Obligată de UE prin prisma Pachetului Mobilitate 1 să modifice legislația privind sancțiunile acordate firmelor de transport, România va regândi strategia de control a ISCTR, a declarat Marius Alban, specialist Direcția de Transport Rutier din cadrul Ministerului Transporturilor, în cadrul webinar-ului organizat de Tranzit pe problema Pachetului de Mobilitate și a Directivei Detașării.
Legislația privind Pachetul Mobilitate 1 va fi transpusă unitar, la nivelul statelor membre, care încă lucrează la proiecte pentru a fi gata pe 2 februarie. Din păcate, sunt prea puține aspecte lăsate lalatitudinea statului membru, în special aplicarea unor cerințe suplimentare legate de sediul operatorului, ceea ce nu este cazul contestării din perspectiva României, dar și aspecte care țin de partea de control, modificarea Directivei 2006/22/CE în ceea ce privește cerințele de control și a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012. „Vom regândi puțin strategia de control a ISCTR și felul de a face control în trafic, cu axare pe controlul la sediu și pe operatorii care, într-adevăr prezintă un risc în piață. Deci nu mai facem controale cum vrem și când vrem, control la sediu – regula, control în trafic – unde e cazul și bazat pe sistemul de management al riscului. Vom regândi și modul de întocmire a proceselor verbale în momentul în care vom modifica HG 69 01/02/2012, privind cadrul sancționator, tot din perspectiva unui control mai coerent și mai fluid“, a declarat Marius Alban în cadrul webinar-ului organizat de Tranzit, miercuri, 26 ianurie, pe problema Pachetului de Mobilitate și a Directivei Detașării.
La webinarul Tranzit au mai participat, printre alții, Roxana Ilie (UNTRR) și Sebastien Schmitt (Move Expert).
Măsura obligativității a licențierii firmelor de transport expres cu van-uri între 2,5 şi 3,5 t, care va intra în vigoare din 21.05.2022, ține de monitorizarea operațiunilor și eliminarea din piață a operatorilor care fac concurență neloaială, a declarat Marius Alban, specialist Direcția de Transport Rutier din cadrul Ministerului Transporturilor, în cadrul webinar-ului organizat de Tranzit pe problema Pachetului de Mobilitate și a Directivei Detașării.
Condițiile care trebuie îndeplinite, procedurile şi costurile aferente urmează să fie stabilite prin norme metodologice, deocamdată fiind creat doar cadrul general pentru autorizare, a punctat oficialul Ministerului Transporturilor. În plus, obligativitatea obținerii atestatului profesional pentru această categorie de conducători auto va deveni obligatorie din 2026, odată cu introducerea tahografului inteligent. În plus, a mai completat Marius Alban, prin noua ordonanță care transpune în legislație națională prevederile din Pachetul Mobilitate 1, a fost creată și posibilitatea ca un manager de transport să poată conduce activitățile de transport a cel mult patru firme diferite, totul pentru a reduce costurile operatorilor. „Nu vor fi cerințe semnificate, majoritatea operatorilor deja fac astfel de transporturi, deci nu vor avea costuri suplimentare pentru a face și această activitate cu vehicule cu MTMA sub 3,5 tone. Cel puțin la acest moment, atestat pentru șoferi nu este prevăzut, vom vedea cum vor ieși lucrurile din piață în perioada următoare, dacă vor fi probleme cu acești șoferi sau orice reticențe vom constata pe acest tip de transport sub autorizarea noastră. (…) Doar vrem să avem o oarecare monitorizare a lor, pentru că au fost destule reclamații pentru acest segment cu privire la cum se fac operațiunile de transport. Se dorește o evidență clară a acestor operațiuni, chiar și din perspectivă financiară, pentru că există firme care fac transport așa, iar din perspectiva taxelor fiscale la stat trebuie controlate mai bine“, a explicat Marius Alban.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2023
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit