Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Taxe noi pentru gabarit depasit

La 1 septembrie a intrat in vigoare Ordinul nr. 290/2013 pentru aprobarea unor tarife aplicate de catre CNADNR, publicat in MO in 2 august, care vizeaza tarifele suplimentare pentru depasirea MTMA, MMA/axa si dimensiunilor admise, taxa de acces la reteaua de drumuri pentru vehiculele inmatriculate in alte state, dar si tarifele pentru trecerea unor poduri.
 

Potrivit lui Radu Dinescu, secretar general UNTRR, deocamdata nu exista o metodologie clara de aplicare a acestui ordin care intra in vigoare inainte de aparitia Ordonantei 43, trecuta de Comisia de Industrie si Servicii, ce urmeaza sa fie supusa spre aprobare Parlamentului.
In anexa 1 a acestui Ordin, la redactarea caruia UNTRR nu a fost consultata, principala modificare fata de legislatia anterioara se refera la taxa de eliberare a AST. Daca inainte taxa era de 20 de euro, acum reprezinta 20% din valoarea totala a tarifelor de depasire, dar nu mai putin de 10 euro. Eliberarea se face in mai mult de doua zile lucratoare de la data inregistrarii la unitatile/subunitatile CNADNR. Cine vrea autorizatia in mai putin de doua zile poate opta pentru „eliberare AST in regim de urgenta“, serviciu care costa 20% din valoarea totala a tarifelor de depasire, dar nu mai putin de zece euro, multiplicat cu 1,5.
„Noi le-am semnalat faptul ca sunt cazuri in care transportatorii au nevoie de AST intr-un timp mult mai scurt. In trecut am solicitat in comisiile de dialog social ca aceste AST sa poata fi obtinute online, sa nu mai fie nevoie de deplasarea la unitatile emitente. De asemenea, am cerut sa nu mai fie obligatorie existenta AST la bordul vehiculului, pentru ca ar putea fi verificat online. Nu s-a tinut cont de niciuna din cererile noastre“, a afirmat Lorena Sandu, consilier juridic UNTRR. Aceasta a mai spus ca eliberarea online ar trebui aplicata, mai ales ca a existat un studiu de masurare a costurilor administrative, comandat de SGG si desfasurat in circa trei ani, iar una dintre concluzii viza reducerea birocratiei, inclusiv pe aspecte legate de transport si AST.
„Din septembrie, cand se incheie toate proiectele de masurare a costurilor administrative pentru toate ministerele, ar trebui ca fiecare act normativ sa fie avizat luandu-se in considerare acest studiu“, a mai aratat reprezentanta UNTRR.
Inca o noutate semnalata de Lorena Sandu este aparitia termenului de „limita de competenta“, care in legislatia anterioara nu exista, si pe baza caruia se impune un tarif suplimentar de 50 de euro pentru „aviz depasire limita de competenta“. Deocamdata nu se stie exact ce inseamna notiunea, dar UNTRR a solicitat lamuriri la minister.

Articole similare