
După orice lansare de model sau de echipări care promit economii de carburant, un test de consum pare mișcarea firească înainte de a verifica oferta de preț. Iar pentru cei care nu au timp să facă un astfel de test, am profitat de invitația Volvo Romania pentru a face un drum până la Constanța și înapoi cu noul Volvo FH Aero de 500 CP. Dacă anul trecut, când am condus modelul Volvo FH de 500 CP cu tehnologie I-Save, ne-am bucurat să încheiem testul cu un consum de 23 l la 100 km, noul FH cu același motor, dar cu cabină Aero a consumat doar 21 l la 100 km, cu tot cu porțiuni de autostradă (unde consumul a coborât și sub 18 l la 100 km), cât și cu opriri și frânări și mers la ralanti. La ambele teste am tractat aceeași semiremorcă, având 36,4 t greutate totală. Concluzia este clară: noul Volvo FH Aero consumă cu cel puțin 5% sub modelul convențional, în timp ce noile sisteme de asistență pentru șofer sporesc siguranța și confortul la volan.
Cei mai mulți producători europeni de camioane au prelungit perioada de dezvoltare a unei noi generații de cabină pentru transportul pe distanțe lungi, pentru a putea ieși pe piață cu un produs care să răspundă și ultimelor reglementări în domeniul maselor și dimensiunilor, ce prevăd eliminarea limitelor de lungime câtă vreme vehiculele pot lua virajele pe actuala infrastructură, cu actualele sensuri giratorii.
Până la găsirea celei mai bune aerodinamici, care să răspundă și ultimelor derogări de lungime, Volvo Trucks a găsit o soluție bună pentru a spori aerodinamicitatea cu modificări minime momentan: prelungirea părții din față jos cu 24 cm, cât să se creeze un „spărgător” de aer și să dea o formă cât mai fluidă pentru cabina cu colțuri rotunjite și cu spații cât mai închise între diferitele părți de caroserie pentru a împiedica orice mică turbulență. Un mare avantaj adus de cabina Aero îl reprezintă, bineînțeles, înlocuirea oglinzilor retrovizoare cu sistemul de camere și oglinzi (Camera Monitor System). Chiar dacă azi pare un gest de curaj pentru proprietarii de flote și, mai ales, pentru șoferii lor să adopte această tehnologie, în viitorul apropiat ea va deveni o normalitate. Și asta nu numai pentru că aduce o economie importantă în consumul de combustibil și reduce emisiile de carbon, ci și pentru că crește ușurința în exploatare și siguranța.
Alte echipări care ar putea deveni „istorie” sunt proiectoarele, goarnele și chiar banalul parasolar. Orice stă în calea aerului și crește rezistența la înaintare este acum eliminat, astfel că șoferul trebuie să folosească perdeaua interioară, de exemplu, atunci când bate soarele din față. Poate o bentiță cu filtru UV ar fi de folos în lipsa parasolarului extern, pentru că nu e chiar comod să cauți butonul de acționare a jaluzelei de pe parbriz pentru a o lăsa în jos când bate soarele din față sau a o ridica, atunci când soarele nu mai e o problemă, și asta mai ales pentru un șofer neobișnuit cu cabina FH.

Proiectoarele au fost și ele pur și simplu înglobate în caroserie, astfel încât să se obțină o siluetă cât mai fluidă la înaintare. Acest lucru a fost posibil folosind tehnologie LED, utilizată în prezent în exclusivitate pentru tot sistemul de iluminare al cabinei, atât la exterior, cât și la interior. Și dacă orice tip de bec a fost îndepărtat, în schimb au fost adăugate spoilere pe părțile laterale ale cabinei și pe acoperiș, iar paravânturile laterale s-au mai lungit. Pachetul Aero mai include și protecția de sub cabină care se întinde și spre șasiu.
Practic, noul design al cabinei cu modificările și adăugirile aduse au crescut coeficientul de aerodinamicitate al cabinei cu 11%, din care circa 3% vine doar din îndepărtarea oglinzilor.
I-See corectează și cele mai mici neatenții ale șoferului
Noua versiune a sistemului I-See aduce mai multe noutăți importante, una dintre ele fiind că ia în calcul și alte „elemente” ale drumului, nu numai dealurile și văile, ci și curbele și sensurile giratorii, astfel încât autovehiculul să adapteze viteza de deplasare în funcție de nevoi și să continue drumul în siguranță și cu un consum minim, fără ca șoferul să intervină prin frânare și reaccelerare. Mai mult, I-See citește limitele de viteză de pe hărțile digitalizate folosite, mult mai precise decât în trecut, și de pe indicatoarele rutiere de pe drum, grație unui sistem de camere folosit și pentru observarea liniilor de demarcație și menținerea benzii de mers.

