Așa cum a anunțat cu ocazia evenimentului Ziua Investitorului, pe care l-a organizat la sediul din Drăgănești pentru a doua oară de la listarea sa la bursă, Aquila a investit, conform strategiei de sustenabilitate lansate în 2022, peste șase milioane de euro pentru reînnoirea flotei de vehicule de distribuție, și toate cele 196 de unități, inclusiv 25 de camioane DAF cu motor Euro 6, i-au fost livrate în 2023. În plus, pentru a crește eficiența operațiunilor logistice și a reduce cantitatea de deșeuri rezultate din înfoliere și sigilare, compania a achiziționat și utilaje de înfoliere semi-automată și de bandare automată a paleților și dispenser automat de bandă de hârtie pentru sigilarea cutiilor. Iar pentru anul în curs a prevăzut investiții de 12,7 milioane de euro, din care 7,6 milioane de euro pentru cumpărarea de vehicule de transport.
Cele 25 de camioane DAF sunt modele FT NGD XF480 ST și XF480 LD din Clasa 1 de emisii de CO2, deși sunt de ultimă generație.
În afară de acestea au mai fost livrate în 2023 autoturisme, autoutilitare din clasa mică și medie și camioane de 16 t, iar cele din clasa medie și camioanele au box frigorific cu dublă temperatură. Cele mai multe dintre vehiculele frigorifice recepționate anul acesta sunt cu greutatea totală de peste 5,2 t.
Aquila studiază utilitarele cu propulsie alternativă și hibrid, iar în ceea ce privește autoturismele are deja o flotă de peste 150 de unități cu alimentare GPL și cu sistem de propulsie hibrid, dintre care 76, respectiv șase achiziționate în 2023, pentru care a apelat la programele Rabla și Rabla Plus. În plus, în flotă există și trei autoturisme cu propulsie exclusiv electrică, iar numărul lor va crește în următorii ani.
În prezent Aquila deține peste 1.600 de autovehicule, din care 250 sunt autoutilitare folosite pentru transport de bunuri, din toate categoriile de temperatură (ambiental, refrigerat, congelat).
Amprenta de carbon din utilizarea flotei urmează să scadă cu 20% până în 2026
Atât prin modernizarea flotei auto, cât și prin investițiile în echipamente pentru depozite, Aquila și-a propus reducerea amprentei de carbon și a deșeurilor generate în cadrul operațiunilor curente, așa cum a subliniat Răzvan Bagherea, director Organizare și Resurse Umane în cadrul companiei ploieștene. Aceasta va continua să implementeze și alte măsuri în vederea atingerii țintelor de decarbonizare stabilite pentru 2026 – reducerea cu 20% a amprentei de carbon la nivelul flotei de vehicule și cu 3% a depozitelor – printre care înlocuirea treptată a vehiculelor vechi din flotă cu vehicule cu emisii scăzute, creșterea eficienței energetice și respectarea standardelor de mediu și sustenabilitate.
Dintre cele 196 de vehicule livrate în 2023, care au normă de poluare Euro 6, cele mai multe au motorizări pe benzină, GPL și hibridă.
Compania a făcut și în anii anteriori pași în direcția reducerii emisiilor poluante, astfel că, potrivit raportului de sustenabilitate pe 2022, amprenta totală de carbon a Aquila a înregistrat o scădere de 6,5%, însumând 36.837 t CO2 echivalente (tCO2e), conform metodei de calcul pe bază de locație. Intensitatea emisiilor (calculată pe baza locației) raportată la cifra de afaceri s-a îmbunătățit cu 18,4%, iar cea calculată la numărul de kilometri parcurși cu 4,6%. La nivelul companiei consumul de energie a scăzut cu 3,1%, iar eficiența energetică raportată la cifra de afaceri s-a îmbunătățit cu 15,4%. În privința gestionării deșeurilor, cantitatea generată s-a redus cu 19% prin metode mai eficiente de ambalare și gestionare.
Raportul de sustenabilitate al Grupului Aquila pentru 2022 a fost elaborat pe baza standardului de raportare al Global Reporting Initiative (GRI) 2021, iar companiile incluse în raport sunt Aquila Part Prod Com S.A. (România), Trigor AVD S.R.L. (Republica Moldova) și Printex S.A. (România).
Reamintim că Aquila operează în România și Republica Moldova cu un model de afaceri integrat, cu activitate de distribuție, logistică și transport. Compania vinde produse de larg consum în peste 72.000 de puncte de desfacere prin toate canalele de comerț cu amănuntul, care acoperă peste 90% din piață.
Portofoliul însumează mai mult de 10.000 de produse, mărci consacrate din diferite categorii: îngrijire personală (Rexona, Dove), dulciuri (Kinder, Raffaello, Snickers, Mars), cafea (Lavazza), curățenie (Dero, Cif, Coccolino), mâncare pentru animale de companie (Whiskas, Pedigree), igienă (Kleenex, Kotex, Zewa, Tena, Libresse), scutece copii (Huggies), legume congelate și conserve (Bonduelle), smântâna și frișcă vegetale (Gran Cucina și Hulala) și pește și preparate din pește (Frosta).
Acțiunile Aquila (simbol bursier AQ) sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și Global All Cap ai FTSE Russell.
Compania se mai mândrește cu faptul că a obținut nota maximă, 10, în cadrul evaluării VEKTOR efectuate de Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii.