Zona Transilvaniei a crescut foarte mult din punct de vedere logistic si industrial, dupa cum a reiesit din Conferinta Tranzit de la Cluj, insa, in opinia lui Andrei Timofte, director general al companiei Transilvania Constructii, instabilitatea politica a dus la o stagnare a cererilor in prima parte a anului. De asemenea, s-a observat o majorare a timpului de tranzactionare, ceea ce insemna ca potentialii chiriasi au devenit mai prudenti, intarind parerea Anei Dumitrache, country head la CTP Invest, ca piata de spatii logistice s-a maturizat. Pentru a vedea insa directia in care merge in continuare economia, Marian Orzu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Dunwell, este de parere ca piata imobiliara industriala este un indicator foarte bun. De exemplu, anul trecut, din circa 700.000 m2 tranzactionati, 80 de puncte procentuale au mers catre zona de consum, in special catre sectorul de depozitare, in defavoarea celui de productie.
Marian Orzu atrage atentia ca „venim dupa doi ani de crestere semnificativa a pietei industriale. Incepem sa atingem un nivel de 4.000.000 m2 de spatii industriale, clasa A, la nivel de tara. Sunt dezvoltatori care, sesizand oportunitati pe acest segment, au apasat pedala de acceleratie in dezvoltare“, a spus acesta, completat de Ana Dumitrache: „in acest moment, in special in Bucuresti, exista o disponibilitate de spatii logistice de calitate. Practic, nu exista o cerere care sa nu poata fi satisfacuta intr-un timp rezonabil, mai ales ca acest segment al industriei de real-estate are un ciclu de productie destul de scurt.“
De asemenea, inca exista disponibilitate in ceea ce priveste terenurile, mai ales in anumite zone ale tarii. „Exista terenuri pentru dezvoltare in zona de vest a tarii, precum si in Bucuresti. Insa dezvoltatorii acum se duc in zonele in care nu este o competitie foarte mare, precum Bacau, Constanta, Craiova si Targu-Mures.
Pretul constructiei creste, iar al chiriei scade
In pofida faptului ca in ultimul an, potrivit lui Andrei Timofte, pretul constructiei a crescut cu circa 20%, fara vreo consecinta directa a facilitatilor oferite de Stat pentru plata taxelor si impozitelor pe salariile lucratorilor din constructii, pretul de inchiriere este intr-o usoara scadere. „La un moment dat crescuse foarte mult suprafata spatiilor libere de pe piata, pentru ca, pe de o parte, s-au facut multe constructii speculative, iar pe de alta, o parte din end-useri si-au construit propriile depozite. Apoi, in momentul in care s-a creat disponibilitatea, s-a pus presiune mare pe pret, ceea ce a dus la afectarea marjei si a profitabilitatii dezvoltatorilor“, a precizat Marian Orzu.
Pe de alta parte, Ana Dumitrache considera ca facilitatile fiscale oferite de Stat, chiar daca inca nu se reflecta in pretul constructiei, se regasesc mai degraba in gradul de retentie a personalului.
„Noua nu ne-au scazut costurile, mai ales ca se observa o inertie de la o anumita masura fiscala pana la momentul in care isi face efectul. Insa observam o mai mare retentie a personalului, iar oamenii, fiind mai multumiti, migreaza mai putin intre firmele de constructii.“
Pe langa costurile de constructie, au crescut si preturile terenurilor. „Proprietarii de terenuri sunt mult mai optimisti privind sansa lor de a vinde terenul si atunci cer un pret mai ridicat“, observa Marian Orzu, completat de Ana Dumitrache: „s-a creat un hiatus intre costurile majorate si chiriile care nu au crescut, ceea ce impune un alt ritm dezvoltarii“.
In lipsa infrastructurii, producatorii se pot orienta catre Serbia
In ultima perioada, dupa cum remarca Andrei Timofte, se observa o majorare a timpului de tranzactionare, ceea ce insemna ca potentialii chiriasi, consumatorii finali ai spatiilor de productie si depozitare, au devenit mai prudenti. „Vedem o durata mai lunga de la momentul cererii pana la contractare si o analiza mult mai atenta a ofertei, mai ales ca le este dificil companiilor sa isi intocmeasca un plan pe termen mediu sau lung“, a spus acesta, completat de Marian Orzu: „durata de tranzactionare, care era intre trei si sase luni pentru o suprafata de 10.000 m2, s-a prelungit acum. Piata industriala, devenita mai putin sensibila la anumite derapaje economice, este afectata de instabilitatea politica a Statului. Practic, investitorii care au nevoie de predictibilitate, sunt foarte atenti la ceea ce se intampla la nivel politic.“
Mai mult, investitorii au nevoie si de o infrastructura rutiera potrivita, pentru ca aceasta poate atrage dezvoltarea industriala. „Dezvoltatorii se vor duce mereu in zonele de unde vine cererea clientilor, iar aceasta vine din locatiile in care exista infrastructura corecta. De exemplu, pozitia Romaniei este extraordinara din punct de vedere logistic, insa abia cand vom avea conexiune de la granita cu Ungaria pana in Constanta se va vedea importanta pozitionarii geografice a Romaniei“, a precizat Orzu, subliniind ca trebuie acordata o atentie deosebita momentului in care Serbia va intra in UE, mai ales ca acolo infrastructura este in mare parte dezvoltata, iar costurile sunt reduse. Insa Romania poate veni cu valoare adaugata prin educatie. „Poate ca Serbia este in top acum pentru forta de munca ieftina, dar trebuie sa vedem o parte buna in faptul ca nu mai suntem asa ieftini. Nu cred ca am pierdut oportunitati in favoarea Serbiei, ci cred ca investitorii au ales tara vecina pentru ca acolo puteau sa isi desfasoare ei activitatea“, este de parere Ana Dumitrache. De asemenea, Mihai Orzu observa ca a crescut si la noi productia, in special in sectorul automotive, mai ales ca foarte multi producatori din afara Europei, precum Turcia, isi doresc „stampila UE pe produse“.
