Asigurarea internațională a calității EPAL nu se aplică numai la producția și repararea paleților EPAL de către titularii de licență EPAL, ci combate și furnizarea și livrarea de paleți contrafăcuți, care sunt în prezent oferiți de comercianți ca paleți „clasa a 2-a”. Nu numai că acești paleți au defecte de calitate, dar există, de asemenea, o puternică suspiciune că se utilizează lemn ilegal.
Apar oferte de paleți EPAL noi cu denumirea „clasa a 2-a”
Potrivit unei informări EPAL, în ultimele săptămâni paleții EPAL Euro au fost oferiți la prețuri vizibil scăzute și cu denumirea „clasa a 2-a”. „Ofertele sunt trimise în special de către comercianți prin e-mail, uneori însoțite de fotografii ale paleților oferiți. Aceste fotografii arată că paleții au defecte de calitate considerabile. În special, se utilizează lemn cu muchii de copac și alte defecte, care nu este aprobat pentru producția de paleți EPAL”, se menţionează în comunicatul EPAL, care atrage atenţia şi asupra defectelor modelului de cuie, EPAL nepermiţând utilizarea de componente și cuie de calitate inferioară și oferirea paleților ca „paleți EPAL clasa a 2-a”.
În cazul în care paleții Euro EPAL noi sunt oferiți cu denumirea „clasa a 2-a”, aceștia sunt contrafăcuți, deoarece numai astfel de paleți pot fi inscripționați cu marca „EPAL în oval”, care respectă prevederile Regulamentului tehnic EPAL. Prin urmare, EPAL a avertizat toți titularii de licențe și birourile vamale că paleții EPAL oferiți și livrați cu denumirea „clasa a 2-a” și care prezintă defecte de calitate recunoscute trebuie distruși.
În cazul în care există îndoieli cu privire la faptul că paleții sunt contrafăcuți, societatea de inspecție a EPAL (Bureau Veritas) va inspecta paleții.
Compania informează utilizatorii de europaleți EPAL din industrie, comerț și logistică ar trebui să cumpere europaleți EPAL exclusiv de la deținătorii de licențe EPAL pentru a evita orice problemă legată de calitatea și legalitatea paleților.
În plus, menţionează EPAL, în prezent europaleții sunt uneori oferiți la prețuri atât de mici încât, atunci când se calculează prețurile pentru lemn rotund sau lemn tăiat, nu se pot reconstitui prețurile oferite pentru paleți. Prin urmare, astfel de europaleți, care sunt oferiți la prețuri vizibil scăzute, nu numai că au defecte de calitate, dar sunt, de asemenea, produși cu lemn provenit din surse ilegale, care este oferit la prețuri semnificativ mai mici decât lemnul provenit din surse legale. “Este vorba fie de lemn care a fost tăiat fără permisiunea autorităților naționale, fie de lemn care a fost importat din aceste țări cu încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului. Atunci când paleții și lemnul sunt livrate din Belarus, se declară adesea în mod fals că lemnul sau produsele din lemn provin din Kazahstan sau Kârgâzstan. În cazul paleților Euro EPAL, acest lucru este deja greșit, deoarece nu există deținători de licențe EPAL în aceste țări. Prin urmare, EPAL colaborează îndeaproape cu autoritățile vamale pentru a preveni importul de europaleți produși ilegal și contrafăcuți.”