Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Vălean, despre cazul șoferului român ucis cu sabia în Franța: „Fac apel la autoritățile tuturor țărilor UE să ia măsuri“

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, face apel la autoritățile din Franța, și nu numai, pentru a lua măsurile necesare pentru ca tragediile, precum cea din weekendul trecut în care un șofer român a fost ucis cu sabia într-o parcare din Franța, să nu se mai repede. Comisarul mai anunță și că Executivul European are ca prioritate dezvoltarea de facilități de parcare sigure pentru șoferii de tir.

„Sunt întristată de uciderea, în Franța, a unui șofer de tir român, în weekendul trecut. Condoleanțe soției sale, familiei și prietenilor.

Șoferii de camion au fost în prima linie, în timpul crizei Covid-19 și e rușinos și nedrept că ei sunt atacați, tâlhăriți și puși în pericol. Este clar că trebuie să facem toate eforturile posibile pentru a-i proteja și fac apel la autoritățile tuturor țărilor UE să ia măsurile necesare pentru a preveni asemenea tragedii.

Din păcate, UE nu are competențe în domeniul securității transporturilor rutiere – acestea revin statelor membre.

După adoptarea Pachetului de Mobilitate I, Comisia Europeană are ca prioritate dezvoltarea de facilități de parcare sigure pentru șoferii de tir. În acest moment, la nivel european, avem un deficit de 100.000 de locuri unde șoferii pot parca peste noapte și un deficit și mai mare de zone de parcare sigure certificate.

Pentru a reduce acest deficit, am oferit finanțare pentru noi parcări prin Mecanismul de Conectare al Europei (CEF) și o vom face în continuare.

De asemenea, Comisia lucrează la standarde comune pentru parcările sigure, pentru a evita atacurile asupra șoferilor, atunci când ei își fac meseria sau se odihnesc”, a scris comisarul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Mihai Spătaru, un șofer de camion de 39 de ani din România, care circula în echipaj cu soția sa, a fost omorât în Somme (Franța), pe autostrada A28, între Abbeville și Rouen, în noaptea de sâmbătă (15 mai) spre duminică. Acesta încărcase din Marea Britanie și urma să livreze marfa în Spania. Șoferul, auzind zgomot, a ieșit din cabină și a fost înjunghiat cu sabia în inimă și în spate. Soția lui a chemat ajutor, dar niciun alt conducător auto aflat în același spațiu de odihnă nu a intervenit – de altfel, se pare că toți dormeau, deci nici martori pentru anchetă nu vor fi ușor de găsit. Iar salvarea, când a ajuns, nu a mai putut face nimic pentru a-i salva viața. În prezent jandarmeria din Amiens desfășoară o anchetă pentru omucidere, și de la această instituție și din primele elemente ale anchetei provin cele mai multe dintre informațiile de mai sus.

Articole similare

Ad