Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Vanzarile de autobuze sunt in crestere

In primele sase luni din 2014 s-au inmatriculat, potrivit statisticii DRPCIV, 662 de autobuze si autocare, cu 30% mai multe decat in perioada similara a anului trecut. Vanzarile de vehicule noi – 234 de unitati – au fost animate de licitatia pentru atribuirea traseelor din zona metropolitana Bucuresti, acestea generand cea mai mare parte din volumele realizate. Prima pozitie in topul vanzarilor este ocupata de Isuzu, cu 93 de unitati, urmat de C&I, cu 77 de vehicule, si Otokar, cu 25.
 

Urmeaza Mercedes-Benz, cu 15 vehicule, Iveco, cu sase, Irizar, cu cinci, Idilis, Setra si Scania, cu cate patru (in cazul Scania fiind vorba de primele din cele opt autocare cu carosare Beulas vandute catre Eurolines), si BYD, cu un autobuz electric. Comparativ cu intervalul ianuarie-iunie 2013, anul acesta au fost vandute cu 35% mai multe autobuze si autocare noi.
Si piata second-hand este in crestere dupa prima jumatate a anului, cu 428 de unitati inmatriculate, fata de 355 in aceeasi perioada din 2013. Cele mai cautate marci au fost, ca de obicei, Setra (100 de autocare) si Mercedes-Benz (84), urmate la distanta apreciabila de MAN (51), Iveco (38), Renault (33), Neoplan (31) si Volvo (22).
Tendinta de scadere a ponderii transportului cu microbuzul continua si in 2014, astfel ca vanzarile pe acest segment aproape s-au injumatatit. In primele sase luni ale anului s-au inmatriculat 246 de microbuze noi, cu 40% mai putine decat perioada similara a lui 2013, si 51 second-hand. Cele mai multe sunt vanuri carosate in Romania, in topul preferintelor fiind Mercedes-Benz, cu 153 de unitati, urmat de Volkswagen, cu 65. In cazul celorlalte marci vorbim de doar cateva unitati.
Este interesant faptul ca pe segmentul autocarelor premium se constata o oarecare animare a pietei, desi volumele sunt inca modeste. Iar asteptarile sunt optimiste si pentru perioada urmatoare. Ar fi bine daca s-ar concretiza si dintre licitatiile planificate pentru transportul public, astfel incat sa mai „punctam“ si la capitolul autobuze urbane.

Articole similare