Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Vor exista locuri de munca in primul trimestru din 2016

Potrivit unui studiu Manpower privind „Perspectivele Angajarii de Forta de Munca“, cele mai optimiste prognoze pentru primul trimestru al lui 2016 in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) sunt formulate de angajatorii din Turcia, Slovacia si Romania, in vreme ce in partea de jos a clasamentului se situeaza cei din Finlanda si Franta. La nivel national, in toate regiunile din Romania si in noua din 10 sectoare de activitate, angajatorii, chiar daca manifesta un optimism ponderat, preconizeaza sa isi continue activitatile de angajare si in primele trei luni ale lui 2016.
 

Analiza realizata pe baza chestionarii unui esantion reprezentativ de 625 de angajatori in perioada 14-27 octombrie 2015 releva ca cei aflati in cautarea unui loc de munca in Romania, in intervalul ianuarie-martie 2016, se pot astepta la un ritm de angajare sustinut. Astfel, 16% dintre angajatori anunta intentii de sporire a numarului total de angajati, 15% anticipeaza scaderi si 66% nu prevad schimbari in dimensiunea fortei de munca. Dupa eliminarea variatiilor sezoniere (anotimp, cicluri ale industriei etc.), Previziunea Neta de Angajare este de +12%, relativ stabila comparativ cu ultimul trimestru al lui 2015 si cu 2% mai puternica decat in primul trimestru din 2015. „Este incurajator ca in primul trimestru din 2016 se confirma semnalele timpurii de crestere a increderii angajatorilor primite in ultimul trimestru al anului trecut, cu atat mai mult cu cat perspectivele regionale sunt mai uniforme. Chiar daca optimismul angajatorilor nu e la fel de accentuat ca in trimestrul al patrulea din 2015 in toate sectoarele de activitate – ceea ce este de inteles avand in vedere interdependentele cu alte economii de pe glob – faptul ca si in 2016 Previziunea Neta de Angajare continua sa aiba valori din doua cifre, asa cum a inceput in 2015, ne da motive sa speram ca acesta este debutul unei tendinte de crestere sustenabila a numarului de locuri de munca“, arata Valentin Petrof, director general ManpowerGroup Romania.

Sud-vestul tarii e in frunte
Din punct de vedere regional, previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul tarii, angajatorii din regiunile centrala si de nord-vest fiind cei mai optimisti (+13%), pentru al doilea trimestru consecutiv. In regiunea sud-vest previziunea se imbunatateste cu 6% comparativ cu ultimul trimestru al lui 2015, valoarea de +9% fiind una din cele mai optimiste din ultimii patru ani. In schimb, Previziunea Neta de Angajare din regiunea nord-est slabeste cu 9% si atinge +4%, valoare care, desi pozitiva, este cea mai putin optimista din intreaga tara.
Pe de alta parte, planurile de angajare sunt mai robuste decat cele raportate in primul trimestru din 2015 in cinci din cele opt regiuni, cea mai considerabila crestere, de 14%, fiind in regiunea sud-vest. Perspectivele sunt mai puternice decat cele din anul anterior si in regiunea nord-est, unde se imbunatatesc cu 4%, raman stabile comparativ cu anul anterior in regiunea centrala si sunt neschimbate atat in regiunea Bucuresti si Ilfov, cat si in regiunea de sud.
Perspectivele de angajare continua sa fie pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajati, sunt din nou cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +16%. Angajatorii din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, sunt cei mai prudenti, enuntand o Previziune de +2%. „Increderea angajatorilor este combustibilul care alimenteaza cresterea de locuri de munca necesara Romaniei si impulsioneaza retentia talentelor de care au nevoie companiile ce activeaza in tara noastra. Vazand ca increderea persista, ba chiar creste in unele sectoare de activitate, reactia nu poate fi decat pozitiva, dar este bine sa ne reamintim ca in aceasta perioada post-recesiune companiile sunt mai dispuse sa-si ajusteze rapid planurile de angajare decat erau in trecut, si raspund unui mediu schimbator facand ele insele schimbari“, a adaugat Valentin Petrof.

