In mai 2013, CE a adoptat un pachet de masuri care sa imbunatateasca standardele de siguranta si sanatate ale lantului agroalimentar. Legislatia europeana devenise greoaie si birocratica, ceea ce a dus la adoptarea unor masuri mai simple si mai inteligente care sa raspunda nevoilor actorilor din lantul alimentar, pentru ca ei sa-si poata indeplini rolul eficient si sa ofere produse sigure. Data de intrare in vigoare a masurilor este estimata pentru 2016.
Noul pachet normativ ofera solutii simplificate de abordare a riscurilor la care sunt supusi consumatorii in cazul erorilor de supraveghere a bunurilor din lantul agroalimentar. Normele raspund apelului reprezentantilor lantului alimentar de a simplifica legislatia si de a reduce povara administrativa. O atentie speciala a fost acordata impactului acestor norme asupra IMM-urilor si microintreprinderilor.
Cadrul actual al legislatiei UE care acopera segmentul alimentar consta din 70 de acte normative diferite, iar reforma a redus la cinci numarul lor, deoarece s-a considerat ca astfel sunt mai usor de pus in practica si ca e inutil sa avem o legislatie bine proiectata daca nu avem mijloacele prin care sa o punem in aplicare. In plus, au fost simplificate si procedurile pentru fermieri, crescatori de animale si operatori din sectorul alimentar (producatori, procesatori si distribuitori). „Industria agroalimentara este al doilea sector economic in UE, cu mai mult de 48 de milioane de angajati si o valoare de aproximativ 750 de milioane de euro. Europa are cele mai inalte standarde de calitate alimentara. Totusi, scandalul carnii de porc din aceasta primavara a demonstrat ca mai este loc pentru imbunatatiri, chiar daca nu a fost o problema de risc alimentar, ci de frauda. Reforma legislativa vine la momentul oportun si demonstreaza ca sistemul poate raspunde provocarilor si incorporeaza si lectiile invatate“, a explicat Tonio Borg, comisar pentru sanatate si consumatori.
Nu reinventam roata, doar o optimizam
Mediul de afaceri va beneficia de reguli mai simple, care vor oferi transparenta in tot lantul logistic. Comisia a recunoscut nevoia de a imbunatati …