Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

25% din sumele platite pentru asigurari in Romania sunt pentru vatamari corporale

Cu ocazia conferintei „Managementul costurilor asociate incidentelor rutiere“, organizate de Institutul de Studii Financiare (ISF), Madalin Rosu, membru al directoratului UNSAR si reprezentant Omniasig, a vorbit despre accidentele de circulatie in general, si despre cele soldate cu decese sau traume in mod special, punctand faptul ca Romania este in continuare in topul tarilor europene cu cele mai multe astfel de incidente, ceea ce influenteaza si costul asigurarilor.
 

Acesta a aratat ca in prezent in lume circula circa 1,2 miliarde de masini, cu cifre stabile in Europa si NAFTA si cu o adevarata explozie in China. Si, desi in zonele in care populatia are venituri mici si numarul masinilor este mai mic, 90% din decesele din accidente de circulatie au loc acolo.
In Romania exista circa sase milioane de vehicule, iar frecventa foarte mare a daunelor si severitatea foarte mare a accidentelor fac ca prima medie de asigurare in 2015 sa fie cea mai mare din Europa. Un alt aspect ingrijorator este si cresterea daunelor inregistrare in afara tarii, cele mai scumpe dintre ele fiind in Italia, Marea Britanie, Germania si Franta. Iar in ceea ce priveste vehiculele comerciale frecventa este de 20-40%.
Madalin Rosu a mai aratat ca in Romania se incheie 4,5-4,7 milioane de polite RCA pe an si exista 340.000-350.000 de dosare de dauna, inclusiv platile, frecventa fiind deci de 7-8%, fata de 3%, de exemplu, in Ungaria, care are cea mai ieftina medie a politei din Europa.
In Romania au loc 95 de decese din accidente rutiere la un milion de locuitori, in conditiile in care media europeana este de 51. Un alt aspect negativ este „dezvoltarea de retele de vanatoare a victimelor. Onorariul perceput de un avocat specializat este intre 30 si 80% din ce priveste victima, si in acest caz se pune intrebarea: de ce in cazul daunei la o masina nu acceptam sa platim un astfel de onorariu, dar in cazul unei daune morale acceptam? Pana acum nu am gasit un raspuns.“ Iar instantele de judecata nu au o practica unitara, ci pentru acelasi tip de speta apar diferente de pana la de 100 de ori mai mult (de exemplu, o instanta acorda despagubire de 1.000 de euro si alta, de 100.000 de euro pentru spete similare).
Din 2007 pana in 2014 (datele din 2015 au fost afectate puternic de falimentul celui mai mare operator de la noi) ponderea vatamarilor corporale si deceselor a crescut de peste 1.000 de ori in Romania, de la 2,7% la 25% din ce se plateste pentru asigurari.

Articole similare

Ad