In transport, depozitare si comunicatii, se asteapta cel mai slab ritm de angajare
In noua din cele 10 sectoare de activitate cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la cresteri ale nivelului de personal, cea mai robusta prognoza pentru intervalul ianuarie-martie 2016 fiind formulata in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde mai mult de unul din patru angajatori raporteaza planuri de crestere a numarului total de angajati. Previziunea Neta de Angajare, de +23%, este cea mai puternica raportata in acest sector din trimestrul al patrulea din 2012 pana acum, depasind atat ultimul trimestru al anului trecut, cat si primul trimestru din 2015 cu 3%, respectiv 15%. Si in sectorul Industrie prelucratoare, ponderea angajatorilor care intentioneaza sa-si creasca dimensiunea fortei de munca este tot de circa unu din patru, in ciuda unei usoare restrangeri a planurilor de angajare comparativ cu trimestrul al patrulea din 2015. Perspectivele sunt pozitive si in sectorul Administratie publica si servicii sociale, data fiind o Previziune Neta de Angajare de +13%. Planurile sunt de un optimism mai ponderat insa in sectoarele Industrie extractiva si Hoteluri si restaurante, unde Previziunea Neta de Angajare se situeaza la +7%. Insa in transport, depozitare si comunicatii, angajatorii se asteapta la cel mai slab ritm de angajare din trimestrul al patrulea din 2013 pana in prezent, raportand o Previziune Neta de Angajare de +2%, cu 4% mai slaba decat in intervalul octombrie-decembrie 2015, dar relativ stabila fata de primul trimestru din 2015.
Previziunea slabeste de altfel in raport cu trimestrul anterior in opt din cele 10 sectoare analizate, cel mai abrupt declin fiind raportat in Constructii, respectiv Industrie prelucratoare. Singura Previziune negativa (-6%) ramane insa cea din sectorul Energie electrica, apa, gaze, unde angajatorii au raportat intentii pozitive o singura data in ultimii aproape trei ani.

Cele mai optimiste prognoze vin din Turcia, Slovacia si Romania
Editia actuala a studiului include si interviuri cu aproape 20.000 de angajatori din 24 de tari din regiunea EMEA. In 22 din aceste tari, angajatorii au de gand sa isi sporeasca numarul total de angajati in intervalul ianuarie-martie 2016, previziunile imbunatatindu-se in 14 tari si slabind in sapte, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Fata de primul trimestru din 2015, perspectivele se consolideaza in 12 tari si slabesc in opt. Cele mai optimiste prognoze pentru primul trimestru din 2016 sunt formulate de angajatorii din Turcia, Slovacia si Romania, iar cele mai slabe sunt raportate de angajatorii finlandezi si francezi.
Din nou, in Turcia perspectivele sunt pozitive in toate sectoarele de activitate si in toate regiunile. Unul din cinci angajatori turci intervievati intentioneaza cresteri de personal in primele trei luni ale anului, cele mai puternice planuri de angajare fiind raportate de angajatorii din sectorul de Finante, asigurari, imobiliare si servicii de afaceri.
Si angajatorii slovaci sunt increzatori, perspectivele raportate pentru primul trimestru din 2016 fiind cele mai optimiste de la lansarea studiului in Slovacia, in trimestrul al patrulea din 2011. Pentru al saptelea trimestru consecutiv, cele mai ample oportunitati pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca vor fi probabil in sectorul Industrie prelucratoare, impulsionat de cererea de specialisti din subsectorul productiei auto.
In Ungaria, prognoza primului trimestru din 2016 ramane neschimbata comparativ cu trimestrul al patrulea din 2015, in timp ce in Romania ritmul de angajare continua sa fie sustinut, partial sub impulsul celei mai optimiste prognoze inregistrate din trimestrul al patrulea din 2012 pana in prezent in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul.
In Italia, previziunea avanseaza in zona de valori pozitive pentru prima data in ultimii cinci ani, dar oportunitatile prognozate sunt modeste. Cele mai robuste prognoze sunt cele din sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, care ating cotele cele mai optimiste din trimestrul al doilea din 2008 pana in prezent. Si previziunile din Grecia revin la valori pozitive dupa declinul din trimestrul al patrulea, cauzat probabil de situatia financiara a tarii.
In Marea Britanie, angajatorii manifesta un optimism prudent, cei mai increzatori aratandu-se cei din sectorul Finante si servicii de afaceri. O crestere a cererii de specialisti este, de asemenea, evidenta in sectorul Transporturi, depozitare si comunicatii, unde angajatorii raporteaza cea mai puternica Previziune de inceput de an din 2008 pana in prezent.
Prognoza din Germania slabeste usor in comparatie cu cele trei luni anterioare, dar si cu aceeasi perioada a anului trecut (primul trimestru din 2015). Pentru al treilea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul Finante si servicii de afaceri anticipeaza climatul de angajare cel mai favorabil. Sansele de a gasi un loc de munca se imbunatatesc relativ si in sectorul Industrie prelucratoare, pe fondul cresterii increderii angajatorilor din productia chimica si farmaceutica, ce contracareaza un declin prognozat in subsectorul productiei de utilaje si echipamente de fabricatie.
In restul regiunii EMEA, multi dintre cei aflati in cautarea unui loc de munca se pot astepta la oportunitati de angajare, cu exceptia celor din Finlanda si Franta, care vor avea de a face cu intentii de descrestere a numarului total de angajati.

Articole similare

Ad