Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad

Unda verde la atestate profesionale pentru soferii extracomunitari

Promisa deja din aprilie 2018 de fostul ministru al transporturilor, Lucian Sova, reglementarea care permite scolarizarea si examinarea in limba engleza a soferilor extracomunitari este inca in plina dezbatere la Ministerul Transporturilor.
Daca Directia de Reglementari din cadrul Ministerului Transporturilor este de acord cu acceptarea soferilor extracomunitari la CPC (certificatele de pregatire continua), unde examenul se da sub forma de grila, nu de aceeasi parere este si in ceea ce priveste acceptarea examinarilor pentru CPI (certificatul de pregatire initiala).

Pentru pregatirea initiala, examinarea se face in scris si presupune ca atat cursantii, cat si cei care participa la examinare, sa cunoasca destul de temeinic limba engleza, ceea ce este considerat un impediment de catre unii reprezentanti ai autoritatilor.
Un ordin al ministrului care sa permit doar CPC in limba engleza nu este de ajutor, insa, pentru ca permite doar accesul soferilor cu permis de conducere luat inainte de 2009. Daca unele agentii de recrutare de personal asteapta cu nerabdare unda verde si numai pentru CPC – avand deja personal recrutat care corespunde cerintelor legislative pentru CPC – restul pietei doreste si reglementarea CPI, asa cum in curand va fi posibil si in Bulgaria, o tara care se confrunta, de asemenea, cu o migrare a soferilor catre tari din vestul Europei.
Care este statusul discutiilor actuale in cadrul Ministerului Transporturilor pe aceasta tema si in ce consta, efectiv, procesul de aducere al soferilor din Vietnam sau alte tari cu care Romania are acord in acest sens vom discuta pe 31 mai in cadrul conferintei de transport organizate de revista Tranzit la Cluj.

Articole similare

Ad