- Grafic: Cushman & Wakefield
Potrivit unui nou raport al companiei globale de servicii imobiliare Cushman & Wakefield, atragerea talentelor cu experiență în lanțurile de aprovizionare stabilite și infrastructura solidă din China îngreunează situația companiilor care doresc să își diversifice operațiunile de producție în alte locații din Asia-Pacific, însă există oportunități pentru regiune în continuare, iar nevoia de diversificare este în creștere.
În prezent, China reprezintă peste jumătate din totalul locurilor de muncă din Asia-Pacific în domeniul depozitării și găzduiește patru din cele mai aglomerate cinci porturi de containere din lume. Țara reprezintă aproape 15% din exporturile globale și este principalul partener comercial pentru peste 120 de țări. În ultimele decenii, o astfel de experiență în domeniul logisticii și al producției a eclipsat în mare măsură alți jucători din Asia-Pacific.
Întreruperea lanțului de aprovizionare în timpul pandemiei, împreună cu temerile geopolitice, au determinat o creștere a numărului de companii care caută să își diversifice operațiunile de producție pe alte piețe, potrivit lui Tim Foster, șeful departamentului de consultanță Supply Chain și Logistics Advisory pentru Asia-Pacific al Cushman & Wakefield.
„În perioada de vârf a întreruperii lanțului de aprovizionare din era COVID, companiile au acordat prioritate rezilienței lanțului de aprovizionare. Am văzut cererea încetinită pe măsură ce lanțurile de aprovizionare s-au normalizat, iar argumentul pentru reziliența afacerilor a devenit mai puțin convingătoare, în special pe fondul incertitudinii macroeconomice continue, al inflației persistente și al ratelor mai mari. Însă, acum vedem că impactul întreruperii transportului maritim prin canalele Suez și Panama servește drept memento pentru a ne reaminti de ce companiile trebuie să continue să construiască reziliența lanțului de aprovizionare.”, a declarat Tim Foster.
De asemenea, Tim Foster a mai precizat că, fără o diligență adecvată, costul și riscul relocării lanțurilor de aprovizionare mature ar putea uneori să depășească beneficiile diversificării. Forța de muncă mai mică și mai puțin experimentată, infrastructura portuară limitată, precum și taxele și impozitele mai mari au fost în fruntea listei de provocări.
„Companiile produc în China de zeci de ani, în cele mai multe situații- astfel încât ecosistemele existente ale furnizorilor sunt foarte bine înrădăcinate, în majoritatea cazurilor sunt foarte eficiente și, deseori, sunt foarte greu de reprodus.”
Cu toate acestea, Tim Foster subliniază faptul că tendința de diversificare va continua, fiind determinată de creșterea comerțului intraregional, de evoluția producției chinezești, de obiectivele mai agresive în materie de producție din economiile emergente și de conflictul actual din Orientul Mijlociu. Furnizorii chinezi își stabilesc ei înșiși capacitățile în alte regiuni prin construirea de noi fabrici sau prin achiziționarea altor capacități existente.
Provocările aduc oportunități
În ciuda imaturității relative a altor destinații de producție, raportul Cushman & Wakefield, Strength Through Diversification: Opportunities Across Asia Pacific a arătat că a existat o creștere a producției în afara Chinei continentale, ajutată parțial de stimulente și campanii pe piețele care caută să atragă surplusul de producție din China.
Vietnamul a fost unul dintre principalii beneficiari ai cererii de producție din partea Statelor Unite. Ajutat de proximitatea sa față de China, de costurile semnificativ mai mici ale forței de muncă și de planurile guvernului de a crește ponderea industriei prelucrătoare în economie de la 25% la 30% până în 2030 prin atragerea mai multor investiții de producție de mare valoare, Vietnamul și-a dublat volumul exporturilor către SUA în ultimii cinci ani și le-a triplat în ultimul deceniu.
De asemenea, sectorul de producție din India a beneficiat de sprijinul politic guvernamental, de costurile imobiliare industriale, care sunt cu peste 50% mai ieftine decât în orașele de nivel 1 din China și cu 40% mai ieftine în orașele de nivel 2.
Dennis Yeo, șeful departamentului Investor Services și Industrial & Logistics pentru Asia-Pacific al Cushman & Wakefield, a menționat că investitorii globali se orientează din ce în ce mai mult către piețele emergente din regiune, deoarece expansiunea economiilor de producție au creat oportunități pentru investiții în infrastructură, logistică și în sectoarele industriale și de depozitare.
„Vom vedea din ce în ce mai mult producția din regiune consumată. Acest lucru prezintă oportunități enorme pentru anumite țări ca Vietnam, Indonezia, Thailanda, Malaezia și Filipine în a-și crește ponderea exporturilor de produse manufacturiere, în timp ce India își va vedea piața emergentă de producție în exporturi mult mai puternic susținută de o piață internă în creștere.”