15 furnizori de intralogistică din șase țări s-au calificat pentru etapa finală a testelor IFOY AWARD 2024, cu un total de 17 dispozitive și soluții, inclusiv patru start-up-uri. Specialiștii în intralogistică AGILOX, Crown, GLOBE Fuel Cell Systems, HWArobotics, Innok Robotics, Jungheinrich, MEYSENS, RAVAS, SAFELOG, SSI SCHÄFER și STILL pot câștiga unul dintre trofeele râvnite la nivel internațional. Testele IFOY AWARD 2024 se vor derula în aprilie, la Dortmund, urmând ca cele șase trofee să fie acordate în iunie, la Baden, în Austria.
Datorită expertizei sale, premiile IFOY AWARD pentru inovație în domeniul intralogisticii se bucură de o reputație globală. Selecția finaliștilor este precedată în fiecare an de un audit amplu, cu diverse cicluri de nominalizare și de testare, iar produsele și soluțiile nominalizate pentru finală sunt supuse unor teste complexe. Nominalizații nu sunt comparați direct între ei, ci cu rivalii lor de pe piață. În plus, jurații din 19 țări și echipele lor consultative din industrie se deplasează la eveniment pentru a evalua ei înșiși finaliștii.
La ediția din acest an s-au înscris nu mai puțin de 35 de furnizori, dintre care 15 au mers mai departe în finală, cu un total de 17 produse și soluții, care se vor întrece la șase categorii: „Echipamente de depozit la înălțime”, „Roboți mobili”, „Roboți statici”, „Soluții integrate personalizate”, „Special of the Year” și „Start-up of the Year”.
„Runda de nominalizări a fost extrem de dificilă și în acest an. Mai mult de jumătate dintre candidați nu au ajuns în runda finală”, a declarat Anita Würmser, președintele juriului IFOY. „Este evident faptul că finaliștii reflectă megatendințele actuale, începând cu tehnologia tot mai sofisticată a depozitelor și ajungând până la aplicații ale roboticii mobile și ale inteligenței artificiale. Eficiența, scalabilitatea și pregătirea pentru viitor sunt la mare căutare, iar auditul IFOY va recunoaște meritele celor mai inovatoare soluții actuale.”
Pasionații de inovație pot testa singuri toate produsele și soluțiile finaliste la IFOY AWARD 2024 în cadrul Test Camp Intralogistics, care va avea loc pe 10 și 11 aprilie, la Dortmund. Pe lângă cei 17 finaliști IFOY, peste 100 de inovații vor fi, de asemenea, disponibile pentru testare, suprafața alocată fiind de 10.000 m2. În total, sunt așteptați aproximativ 1.500 de participanți.
ECHIPAMENTE DE DEPOZIT LA ÎNĂLȚIME
CROWN ESR 1200
Reach-truck-ul ESR 1200, dezvoltat de Crown Gabelstapler GmbH&Co. KG, este o versiune mai durabilă și mai productivă a deja-consacratului model ESR 1000.
Noutatea în cazul ESR 1200 o reprezintă designul inovator al catargului, care conferă mai multă stabilitate, vizibilitate sporită la operațiunile de depozitare sau preluare de marfă, precum și mai puține vibrații. Acest lucru este posibil grație profilului unic dublu T-plus, care reduce numărul punctelor de sudură necesare și, implicit, deformațiile induse termic. Datorită balansării reduse a catargului, operatorul are mai mult control asupra echipamentului, chiar și atunci când lucrează la înălțimi mari de ridicare, ceea ce sporește productivitatea și siguranța.
Capacitatea de încărcare crescută cu 21%, precum și înălțimea de operare mai mare, de până la 14.205 mm, permit o amenajare mai eficientă a spațiului de depozitare.
Seria ESR 1200 este echipată cu sistemul de operare intuitiv Gena, care permite introducerea unor parametri individuali reglabili în funcție de aplicația clientului și, la fel ca order-picker-ul SP 1500 sau VNA-ul TSP 1000, poate fi conectat în rețea cu sistemul de management al flotei Crown InfoLink.
De subliniat faptul că producția ESR 1200 necesită mai puține resurse și energie și astfel reduce amprenta ecologică. La acest lucru au contribuit implementarea de noi tehnologii de producție, creșterea ratei de reciclare, dar și alegerea unor furnizori locali, ceea ce a determinat scurtarea rutelor de transport.
