Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VIDEO: Mai multă responsabilitate pentru inspectorii ANAF

În condiţiile în care rezoluţiile grupului de lucru de la Ministerul Finanţelor, alcătuit din specialişti din industrie şi reprezentanţi ai ANAF, MFP şi Ministerul Muncii, pe problema clarificării practicilor privind regimul diurnei nu vor putea opri controalele aflate deja în curs de derulare, indiferent de etapa în care se află, reprezentanţii asociaţiilor patronale solicită ministrului Nazare o amnistie fiscală.

Toate clarificările şi lămuririle aduse odată cu adoptarea legii 172 oricum nu vor putea schimba nimic din erorile care s-au făcut deja, majoritatea dintre ele fără voie, de către operatori. În plus, nici unul dintre cărăuşii sancţionaţi cu sume uriaşe nu vor avea de unde să plătească aceşti bani, astfel că statul nu va încasa nimic, iar o bună parte din industrie va intra în faliment.

Reprezentanţii asociaţiilor patronale prezenţi la video conferinţa Tranzit din 11 mai au căzut de acord că orice reîncadrare retroactivă a diurnei trebuie exclusă. În altă ordine de idei, sunt firme de transport care au avut control de fond de la ANAF în urmă cu 2 sau 3 ani în urma cărora nu au fost imputate niciun fel de probleme pe diurne, iar acum, la control retroactiv pe ultimii 5 ani, diurnele au fost reîncadrate.

Desigur, pentru o evaluare corectă a situaţiei trebuie văzute rapoartele de inspecţie fiscală, pentru că este posibil ca cele două controale să vizeze chestiuni diferite. „Controlul pe aceeaşi speţă se poate relua doar în situaţii deosebite, în care apar informaţii noi, necunoscute anterior la primul control. Pe de altă parte, faptul că multe dintre controalele pe diurnă s-au încheiat într-un timp scurt (4-5 ore) confirmă că inspectorii ANAF au urmat tipare prestabilite şi, fără o analiză amănunţită a fiecărei situaţii în parte, diurnele au fost pur şi simplu încadrate ca parte din salariu şi impozitate în consecinţă plus calculul penalităţilor aferente. De altfel, în instanţă am întâlnit de multe ori justificarea «Aşa ni s-a zis să facem» din partea inspectorilor ANAF prezenţi la proces. Acesta nu este un răspuns!

Funcţionarii publici trebuie să îşi asume însă responsabilitatea şi să judece corect toate speţele, iar în cazul în care greşesc, să răspundă”, a lămurit Aurelian Opre, prezent în video conferinţă.

Avocatul are în prezent un proces pe rol împotriva autorităţilor fiscale din Craiova, în care a citat în instanţă toţi angajaţii ANAF implicaţi şi cere despăgubiri pentru prejudiciile create prin controlul prost efectuat şi prin măsurile dispuse. „Trebuie să înţeleagă toată lumea că aceste controale nu sunt de joacă şi să se responsabilizeze. Principiul «Capul plecat sabia nu-l taie» nu funcţionează aici. Îl taie de fiecare dată”.

Aurelian Opre a mai opinat că prioritatea grupului de lucru ar trebui să fie definirea clară a cadrului legal, în afara căruia nici inspectorii ANAF să nu mai poată ieşi. Pentru că acum se fac tot felul de aprecieri şi interpretări funcţie de diferite acte normative.

În paralel cu planurile legate de funcţionarea grupului de lucru, în rândul transportatorilor se discută şi despre organizarea de proteste, mai ales că semnalele primite din partea autorităţilor sunt contradictorii: ministrul Nazare a promis la întâlnirea din 23 martie că nu vor mai fi începute controale noi şi totuşi au mai fost firme controlate şi după această dată, plus că reprezentanţii ANAF au reiterat în mai multe rânduri că nu vor interveni asupra controalelor aflate în curs de desfăşurare.

Articole similare

Ad