După programul IMM Invest, accesat în final de un număr relativ mic de firme comparativ cu estimările iniţiale, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) vine în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) cu o iniţiativă legislativă prin care se pot accesa fonduri europene nerambursabile sub formă de microgranturi (au valoare de 2.000 de euro şi se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară), granturi pentru capital de lucru (sub formă de sumă forfetară și în procent fix din cifra de afaceri, dar maximum 150.000 de euro) şi granturi pentru investiții productive (în baza evaluării proiectului de investiții depus).
Astfel, OUG 130 din 31 iulie 2020, publicată în Monitorul Oficial în 6 august, este o încercare de a eficientiza şi de a grăbi acordarea de fonduri europene, în cadrul unei scheme de ajutor de stat aprobată de către Comisia Europeană. La finele lui august era deja aşteptat programul informatic de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), pentru înregistrarea online a solicitărilor de finanţare, astfel încât în cea de-a doua parte a lui septembrie, programul să fie deja operabil şi să dea drumul banilor.
Microgranturile pentru întreprinderi şi granturile pentru capital de lucru vor fi primele măsuri demarate, iar evaluarea solicitărilor va fi automatizată. Măsura a treia – granturile pentru investiţii – vor începe cu un decalaj de una-două săptămâni, pentru a nu apărea probleme din supra-accesarea sistemului informatic. Aici dosarele vor fi analizate de către specialiştii AM-POC. Foarte important, toate firmele care vor aplica pentru fondurile europene nerambursabile trebuie să aibă datoriile către stat achitate la zi, până la 15 martie 2020, aceasta fiind condiţie impusă de Comisia Europeană.
În cadrul video-conferinţei realizate pe acest subiect de către revista Tranzit, Liviu Rogojinaru, ministru secretar de stat în cadrul MEEMA, a dat asigurări că sunt bani suficienţi şi doreşte ca procedurile să se deruleze rapid şi eficient, astfel încât plăţile către solicitanţi să se facă cât mai repede. „Întrucât vom merge pe principiul «primul venit, primul servit», ne aşteptăm să fie foarte multe companii care vor accesa programul concomitent. Cei interesaţi nu trebuie însă să îşi facă griji. Fondurile au fost gândite să ajungă pentru aproximativ 150.000 de firme, acesta fiind numărul de societăţi care estimăm că vor fi eligibile şi vor aplica“.