Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VIDEO: Ce noutăţi aduce legea 172/2020 privind detaşarea?

Legea 172/2020, care modifică legea 16/2017, transpune în legislaţia naţională prevederile directivei Detaşării 1057/2020 – parte a Pachetului Mobilitate – care va intra în vigoare din 2 februarie 2022.

Despre noutăţile şi clarificările aduse de legea 172 în legislaţia naţională a vorbit consultantul fiscal Petrică Horga în cadrul video conferinţei Tranzit din 11 mai, pe problematica diurnei.

De reţinut că nu toate activităţile de transport internaţional se încadrează în sfera detaşării şoferilor şi atunci se aplică prevederile Codului Muncii, în sensul acordării indemnizaţiei de delegare. Este cazul contractelor de transport încheiate între două companii din România, pentru transportul mărfurilor în afara graniţelor ţării sau a transportului internaţional bilateral.

„Atât directivele europene, cât şi legea 16, instituie obligativitatea firmei de transport de a-i plăti şoferului cel puţin salariul minim şi orele suplimentare din ţara unde se face transportul respectiv. Vorbim de o normă socială, iar companiile din România care sunt în această situaţie trebuie să verifice nivelul salariului minim din ţările unde se realizează detaşarea. Atenţie! Conceptul de «salariu minim» vizează doar sectorul transporturilor, întrucât firmele care fac detaşare de personal în alte domenii de activitate au obligaţia plăţii «remuneraţiei minime», mult mai cuprinzătoare decât salariul minim”.

Informaţiile privind salariile minime din diferite ţări se găsesc pe site-urile oficiale ale instituţiilor omoloage Inspecţiei Muncii. Pentru comparaţia între salariul minim din România şi cel din oricare alt stat UE se permite luarea în calcul şi a indemnizaţiei specifică detaşării, cu condiţia ca această să nu acopere cheltuielile generate de detaşare, respectiv de cazare, transport şi masă.

„Este foarte important ca atunci când se acordă această indemnizaţie să se specifice cât se oferă ca inconvenient plătit şoferului pentru munca departe de casă şi cât acoperă necesarul de hrană.

Din punct de vedere al normei fiscale, deşi indemnizaţia face parte din salariul minim pentru a dovedi că şoferului român i s-a plătit acelaşi salariu ca în statul unde a efectuat transportul, ea nu se impozitează până la nivelul de 87,5 euro/zi. Şi aici confuzia organelor fiscale de a aplica norma socială la o normă fiscală”, este de părere Petrică Horga.

În cazul şoferilor detaşaţi, salariul de încadrare plus indemnizaţia specifică detaşării trebuie să fie o sumă cel puţin egal cu salariul minim din statul unde aceştia sunt detaşaţi. Separat, trebuie acordate şi drepturile de hrană.

Articole similare

Ad