Industria producatoare de ambalaje din carton inregistreaza unul dintre cele mai ridicate niveluri de eficienta logistica ca urmare a externalizarii activitatilor cu paleti, fiind obtinuta o reducere de pana la 50% dupa primul an, arata o analiza CHEP Romania.
Opt companii din topul primilor 10 producatori de ambalaje din carton au implementat – partial sau complet – un lant logistic circular, prin trecerea de la sistemul traditional „cumpara, detine si administreaza”, la sistemul de inchiriere CHEP. In cadrul acestui model logistic, compania inchiriaza paletii in cantitatea necesara, doar pentru perioada in care are nevoie de acestia.
Conversia la sistemul de inchiriere implica externalizarea catre furnizorul logistic a activitatilor administrative cu depozitarea, colectarea din piata, reparatia, precum si a obligatiilor legale cu privire la declararea si reciclarea paletilor, se arata in comunicatul furnizorului de servicii logistice. De asemenea, sistemul de inchiriere sustine colaborarea intre partenerii din lantul logistic si crearea unor sinergii de transport si distributie, cu impact pozitiv la nivel de costuri si de sustenabilitate a afacerii companiilor. Sistemul de inchiriere a paletilor a fost introdus de CHEP in sectorul de packaging in urma cu trei ani si acopera, in prezent, nevoia pietei de scadere a costurilor indirecte cu logistica in contextul inflatiei preturilor pentru materie prima si al presiunilor legislative suplimentare referitoare la ambalajele puse pe piata.
Producatorii din industria de profil considera ca principalele avantaje ale trecerii la sistemul de inchiriere a paletilor sunt: eficientizarea costurilor logistice, deblocarea capitalului investit in parcul de paleti, ce poate fi reinvestit in alte proiecte de interes pentru companie, sinergiile de transport (intre furnizorii si producatorii din FMCG) si scutirea de la raportarea si de la plata contributiilor catre Fondul de Mediu pentru paletii inchiriati. Modelul logistic bazat pe inchiriere implica, de asemenea, eficientizarea transportului, indeosebi pe retur. In sistemul logistic circular, paletul este colectat de CHEP de la punctele finale de descarcare, inspectat, reparat si repus in circuit. Dupa livrarea ambalajelor, paletii raman in custodia clientului din FMCG si pot fi refolositi in distributia ulterioara a acestuia, ceea ce reduce kilometrii parcursi fara incarcatura, precum si emisiile poluante.
Intre 2013-2016, prin sistemul circular de inchiriere a paletilor, producatorii din sectorul de packaging au economisit 180.433 dm3 de lemn sau echivalentul a 174 de pini ajunsi la maturitate, 16.983 kg de deseuri si au redus gradul de poluare din Romania cu 207.872 kg de CO2. Compania a introdus pe piata romaneasca serviciul de inchiriere si reutilizare a paletilor in anul 2012.