Potrivit platformei germane VerkehrsRundschau, climatul de afaceri din logistica din această țară nu este unul bun, ci, pentru al patrulea trimestru consecutiv, situația furnizorilor de servicii s-a deteriorat, așa cum arată cel mai recent sondaj realizat de Institutul Ifo în numele Asociației Germane de Logistică (BVL).
Cele mai multe firme chestionate continuă să se aștepte la scăderi ale cererii și ale cifrelor de afaceri în următoarele șase luni, deoarece clienții din industrie și comerț estimează că situația lor va fi din ce în ce mai rea. În ceea ce privește prețurile produselor, aceste companii nu se așteaptă la creșteri în următoarele luni, deoarece, ca și în trimestrul precedent, sunt stocuri mari și este puțin probabil ca firmele să poată impune prețuri de vânzare mai mari.
Thomas Wimmer, președintele BVL, comentează analiza arătând că totul se înrăutățește. Managerii companiilor portuare observă o creștere accentuată a traversărilor fără gol pentru a nu anula plecările navelor și a reduce capacitatea de încărcare. Într-o singură lună din 2023 au fost la fel de multe astfel de traversări fără încărcătură decât în întregul 2022.
În depozitele din Germania sunt multe mărfuri, în special sezoniere, și unele stocuri sunt greu de redus. Iar în comerțul electronic lucrurile sunt mai liniștite și stocurile sunt mici, deoarece capitalul circulant este din nou la loc de cinste, iar consumatorii sunt reticenți la achiziții din cauza inflației.
În ciuda șocurilor temporare din lanțurile valorice, consumul a fost, în general, destul de stabil în ultimele luni, deși combinația dintre redresarea ratelor dobânzilor și inflație l-a redus, și sunt așteptate volume care să se stabilizeze la un nivel scăzut.
Iar spațiile logistice sunt la capacitate maximă: doar 1,5% din spațiul existent este disponibil. În ceea ce privește transportul aerian și maritim, prețurile au scăzut, transportul pe căile navigabile interioare cunoscând un boom special datorită boom-ului transportului de cărbune.