Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cheia dezvoltarii economice a Chinei

Piata de constructii din China se afla intr-o continua crestere, alimentata de numeroasele proiecte aflate in curs de derulare sau care urmeaza sa fie incepute in curand. Iar planul cincinal recent adoptat de guvernantii de la Beijing este foarte incurajator, in conditiile in care prevede investitii semnificative pe mai multe segmente de activitate. In aceste conditii, miza pentru producatorii de echipamente de constructii este mare, iar Bauma China, programat pentru finalul acestui an, promite sa depaseasca toate recordurile, pentru expozanti si vizitatori deopotriva.


China este o tara in plina dezvoltare, cu numeroase proiecte menite sa asigure cresterea economica, dar si prestigiul international. In prezent, un proiect de mare anvergura este devierea unei parti din cursul fluviul Yangtze si a afluentilor sai din zona de sud a tarii catre raurile Galben si Huai, respectiv catre Beijing si Tianjin, in nord. Sunt prevazute, asadar, lucrari ample de constructie la numeroase canale, care au ca termen de finalizare 2050. Cand s-a facut planificarea, investitia a fost estimata la aproximativ 57 de miliarde de euro.
Un alt proiect de referinta este podul Hong Kong-Zhuhai-Macao, simbol al expertizei de inalt nivel tehnologic din China. Iar la acesta se adauga si numeroasele parcuri de productie a energiei eoliene din largul Marii Chinei, care sunt in curs de construire.
China continua investitiile in infrastructura, aceasta fiind o modalitate de a antrena dezvoltarea economica a regiunilor mai „slabe“ din partea centrala si de vest a tarii. Obiectivele stabilite pentru perioada celui de-al 12-lea plan cincinal sunt ambitioase: reteaua de autostrazi, care la finele lui 2010 insuma 74.100 km, trebuie extinsa la 83.000 km, iar conductele de petrol si gaze trebuie sa ajunga de la o lungime de 78.500 la 150.000 km. In plus, potrivit informatiilor din presa nationala, liniile de telecomunicatii trebuie sporite cu 200.000 de km, trebuie construite 45 de aeroporturi noi (printre care si un al doilea aeroport la Beijing, in partea de sud a orasului). De altfel, nu mai putin de 176 de miliarde de euro vor fi investite in dezvoltarea infrastructurii aeriene pana in 2015.
O alta tema importanta este furnizarea de apa, precum si tratarea apelor reziduale. Potrivit Consiliului de Stat, aproximativ 500 de miliarde de euro vor fi investite in domeniu pana in 2020. Unii experti sunt de parere ca aceste sume vor fi, in realitate, mult mai mari. Totusi, nu trebuie subestimata determinarea guvernantilor chinezi de a-si duce la bun sfarsit proiectele. Si sistemul de sanatate va primi investitii, prin construirea de noi spitale.
Nu in ultimul rand, sistemul energetic va fi modernizat, in vederea reducerii semnificative a emisiilor de dioxid de carbon. Ca o alternativa la termocentralele care produc energie prin arderea carbunelui, in China se promoveaza tot mai mult sursele de energie renegerabila. Iar dezvoltarea productiei de energie solara este o prioritate, mai ales ca presiunea pe scaderea preturilor este foarte mare. Si energia eoliana este o varianta, numai ca deocamdata companiile autohtone nu sunt in pozitia de a satisface aceasta cerere.
Bauma China 2012, asteptata cu interes
Pe segmentul echipamentelor de constructii si al vehiculelor specializate, competitia generata de companiile chinezesti este foarte mare, in conditiile in care o cincime din productia mondiala se realizeaza acum in China. „Orice grup international care doreste sa vanda pe aceasta piata trebuie sa aiba cel putin un punct de service aici, iar pentru a fi cu adevarat competitiv se impune si un centru de productie. Cu toate acestea, importurile sunt inca semnificative, mai ales pe segmentele foarte specializate. De exemplu, 52% dintre masinile de forat si excavat subterane sunt de import, iar valoarea acestora a atins 190 de milioane de euro“, a explicat Corinne Abele, reprezentanta Germany Trade&Invest la Beijing.
In conditiile in care miza pe segmentul constructiilor este atat de mare, intreaga industrie de profil asteapta cu interes expozitia internationala Bauma China 2012, organizata de Messe München la Shanghai, intre 27 si 30 noiembrie. Sunt asteptati sa participe peste 2.000 de expozanti, pentru care vor fi necesari 300.000 m2 de spatiu expozitional.
La editia precedenta din 2010, Bauma China a reunit 1.892 de expozanti din 37 de tari, care au acoperit 230.000 m2 155.615 vizitatori, din 171 de tari, au trecut pragul complexului expozitional din Shanghai cu acea ocazie.

Articole similare