Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in sedinta din 5 octombrie 2016 metodologia de calcul al tarifelor de prima maxime pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule.
In perioada de consultare publica au transmis comentarii si observatii UNTRR, FORTE, APULUM, APTE, UNSAR, UNSICAR, Asociatia Romana de Actuariat, dar si persoane fizice. In urma propunerilor primite, Consiliul ASF a operat urmatoarele amendamente:
– A fost eliminat coeficientul “Delta” si s-a definit o incarcare de siguranta care sa asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate de cel putin 95%;
– Rata cheltuielilor va include si costul capitalului;
– A fost adaugata, in determinarea tarifelor de prima maxime (inclusiv la propunerea transportatorilor), si marja de profit, aceasta urmand a fi cuantificata;
– A fost revizuita formula de calcul.
Metodologia de calcul respecta atat legislatia aplicabila (OUG 54/2016 art. 18 alin. 1 si art. 36 alin. 3), cat si practicile actuariale general acceptate.
Metodologia se va aplica pe baza de date solicitate de la toate societatile de asigurari, inclusiv de la societatea Carpatica, actualizata la data de 30 iunie 2016. In zilele urmatoare, ASF procedeaza la colectarea si agregarea datelor, precum si la analiza primara individuala etc, potrivit art.6 din metodologie. In acest proces, ASF va fi asistata si de consultantul Milliman, care a centralizat baza de date initiala. Potrivit OUG 54/2016, ASF va stabili tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei (pana pe 19 octombrie 2016). Conform art. 4 alin. 3 din Legea concurentei nr.21/1996 (republicata), acestea vor fi adoptate prin hotarare de guvern, urmand ca apoi sa fie facute publice.
Norma este afisata pe www.asfromania.ro