Zeci de camioane, autocare, autobuze si taxiuri blocheaza in continuare Piata Victoriei din Capitala, transportatorii fiind nemultumiti de faptul ca Executivul ignora problema tarifelor RCA, pasand-o in curtea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), institutia care stabileste valoarea de plafonare a tarifelor, dupa cum a afirmat joi purtatorul de cuvand al Guvernului, Liviu Iolu. Firmele de transport sustin ca vor prelungi protestul pana dupa ora 15.00. Protestele continua si in tara.
Sute de transportatori s-au adunat inca de dimineata in fata Guvernului, inarmati cu pancarte si lozinci impotriva ASF si a presedintelui institutiei Misu Negritoiu. Dupa ce Guvernul a emis un comunicat de presa prin care afirma ca stabilirea pretului asigurarilor RCA nu poate fi efectuata de Executiv fiindca nu intra in atributiile sale, cei prezenti in piata au reactionat precizand ca nu vor opri proteste. „Problema RCA treneaza de multa vreme, din cauza incapacitatii institutiilor responsabile de a gestiona aceasta situatie. Dupa consultari cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Consiliul Concurentei, Guvernul a adoptat ieri (n.r. – miercuri) o ordonanta de urgenta tocmai pentru a crea cadrul juridic care sa permita rezolvarea acestor probleme. Ordonanta reflecta solicitarile transportatorilor, respectand legea si rolul tuturor institutiilor implicate. Nu este in competenta Guvernului sa stabileasca valoarea de plafonare a tarifelor RCA si este inadmisibil sa i se solicite guvernului acest lucru. Aceasta chestiune trebuie clarificata de ASF. Guvernul nu se poate substitui institutiilor care trebuie sa-si asume responsabilitatea rezolvarii disensiunilor dintre asiguratori si transportatori. Stabilirea preturilor, cerere formulata azi in petitia adresata Guvernului, nu este in atributiile Executivului, ci in ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, care are cadrul legal sa intervina“, a precizat Guvernul intr-un comunicat de presa emis la putin timp dupa incepere protestelor.
In acest timp in fata Guvernului, claxoanele a zeci de camioane si autocare nu conteneau sa rasune in Piata Victoriei, transportatorii afisand zeci de pancarte si bannere pe care se putea citi: „Mafia RCA, ASF=mafia, jos Negritoiu“, „RCA=falimentul transportatorilor romani“ sau „Protest RCA“. In opinia lor, cresterea tarifelor RCA nu face altceva decat sa ii scoata de pe piata. „Au scumpit asigurarile pentru ca noi sa dam faliment singuri. Multinationalele, firmele mari care vor sa faca transport, vor sa scape de noi. Guvernantii nostri nu inteleg faptul ca noi, astia mici si multi, suntem cei care aducem bani pentru statul roman prin taxele si impozitele pe care le platim. Multinationalele vin la noi, fac profit cu forta de munca locala si il transfera in strainatate. Daca nu obtinem scaderea tarifelor la o valoare normala suntem pregatiti sa protestam zile intregi si sa blocam drumurile in toata tara. Vrem sa isi dea demisia cei din conducerea ASF si pe aceasta cale rugam DNA-ul sa se sesize si sa faca verificari in privinta asigurarilor, pentru ca acolo este o mafie“, a declarat, pentru Tranzit, Vasiliu Petrica, administratorul Deli Trans Suceava, companie care are 12 camioane trase pe dreapta din cauza tarifelor marite la politele RCA.
Prin vocea patronatelor, transportatorii rutieri considera inadmisibil ca ASF sa stabileasca tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupa ce criza RCA a fost provocata chiar de ASF.
Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM atrag atentia ca plafonarea tarifelor RCA de catre Guvern s-a facut fara a se mentiona valorile, lasand in sarcina ASF stabilirea acestora, acelasi ASF cu aceeasi conducere care a provocat criza actuala din piata RCA, se arata intr-un comunicat al UNTRR. Potrivit art. 34 din OUG publicata in 14.09.2016, tariful maxim se stabileste de ASF fara nicio ghidare sau restrictie prin Ordonanta de urgenta, mai arata sursa citata.
Patronatele cer inghetarea tarifului RCA pentru autovehicule peste 16 tone la valoarea de 4.907 lei pe an, in care intra cheltuieli de achizitie-administrare, daune intamplate si neavizate, coeficient de abatere statistica, cresterea volumului daunelor in ultimul an, cheltuiala de reasigurare.
„Solicitam Guvernului sa faca de urgenta precizarile necesare astfel incat ASF sa stabileasca tarifele de prima RCA maxime pentru urmatoarele 6 luni pe baza valorilor de prima medie pe anul 2015, avand in vedere ca la finalul 2015, pe segmentul vehiculelor comerciale a scazut daunalitatea, precum si costurile de administrare, potrivit tot unui raport ASF. Astfel, rata daunei a scazut la 69,8%, iar rata cheltuielilor s-a redus la 31,8% comparativ cu 40,7% in 2014. Consideram ca un tarif RCA reglementat, de 4.907 lei pe an pentru o autoutilitara de peste 16 tone, 1.050 lei/an – turisme persoane juridice, 1.108 lei/an – autoutilitara pana la 3.500 kg,1.633 lei/an – autoutilitara intre 3.500 kg si 7.500 kg, 3.610 lei/an – autoutilitara intre 7.500 kg si 16.000 kg si 2.129 lei/an – autobuze transport personae este mai mult decat suficient si acopera toata daunalitatea de pe acest segment si atentionam Guvernul si Parlamentul ca protestele transportatorilor rutieri nu se vor opri pana cand nu primim confirmarea acestui tarif“, mai arata UNTRR. Acestia au transmis, joi, o adresa catre Guvern, prin care solicita crearea unui Grup de lucru format din specialisti din ASF, Consiliul Concurentei si din organizatiile patronale de transport, care sa stabileasca tarifele medii ale RCA si modul de calcul al acestora.
UPDATE ora 14.51
Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 solicita interventia urgenta a Parlamentului si a Presedintiei Romaniei pentru a determina Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa prezinte astazi, 15.09.2015, intr-o ora, valorile la care se ingheata tarifele RCA. Astfel, ace?tia solicita Parlamentului Romaniei sa demita imediat conducerea ASF! „Solicitam Guvernului sa completeze ORDONANTA DE URGENTA privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule – aprobata ieri, 14.09.2016, cu stabilirea modului de calcul a tarifului maxim RCA care va functiona pe perioada de plafonare astfel incat sa nu dea posibilitatea ASF sa transmita tarifele la aceleasi valori aberante ca pana acum“, mai puncteaza UNTRR. Uniunea atentioneaza ca protestele transportatorilor rutieri nu se vor opri pana cand tarifele RCA nu vor fi reglementate.