Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Una dintre cele mai mari diferențe de tarife între spot și contract este între Duisburg și Varșovia

Din analiza pieței europene de transport din al treilea trimestru al anului, realizată de Ti, Upply și IRU, rezultă că toate tarifele de pe ruta dintre Duisburg și Varșovia au atins din nou maxime istorice. Dinspre Varșovia spre Duisburg tarifele din contracte au fost, în medie, de 1.451 de euro/cursă (1,34 de euro/km), în creștere cu 8% față de trimestrul anterior și cu 37,4% față de perioada similară din 2021. Iar tarifele spot au ajuns la 1.724 de euro (1,60 de euro/km), în creștere cu 5,1% față de trimestrul anterior și cu 21,4% față de perioada similară din 2021. La retur, tarifele din contracte ale curselor dinspre Duisburg spre Varșovia au fost, în medie, de 1.190 de euro (1,10 euro/km), cu 4,7% mai mari decât în trimestrul anterior și cu 9,1% mai mari decât cu un an înainte. Iar cele spot au ajuns la 1.467 de euro (1,35 de euro/km), cu 5,5% mai mult decât în trimestrul anterior și 11,8% decât în perioada similară din 2021. Tarifele spot de la Duisburg la Varșovia sunt cu 23,3% mai mari decât cele pe bază de contract, pentru aceeași cursă, aceasta fiind una dintre cele mai mari diferențe din Europa.

În august toate tarifele de pe această rută au scăzut, cu excepția celui din contract de la Duisburg la Varșovia. În septembrie toate au crescut iar, dar asta nu înseamnă că nu se estimează noi scăderi în perioada următoare.

Sectorului de producție din Germania i se prevede un viitor extrem de dificil din cauza creșterii costurilor cu energia și incertitudinilor legate de aprovizionarea cu energie. Industria prelucrătoare este deja în declin, iar indicele PMI a scăzut la 48,7, cu 5,1 mai puțin decât în trimestrul anterior, deci contracția este evidentă, așa cum o confirmă și cele mai recente date de la Destatis (Oficiul Federal German de Statistică).

După un șoc inițial în martie, industria germană a cunoscut o redresare modestă până în august, când producția ajustată sezonier și în funcție de preț a scăzut cu 0,8 puncte, acesta fiind primul semn clar că industria germană va începe să ceară din ce în ce mai puțin transport rutier de marfă, deoarece fabricile au nevoie de mai puține materii prime și produc mai puține bunuri intermediare și finite.

Și economia poloneză dă semne clare de încetinire, aici PMI atingând în august minimul din ultimele 27 de luni. Comenzile pentru export sunt și ele în scădere, iar ING raportează că firmele chestionate leagă acest lucru de cererea mai slabă din Germania. Totuși, producția reală a economiei poloneze rămâne rezilientă, ING estimând că creșterea în trimestrul al treilea din 2022 va fi de circa 3%. În august, producția de autovehicule, remorci și semiremorci a crescut cu 40% față de august 2021, în timp ce producția de aparate electrice a crescut cu 23,9% față de anul precedent.

O economie germană aflată în dificultate ar putea să ceară mai puține produse finite și intermediare poloneze în al patrulea trimestru al anului, dar o economie poloneză rezilientă înseamnă că scăderea cererii pe această relație este puțin probabilă în trimestrul următor. Tarifele de transport rutier din Germania au crescut în trimestrul al treilea al anului și ca urmare a nivelului scăzut al apei de pe Rin, care a diminuat volumele transportate fluvial. Dar precipitațiile din septembrie au readus râul la niveluri normale, ceea ce va scădea cererea de transport rutier de marfă în trimestrul al patrulea din 2022 și va face ca și tarifele să scadă.

Articole similare

Ad