
Războiul din Ucraina, pandemia și restricțiile privind circulația vehiculelor au făcut ca numărul carnetelor eliberate în 2022 să scadă la 456.000, după ce în 2021 a fost de 711.000, informează Uniunea Internațională a Transportatorilor Rutieri, IRU.
Cei mai mari utilizatori de carnete TIR în 2022 au fost Iran, Uzbekistan, Turcia, Ucraina și Kazahstan. În anii buni, cererea a depășit 2 milioane de carnete TIR pe an, cu până la 3 milioane în anii record. Din punct de vedere istoric, marii utilizatori de carnete TIR au fost transportatorii din Rusia, urmați de cei din Polonia.
Organizația a observat o creștere a cererii de carnete TIR în țările din Asia Centrală și din Golf. Primul transport intermodal cu un carnet TIR digital a avut loc între India și Iran. Containerul a ajuns la destinatarul iranian la doar o zi de la sosire, în condițiile în care, anterior, era nevoie de cinci zile pentru a fi vămuit. Transportatorii europeni beneficiază de garanții vamale emise în cadrul regimului de tranzit comun (cunoscute sub numele de documente T1 și T2).