Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Inainte de a demara proiecte noi, MDRAP trebuie sa finalizeze peste 3.000 de santiere deschise

Luna trecuta, la Bucuresti, s-a desfasurat conferinta „Mediafax Talks about Construction”, prilej cu care secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Iulian Matache, a reamintit in fata investitorilor din piata de constructii, precum si a furnizorilor si comerciantilor de materiale de constructii, ca MDRAP se va axa in 2013 pe finalizarea celor mai importante obiective de investitii. In acest sens, din cele peste 3.000 de santiere deschise la nivel national in cadrul programelor de infrastructura gestionate de minister, care necesita pentru finalizare investitii totale de aproximativ cinci miliarde de lei, vor fi prioritare cele aflate intr-un stadiu avansat de executie, ministerul reglementand deja un nou program care va comasa o parte din proiectele dedicate realizarii, extinderii, modernizarii si reabilitarii sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare, a statiilor de epurare, a unitatilor scolare si medicale si a infrastructurii locale de transport.
 

Dat fiind faptul ca in ultima perioada s-a constatat o stagnare sau chiar un regres al domeniului constructiilor, in legatura directa cu cererea din ce in ce mai redusa si diminuarea continua a disponibilitatii resurselor financiare, intalnirea a reprezentat pentru autoritati o ocazie in plus de a-si prezenta prioritatile in domeniu. „Ministerul urmareste dezvoltarea unei strategii coerente si integrate de dezvoltare durabila a Romaniei si impulsionarea activitatii investitionale”, a declarat Iulian Matache, reamintind ca MDRAP se va axa, in acest an, pe finalizarea celor mai importante obiective de investitii, in conditiile in care, la nivel national, sunt deschise peste 3.000 de santiere in cadrul programelor de infrastructura gestionate de minister. „Daca deschidem alte santiere in aceasta perioada, in timp ce unele incepute cu ani in urma treneaza, nu o sa avem nicio finalitate. Ne dorim sa le finantam pe cele avansate si apoi sa le abordam pe celelalte. De asemenea, dorim sa se vada rezultatele concrete ale acestor investitii, respectiv sa functioneze, nu sa ramana santiere deschise”, a subliniat Iulian Matache, explicand ca durata lucrarilor se va intinde pe parcursul mai multor ani.
In acest sens, Programul national de dezvoltare locala recent aprobat prin Ordonanta de Urgenta va reuni trei acte normative prin care se finantau, din partea a trei structuri centrale, diverse categorii de lucrari de investitii locale (OG nr. 40/2006, HG nr. 577/1997 si OG nr. 7/2006). Anul acesta, valoarea totala a noului program este de 450 de milioane de lei. „Nu este un nou PNDI. Diferenta consta in faptul ca finantarea nu ne va face sa ne intindem mai mult decat ne este plapuma si nici nu le vom cere constructorilor sa se indatoreze pentru stat”, a precizat Matache.

Articole similare