Romania are printre cele mai ieftine servicii de salubrizare din Europa, cea mai mare parte din deseuri ajungand in gropi de colectare si doar o cantitate mica reusind sa fie reciclata si compostata, motiv pentru care, incepand cu 1 ianuarie 2017, este in vigoare o taxa de 80 de lei/t de gunoi care ajunge in groapa. La nivelul grupului RER (Recuperare Ecologica si Reciclare), care are in componenta sase societati de salubrizare, noua acciza inseamna peste sase milioane de euro pe an, un cost ce nu va putea fi suportat fara o majorare de tarif corespunzatoare.
Cu aproximativ 250 kg de deseuri municipale/an/cap de locuitor, atat cat arata datele oficiale, Romania inca se afla la coada clasamentului european in ceea ce priveste cantitatea de gunoi generata. Cu toate acestea, cea mai mare parte din ea este depozitata si nu procesata. Odata cu taxarea pe depozitare este pentru prima data in Romania cand poluatorul, fie ca este vorba de firme ori de persoane fizice, va resimti un cost mai mare in ceea ce priveste serviciul de salubritate. De ce? Pentru ca scopul acestei taxe este sa scada cantitatea de gunoi care ajunge in groapa si sa incurajeze procesarea si reciclarea lui. De retinut ca reciclarea nu este singura solutie – chiar daca s-ar reusi o colectare de 100% a deseurilor, mai ales ca multe nu ajung in gropile de gunoi, ci sunt arse la marginea satelor sau in gospodariile oamenilor, materia prima pretabila reciclarii nu depaseste 20%, potrivit afirmatiilor lui Radu Merica, directorul RER. Restul fractiilor ar putea ajunge compost sau ar putea fi neutralizate prin incinerare (o solutie mult prea scumpa momentan), numai o anumita parte urmand a fi depozitata. „Taxa asta este o initiativa buna, menirea ei este sa descurajeze depunerea si sa ofere posibilitatea procesarii deseurilor. Cand vorbim de deseuri vorbim de procesare, pentru a scapa de gropi trebuie sa procesezi cat mai mult, sa ai compost, sa ai incinerare, sa reciclezi. Toata aceasta procesare costa bani. Pentru a crea mecanismul financiar s-a inventat taxa. Pentru ca poluatorul sa plateasca mai mult, pentru ca cel mai ieftin lucru e sa arunci intr-o groapa. Intotdeauna vom avea gropi, ele nu vor fi niciodata eliminate pentru ca intotdeauna vor exista deseuri ce nu pot fi neutralizate, insa cantitatile vor fi extrem de mici. Poate 10% din totalul deseurilor care ajung la groapa“, a detaliat Merica.
In momentul de fata, potrivit datelor comunicate revistei noastre de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, la nivelul anului trecut erau autorizate 37 de depozite conforme pentru deseuri municipale. Totodata, Romania mai are in functiune si 26 de depozite neconforme, dar acestea urmeaza sa isi sisteze activitatea la 16 iulie 2017, conform prevederilor Tratatului de Aderare.
Cu cat se scumpeste gunoiul
In prezent, colectarea selectiva este de pana la de doua ori mai scumpa decat cea in sistem clasic. Vorbim de acelasi volum de deseuri, insa cu o logistica mai scumpa, deoarece gunoiul …