Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Romana de Inchirieri (ARI) si prezentat luna trecuta in fata membrilor sai, dupa cresterea din cel de-al doilea semestru al lui 2010, atat a cererii, cat si a preturilor de pe piata inchirierilor de utilaje, in prima jumatate a anului trecut s-a inregistrat doar o crestere infima comparativ cu perioada similara a anului anterior. In plus, pe unele zone, cum ar fi cea a utilajelor de acces, pierderile s-au adancit, ceea ce dovedeste ca in continuare unele companii nu reusesc sa-si stabilizeze nici politica de preturi si nici politica de costuri interne, comportament care ii afecteaza profund si pe ceilalti jucatori de pe piata, care incearca din greu sa se mentina la un nivel profitabil.
Conform studiului realizat de ARI, segmentul utilajelor de acces a inregistrat in prima jumatate a lui 2011 o crestere de numai 3,96% fata de perioada similara a anului anterior, insa pierderile s-au adancit cu 17,56%. "Exista in continuare o presiune pe preturi. Pana spre sfarsitul anului trecut lucrurile au fost cat de cat pe un fagas normal. Insa, din noiembrie, in cazul companiei Industrial Access, s-a simtit o presiune mare din piata, asemanatoare celei din octombrie 2008", a precizat Stefan Ponea, presedinte ARI si managing partner Industrial Access, tragand un semnal de alarma: "situatia nu poate continua. Nivelul de preturi in anumite zone este atat de scazut incat la un moment dat se va intampla cu fiecare dintre noi ceea ce s-a intamplat cu cei care nu mai exista pe piata. Germania, care s-a confruntat cu aceeasi criza din Europa, datorita cunostintelor managerilor, dar si ale oamenilor din vanzari, a fost singura piata in care scaderea pretului a fost sub 10%. Si asta pentru ca jucatorii, chiar si cadrul concurential, au inteles ca vanzarea la infinit sub pretul de cost nu este o solutie", a mai spus Ponea, care, comparand nivelul de cumparare din Romania cu cel din Germania, considera ca tarifele de pe piata autohtona ar fi cel mult la nivelul din 2009.
Si directorul general al companiei Energoutilaj, Dorel Bajaliu, este de parere ca exista firme al caror comportament lasa de dorit, mergand cu preturi prea mici, in mod nejustificat. "Anul trecut m-am intalnit cu concurenta la maximum 10%, in rest am fost singurii care am accesat proiectele. Acest fapt arata ca dimensiunea pietei ajunge sa satisfaca pe toata lumea, fara sa impuna vreo reducere de preturi."
Luptele pentru preturi pornesc din curtea proprie
In aceasta situatie de incertitudine a pietei, una dintre solutiile de supravietuire, in opinia presedintelui ARI, ar fi ca fiecare membru sa imparta cu ceilalti ceea ce a reusit sa faca bine pentru a stopa fenomenul de dumping. "Nu vom putea evolua niciodata daca nu ne consideram o echipa, cu rivalitatile de rigoare provenite din competitie", a punctat Stefan Ponea, dand exemplul companiei pe care o conduce: "cea mai mare lupta am dat-o