Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

400 de milioane de euro pentru sustenabilitate și digitalizare în Spania

Aceasta este valoarea totală de care vor beneficia Comunitățile Autonome din Spania, în funcție de numărul de vehicule grele înmatriculate în fiecare, pentru a încuraja trecerea la energii alternative în domeniul transporturilor.

Planul este de a activa o linie de sprijin de 400 de milioane de euro pentru a promova sustenabilitatea și transformarea digitală a flotelor de transport rutier de mărfuri. Proiectul de Decret Regal va defini exact potențialii beneficiari, cerințele pentru a accesa finanțarea, principale linii de ajutor și criteriile de distribuire în teritoriu a fondurilor europene – acesta va fi  numărul de vehicule de transport public și privat de mărfuri și pasageri din fiecare Comunitate Autonomă.

Bugetul inițial va fi de 174 de milioane de euro și va începe să fie distribuit încă din acest an. Limita respectivă de sprijin va fi disponibilă până pe 30 aprilie 2024 și va fi extinsă, la cerere, până la 400 de milioane de euro, iar execuția va începe după publicarea apelurilor de către Comunitățile Autonome.

Obiectivul acestei măsuri este de a promova transformarea flotelor de vehicule grele pentru transport rutier de mărfuri și pasageri în vehicule cu propulsii alternative, a grăbi reactivarea industriei auto, a favoriza decarbonizarea flotelor și a îmbunătăți calitatea aerului din zonele metropolitane. Iar omogenitatea la nivel național a condițiilor de accesare a banilor va fi garantată.

Această linie de sprijin este inclusă în Componenta 1 a PRTR, Planul Șoc pentru o mobilitate sustenabilă, sigură și conectată în zonele urbane și metropolitane. Mai specific, este parte a investițiilor în zone cu emisii scăzute și a transformării transportului urban și metropolitan, care va beneficia în total de 2.916 milioane de euro. În plus față de cele 400 de milioane de euro pentru firme private de transport, linia include și 1.500 de milioane de euro pentru municipalități, pentru implementarea zonelor cu emisii joase și transformarea transportului public urban, și 900 de milioane de euro pentru Comunitățile Autonome, care să facă investiții în digitizare și decarbonizarea mobilității urbane.

Principalele acțiuni ce vor fi realizate de societățile care vor primi ajutor sunt radierea vehiculelor vechi, achiziția de vehicule cu propulsie alternativă, modificarea retrofită a propulsiei din diesel în electrică sau pe hidrogen și implementarea infrastructurii de încărcare.

Articole similare

Ad