Fundația FAN Courier, împreună cu FAN Courier, s-a implicat, în acest an, în aproape 90 de acțiuni și proiecte cu impact social, în comunități locale și regionale, proiecte pe termen mediu și lung care au ca obiectiv susținerea educației, a mediului, cazuri sociale, cultură, antreprenoriat și salvarea patrimoniului național.
În parteneriat cu Biblioteca Națională a României (BnaR), Asociația „Free Miorița” și Centrul de Iradieri Tehnologice „IRASM”, Fundația FAN Courier participă la reabilitarea și reintroducerea în circuitul public a fondurilor destructurate – carte și manuscrise – deținute de Biblioteca Națională de peste 70 de ani. Proiectul, intitulat „Memoria Națională” a demarat în februarie 2022 și își propune să salveze cât mai multe din cele 4 milioane de unități, constând în cărți, periodice și hărți pe suport de hârtie, intrate în gestiunea BNaR. Volumul documentelor aflate în custodia Bibliotecii a crescut constant de-a lungul timpului, însă din motive obiective, nu au putut fi menținute organizarea și conservarea conform tuturor regulilor biblioteconomice astfel că sunt expuse pericolului de a fi distruse sau imposibil de utilizat.
„Alături de ceilalți parteneri din proiect, am reușit să ajutăm la igienizarea a peste 15 tone de fonduri destructurate, ceea ce reprezintă aproape 2.000 de ore de activitate. Fondurile destructurate sunt formate din cărți, periodice și hărți cu o vechime cuprinsă între 1850 și 1990. Prin intermediul Fundației, intenționăm să ne implicăm și în proiecte de modernizare și dotare a Departamentului de restaurare al BnaR, iar astfel să ajutăm pe de o parte echipa de specialiști să lucreze în condiții optime iar, pe de alta, proiectul în sine, să accelerăm salvarea cât mai multor documente a căror valoare istorică este uriașă”, a declarat Magda Popescu, director executiv al Fundației FAN Courier.
„Memoria națională” se adaugă astfel portofoliului de proiecte pe termen lung derulate de Fundație în cei șapte ani de la înființare, cel mai cunoscut până în prezent fiind programul de burse „Elev la liceu”. Programul de burse „Elev la Liceu”, lansat în 2018, a ajuns la a cincea generație și 100 de copii susținuți financiar. Programul se adresează elevilor de clasa a VIII-a din zonele rurale, care au intrat la liceu la oraș și care nu au resursele financiare necesare pentru a putea urma cursurile liceale. Început cu 17 elevi, proiectul a marcat anul acesta absolvirea liceului pentru a doua generație de elevi. Fundația îi susține, mai departe, pe toți cei care vor să urmeze și cursuri universitare, astfel că absolvenții din prima generație sunt deja în anul doi de facultate.
Lista proiectelor cu impact social în comunități locale și regionale include și programul „Lumină pentru România” și proiectul de împădurire a terenurilor degradate. În parteneriat cu organizația neguvernamentală „Free Miorița”, Fundația aduce, de șase ani, la propriu, lumină, în comunitățile rurale fără acces la energie electrică. În cadrul proiectului „Lumină pentru România”, au fost branșate la energie 141 de familii cu 510 beneficiari direcți (263 adulți și 237 copii) în 68 de localități și 29 de județe. În total, au fost instalate 126 sisteme fotovoltaice cu 141 panouri instalate și au fost realizate 15 branșamente la rețeaua publică.