Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Schimburile comerciale dintre România și Germania se intensifică de la un al la altul

  • Foto: AHK România

Potrivit datelor furnizate de Biroul Federal de Statistică (Destatis), schimburile comerciale dintre România și Germania au depășit cu 11% volumul schimburilor în prima jumătate al acestui an, față de anul trecut.

Importurile și exporturile între cele două țări au însumat peste 20,5 de miliarde de euro în perioada ianuarie – iunie 2023, ceea ce reprezintă o creștere de 11,4% în comparație cu perioada similară a anului precedent, când valoarea schimburilor a fost de 18,4 miliarde de euro.

Exporturile din Germania către România au atins suma de 10,7 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 8,1% față de perioada similară din 2022. În același timp, importurile Germaniei din România au totalizat 9,8 miliarde de euro, reflectând o creștere de 15,3% comparativ cu primele șase luni al anului anterior. Rezultatele plasează România pe locul 19 în clasamentul partenerilor comerciali ai Germaniei în privința exporturilor, iar pe locul 21 în cea a importurilor.

„Relațiile economice româno-germane au avut și în acest an o evoluție pozitivă. Interesul firmelor germane de a deschide afaceri sau a-și extinde activitățile în România este în continuare mare. Însă, pentru un mediu de afaceri favorabil și competitiv, companiile au nevoie de predictibilitate, în special în privința  politicilor fiscale. Mediul de afaceri solicită de mult timp o strategie fiscală pe termen lung, care să urmărească utilizarea mai eficientă a finanțelor publice, să consolideze în același timp capacitatea administrativă a autorităților fiscale, prin profesionalizare și prin digitalizarea proceselor.”,

a menționat Sebastian Metz, director general și membru în Consiliul Director al AHK România.

Republica Moldova a atins 413 milioane de euro în volumul schimburilor comerciale din primele șase luni ale anului, reflectând o creștere de 2,9% în comparație cu aceeași perioadă al anului precedent. Exporturile au avut o valoare totală de peste 274 de milioane de euro, înregistrând o creștere de 8,1%. De asemenea, importurile din Republica Moldova au însumat 139 de milioane de euro, înregistrând o scădere de 6,1% în comparație cu primele șase luni din 2022.

Articole similare

Ad