Sistemul mai poate face și greșeli când citește indicatoare care nu au legătură cu drumul pe care se deplasează camionul, astfel că se întâmplă să frâneze automat când este setat Cruise-Controlul și fără a fi nevoie. O astfel de situație am experimentat când am trecut pe sub podul de dinainte de stațiile de taxare de la Cernavodă, unde limita de trecere peste pod era de 60 km/h. Citind semnul de pe drumul de deasupra, I-See a decuplat pilotul automat și camionul, care se deplasa cu 85 km/h, a început să frâneze.
De menționat este că și viteza de croazieră setată de pilotul automat se poate modifica automat dacă limita de viteză se schimbă pe anumite porțiuni de drum. Astfel, dacă setezi Cruise-Controlul la 85 km/h și apare o limită de viteză de 70 sau 80 km/h, viteza de croazieră se schimbă automat.
Dar cel mai interesant la noul I-See este că pare calibrat pentru a reduce consumul de energie cu orice ocazie. Astfel, de fiecare dată când sistemul simte cea mai mică înclinație, camionul rulează liber cât mai mult, lăsând ca viteza de deplasare să mai scadă cu 2-3 km/h sub viteza setată de pilotul automat. Iar dacă autovehiculul este aproape de creasta unui deal, viteza de croaziera scade și mai mult, pentru că sistemul „știe” că va recupera imediat când începe să coboare la vale.

Și totul se face la turații scăzute de 900-950 rpm, rareori urcând peste 1.300 rpm. Chiar și atunci când accelerează să recupereze viteza pierdută prin prelungirea rulării libere, totul se face lin, fără a solicita motorul dintr-o dată. Altfel, ce s-ar recupera la rularea liberă s-ar pierde la accelerare.
Cu noile abilități ale sistemului I-See, șoferul poate monitoriza relaxat drumul, cu încrederea că sistemul ia cele mai bune decizii privind treapta de viteză, accelerarea sau frânarea și chiar virarea pentru scurt timp, grație abilităților Pilot Assist. Astfel, electronica noului FH Aero înlocuiește reflexele celui mai bun șofer în orice situație și indiferent de numărul de ore petrecute la volan. În plus, la finalul zilei, consumul scade la nivelurile cele mai mici de până acum.


Consum de 20-21 l la 100 km pe 468 km
Testul de consum s-a desfășurat la începutul lui septembrie, când multe autoturisme se îndreptau spre mare pentru a prinde ultimele zile de vacanță înainte de începerea școlilor, mai ales că era o vreme foarte bună pentru plajă. Chiar dacă erau destul de multe autoturisme pe drumul spre Constanța, în schimb nu prea erau camioane, deoarece am plecat mai devreme (pe la 07:00) și cele mai multe nu apucaseră să încarce marfa și să plece la drum. Astfel, am putut merge cu viteză destul de constantă, folosind pilotul automat (și deci și avantajele I-See) pe aproape 80% din traseul nostru după ce am intrat pe autostradă. Iar aceste condiții aproape ideale de drum și-au arătat repede și beneficiile: de pe Șoseaua de Centură a Bucureștiului (zona Chiajna) până la Agigea – în total 260,4 km – am avut un consum total de 50,5 l de motorină, deci un consum mediu de 19,4 l la 100 km. Fără Centură, de la intrarea pe Autostrada Soarelui până la Agigea (211,7 km), camionul încărcat aproape la capacitate, cu o greutate totală de 36,4 t, a consumat numai 38,9 l, deci un consum mediu de 18,3 l la 100 km.

La întoarcere consumul a fost mai ridicat, și asta nu din cauza diferenței de altitudine, de circa 50 m, ci pentru că a început să bată vântul după amiaza și, în plus, am plecat din Agigea cu aproape 1-2 l de motorină consumați pe loc cu manevre față/spate, pentru că am intrat pe o străduță de lângă port unde nu am găsit posibilități de întoarcere facilă. Astfel, doar pe retur (207 km), consumul a fost 22,8 l 100 km. Însă în final, după 419,6 km de drum dus-întors pe autostradă plus manevrele de întoarcere din Agigea, testul s-a încheiat cu un consum de 20,7 l la 100 km (21,1 l pe 468,2 km, incluzând și porțiunile de pe Șoseaua de Centură a Bucureștiului). Un consum care confirmă pe deplin economia de 5% promisă de Volvo Trucks cu noua generație FH Aero și care deschide noi posibilități de reducere a costurilor de exploatare, mai ales că atât motorina, cât și taxele de drum sunt în continuă scumpire.

