Așa cum știți deja și cum a devenit între timp oficial, de la 1 decembrie 2023 în Germania vor apărea diferențe de taxe de drum pentru camioane în funcție de emisiile de CO2, iar de la 1 iulie 2024 taxa se va aplica pentru toate vehiculele cu masa totală maxim autorizată de peste 3,5 t.
Clasa de emisii de CO2 urmează să fie introdusă drept criteriu tarifar nou – decizie bazată pe un regulament UE – ceea ce înseamnă că taxa/km va depinde și de cantitatea de CO2 emisă de un vehicul.
Pentru a verifica în ce clasă de emisii de CO2 este încadrat un vehicul puteți utiliza instrumentul din portalul Toll Collect pentru clienți, unde puteți solicita modificarea clasei – Toll Collect încadrează inițial în Clasa 1 toate vehiculele înregistrate – și încărca documente doveditoare (certificat de înmatriculare a vehiculului, CIF, CoC, fișă de omologare individuală). Iar acest lucru trebuie făcut cât mai devreme!
În prezent există cinci clase de emisii de CO2: Clasa 5 pentru vehiculele cu emisii zero, care sunt scutite de plata taxei până la 31 decembrie 2025 și chiar pentru totdeauna în cazul în care au greutatea totală de până la 4,25 t, Clasa 4 pentru vehiculele grele de marfă cu emisii scăzute, Clasa 3 pentru vehiculele ale căror emisii specifice de CO2 la momentul primei înmatriculări sunt cu peste 8% sub o curbă de reducere a emisiilor, Clasa 2 pentru vehiculele ale căror emisii de CO2 la momentul primei înmatriculări sunt cu mai mult de 5% sub curba de reducere a emisiilor și Clasa 1 pentru vehiculele care nu se califică pentru o clasă superioară.
Clasificarea în clasele 2 și 3 trebuie revizuită și actualizată la fiecare șase ani de la înmatricularea inițială.
După introducerea emisiilor specifice de CO2, detectorul claselor de emisii verifică dacă acestea califică vehiculul drept vehicul cu emisii zero. Dacă nu are emisii zero, trebuie introdus sau determinat și (sub)grupul de vehicule din care face parte. Detectorul verifică dacă emisiile specifice scad sub valoarea de referință a (sub)grupului de vehicule cu mai mult de 50%, ceea ce califică vehiculul ca având emisii reduse. Un vehicul cu emisii scăzute aparține permanent Clasei 4, pentru care o altă cerință este ca data primei înmatriculări să fie 1 iulie 2019 sau mai târziu – valorile de referință pentru emisiile de CO2 se aplică numai de la această dată.
Dacă vehiculul nu are emisii scăzute, detectorul compară emisiile sale specifice de CO2 de la data primei înmatriculări cu o curbă de reducere a emisiilor. Iar dacă au trecut mai mult de 6, 12, 18 etc. ani de la prima înmatriculare comparația se face în ziua în care se împlinesc 6, 12, 18 etc. ani de la prima înmatriculare. Dacă această curbă de reducere a emisiilor este cu peste 8% mai mică, vehiculul aparține Clasei 3 de emisii CO2, iar dacă este cu mai mult de 5% mai mică atunci vehiculul aparține Clasei 2.
Curba de reducere a emisiilor se obține prin înmulțirea valorii de referință a (sub)grupului de vehicule cu un factor de reducere a emisiilor care variază anual. Începând cu 1 iulie 2019, acesta va fi de 100% și pe data de 1 iulie a fiecărui an ulterior scade cu 2,5%, până când ajunge la 85% începând cu 1 iulie 2025, după care scade cu 3% la 1 iulie a fiecărui an, până când se atinge 70% începând cu 1 iulie 2030. Scăderea curbei de reducere a emisiilor înseamnă că cerințele de clasificare în Clasele 2 și 3 cresc cu fiecare an până în 2030.
În plus, clasificarea necesită definirea unei valori de referință pentru (sub)grupul din care face parte un anumit vehicul. Până în prezent, acest lucru este valabil numai pentru subgrupurile din grupele 4, 5, 9 și 10 și vehiculele din celelalte (sub)grupuri se califică în Clasa 1 de emisii de CO2 1, cu excepția cazului în care au emisii zero. Iar dacă pe viitor vor fi definite valori de referință pentru alte (sub)grupuri detectorul claselor de emisii va fi extins în acest scop.
Dacă un vehicul are data primei înmatriculări înainte de 1 iulie 2019 se califică numai pentru Clasa 1 – cu excepția cazului în care are emisii zero.
Clasificarea în Clasele 2, 3 și 4 este posibilă în prezent numai pentru vehiculele din grupele 4, 5, 9 și 10, deoarece numai pentru acestea Uniunea Europeană a definit valori de referință pentru emisiile de CO2, pe baza cărora poate avea loc clasificarea. În cazul în care, în viitor, vor fi definite valori de referință pentru alte (sub)grupuri de vehicule, detectorul va fi extins în acest scop.
Clasele 2 și 3 sunt valabile numai șase ani de la data primei înmatriculări. Dacă cineva este interesat de clasa de emisii a unui vehicul la o dată anterioară sau ulterioară datei de utilizare a detectorului de clase de emisii CO₂, se poate modifica data precompletată pe site-ul Toll Collect.