Angajatii vor mai degraba o suta de lei in plus, decat o apropiere de locul de munca
Pentru ca in Transilvania a devenit deja dificila gasirea fortei de munca, iar nivelul salariilor a ajuns destul de ridicat, a inceput sa se observe in ultimul timp o crestere a cererilor de spatii industriale in regiunea Moldovei. „Cererea vine tot din zona de consum. Cea pe care o asteptam din sectorul de productie nu cred ca va veni pana nu trecem muntii cu o autostrada. Ca urmare, o serie de retaileri foarte mari si-au deschis unitati de depozitare la Bacau si Roman, iar operatorii logistici se duc in zona pentru ca a crescut piata de consum“, arata reprezentantul Dunwell. Si Transilvania Constructii va incepe in curand un nou parc industrial in Bacau. „Cererile sunt legate de consum, nu de productie, chiar daca in zona s-ar gasi forta de munca ieftina. Cu toate acestea, nu cred ca ne mai intoarcem la salariile de acum 2-3 ani, ci mai degraba vor creste in urma presiunii puse de celelalte piete UE pe angajatii din Romania, multi alegand sa plece din tara“, explica Andrei Timofte, completat de Ana Dumitrache: „Universitatea Tehnica din Iasi are un renume foarte bun, astfel incat tot mai multe companii de IT merg catre acea zona. Dar la crestere a contribuit in primul rand internationalizarea aeroportului iesean.“
Pe langa acordarea de salarii competitive, companiile se gandesc sa dezvolte, pentru atragerea si retentia angajatilor, in zona unitatilor de productie si a centrelor logistice, mini-orase, astfel incat angajatii sa beneficieze de spatii de cazare, servicii medicale, gradinite sau magazine. „Am initiat un parteneriat cu primaria din Jucu, unde detinem un parc industrial, astfel incat sa dezvoltam o zona pentru angajatii clientilor nostri care sa cuprinda spatii de locuinte (circa 300 de locuinte in prima faza), de retail, spatii de joaca, gradinita. Speram sa demaram proiectul anul viitor“, puncteaza Andrei Timofte.
Tot in zona Cluj, la Floresti, CTPark a ales sa se dezvolte intr-o zona care a crescut mult din punct de vedere rezidential si care e un pol de forta de munca. „Pentru retentia angajatilor putem urma reteta pe care am aplicat-o cu succes in Cehia, unde lipsa de forta de munca este si mai acuta. Acolo, intr-unul din cele mai mari parcuri, la granita cu Germania, am dezvoltat in parteneriat cu un alt dezvoltator facilitati pentru muncitorii extracomunitari, in principal din Ucraina, care lucreaza pentru multinationale germane. Sunt facilitati de cazare decente, la un pret rezonabil, dar in weekend-uri acestia se intorc la familiile lor de pe teritoriul non-comunitar al Europei“, a aratat Ana Dumitrache, completand: „oferim constructii de calitate, cladiri eficiente energetic si depozite cu certificate verzi, iar clientii au observat deja avantajele in costurile lor de operare. Ne concentram pe dezvoltarea de parcuri logistice, nu de cladiri izolate, pe crearea unui intreg mediu si a unei sinergii intre rezidenti. Suntem atenti la peisagistica, la mediu, construim piste pentru biciclisti si trotuare in parcuri.“
Pe de alta parte, Marian Orzu considera ca in Romania inca nu s-a ajuns in zona industriala la acelasi nivel cu cea de birouri, unde chiriasii si dezvoltatorii investesc in a oferi toate facilitatile angajatului pentru a fi cat mai productiv. „In zona industriala deocamdata este nevoie doar de cantina, nu si de unitati de cazare. Angajatii sunt multumiti mai degraba cu o suta de lei in plus, decat de o apropiere de spatii de mancare/lucru. Deci oferirea de locuinte in parcurile industriale nu e un trend, ci deocamdata e limitata la zona de birouri.“