrate in 24 de ore OmniPlus acopera jumatate din costul expedierii in regim expres
Un nou pachet, BusMobility, asigura asistenta completa in cazul unei defectiuni in trafic si acopera toate cheltuielile de remediere pe loc a problemei plus pana la 200 de euro pentru piesele de schimb necesare reparatiilor efectuate la locul petrecerii evenimentului sau pentru anvelope. Daca avaria nu se poate remedia pe loc, BusMobility acopera cheltuieli de remorcare de pana la 2.000 de euro. Pentru reparatii in service se acopera pana la 300 de euro din costurile de expeditie in regim expres a pieselor originale. Si compensari sunt si pentru alte tipuri de situatii.

Vanzari in crestere cu 3%
Dupa ce in ultimii ani vanzarile de autocare s-au situat la un nivel scazut in Europa, iar autobuzele urbane au tinut industria pe picioare, acum lucrurile s-au schimbat. Fondurile pentru investitii s-au epuizat, astfel ca cererea pe transportul public a scazut, iar piata se situeaza la nivelul din 1997, ceea ce face ca productia totala de autobuze in 2011 sa atinga numai 30% din volumul obisnuit. In schimb, au revenit in centrul atentiei operatorii privati, care dupa trei ani resimt nevoia de a-si moderniza flotele. Vanzarile, atat pentru Mercedes-Benz, cat si pentru Setra, au crescut cu 3% in primele sase luni ale anului comparativ cu 2010. Potrivit lui Hartmut Schick, CEO Daimler Buses, au fost castigati multi clienti noi, in special in Turcia, unde vanzarile s-au dublat in perioada mai sus amintita.
La fel ca in 2010, prima jumatate a acestui an a fost in crestere pentru Daimler Buses in America Latina si India: dezvoltarea economica a Braziliei, dar si cresterea pietei de profil in Mexic fac ca cererile de autobuze si autocare sa se situeze pe o linie crescatoare. Producatorul german si-a definit si celelalte pietele-cheie pentru perioada urmatoare. Iar investitia in fabrica Mercedes-Benz din Jakarta (Indonezia) va asigura o rampa de dezvoltare pentru Asia de Sud, Orientul Mijlociu si Africa.
In primele sase luni din 2011, Daimler Buses a vandut 18.300 de sasiuri si vehicule complete. Veniturile totale au scazut insa cu 10%, situandu-se la doua miliarde de euro. 270 de milioane de euro vor fi alocate anul acesta pentru cercetare si dezvoltare, in vederea reducerii CO2, NOx si particulelor. In acest sens, proiectul autobuzelor pe celule de hidrogen continua cu rezultate foarte bune, iar in Germania vor fi montate 20 de statii noi pentru alimentarea cu hidrogen.
In plus, se estimeaza ca, pana in 2015, 15% dintre autobuzele urbane nou comandate sa fie cu tehnologie hibrida diesel-electric.

Articole similare

Ad