Relevanță pentru industrie
Reach-truck-urile reprezintă utilaje de bază în depozite și în centrele de distribuție, în condițiile în care costul tot mai ridicat al chiriilor aferente suprafețelor de depozitare impune eficientizarea operațiunilor și optimizarea utilizării spațiului inclusiv pe înălțime. Un catarg robust permite manipularea mărfurilor la înălțimi mari, fără compromisuri în ceea ce privește siguranța operatorilor. Potențialul de piață estimat pentru reach-truck-uri în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (regiunea EMEA) se ridică la peste 30.000 de unități pe an și, prin urmare, un produs inovator, precum ESR 1200, este cu atât mai important.
Beneficiile pentru cliențisunt multiple, atât în ceea ce privește sustenabilitatea produsului (tehnologie inovatoare, grad ridicat de automatizare, producție ecologică, rată mare de reciclare și consum de energie cu aproximativ 30% mai mic, grație folosirii bateriilor Li-Ion), cât și din perspectiva productivității și siguranței în operare (cel mai înalt catarg din industrie, cu o reducere a deformării elastice cu până 36% comparativ cu modelul anterior, tehnologie Xpress Lower, ce dublează viteza de coborâre, design compact și stabilitate).
În plus, funcțiile Capacity Data Monitor și Auto Height Select asigură depozitarea și preluarea sigură și eficientă a mărfurilor la înălțimi mari.
Modelul înscris pentru testele IFOY a fost un ESR 1260, echipat opțional cu catarg Super Duty, cărucior pentru furci rabatabil, cotieră D4, sistem de asistență pentru detectarea poziției înclinate, selectare automată a înălțimii, sisteme Capacity Data Monitor și Xpress Lower cu sistem Regen Lower, baterie Litiu-Ion V-Force, gardă panoramică deasupra capului, lumini de podea și sistem de management al flotei InfoLink.
JUNGHEINRICH EJC 112i
Stacker-ul electric pedestru EJC 112i stabilește noi standarde în segmentul entry-level prin performanță și design compact, fiind ideal în special în depozitele mici sau în aplicații pe culoare înguste, capacitatea sa reziduală mare permițând utilizarea optimă a spațiului. În plus, raza mică de rotire și operarea intuitivă fac ca EJC 112i să fie un echipament multifuncțional ideal în munca de zi cu zi.
Cu înălțimi de ridicare de până la 4.700 mm, EJC 112i poate fi utilizat la manipularea paleților, la ridicarea comenzilor, pentru reaprovizionarea rafturilor în magazinele de vânzare cu amănuntul, pentru organizarea eficientă a mărfurilor în depozite mici, pentru a aduce materii prime sau semifabricate în procesul de producție, pentru a muta unelte și materiale grele etc.
EJC 112i este mai mult decât o versiune îmbunătățită a predecesorului său. Prin exploatarea constantă a tuturor avantajelor tehnologiei Litiu-Ion, Jungheinrich a creat un utilaj și mai compact, manevrabil, cu cele mai bune performanțe din clasa sa. Dimensiunile modulare depind de baterie și încărcător, conceptul în sine fiind o inovație revoluționară pe piață, oferind numeroase beneficii atât companiilor, cât și utilizatorilor.
Echipamentul este disponibil exclusiv cu baterie Litiu-Ion, ceea ce conferă funcționare fără întreținere și capacitate flexibilă de încărcare rapidă și în orice moment în timpul programului de lucru. Mai mult, tehnologia cu densitate energetică ridicată permite ca aceeași cantitate de energie să poată fi găzduită în module mult mai mici, cu impact semnificativ asupra dimensiunilor totale ale echipamentului. În special partea fontală redusă (L2) este un avantaj net, conferind vedere bună a furcilor și înălțime totală redusă. În trecut, greutatea mare a bateriilor cu plumb-acid era adesea folosită ca și contragreutate, de exemplu, pentru a asigura stabilitatea la ridicare. Până acum, acest lucru însemna că, cu cât bateria și utilajul sunt mai mici și mai ușoare, cu atât stabilitatea și, implicit, capacitatea reziduală erau mai mici. La EJC 112i, greutatea necesară pentru o stabilitate ridicată și caracteristici bune de conducere a fost inclusă în șasiu, optimizând astfel centrul de greutate al echipamentului și fiind o explicație pentru combinația unică de dimensiuni compacte și performanță ridicată.
Relevanță pentru industrie
EJC 112i se caracterizează prin durabilitate, robustețe și ergonomie în conformitate cu standardele europene și stabilește noi repere în ceea ce privește caracterul compact și performanța hidraulică. Cu EJC 112i, utilizatorul beneficiază nu numai de conceptul de operare intuitiv dovedit, ci și de noi caracteristici și opțiuni, cum ar fi spotul pe podea, oglinda retrovizoare panoramică și afișarea greutății încărcăturii. Acestea ușurează munca zilnică, sporesc siguranța și permit chiar și utilizatorilor fără experiență și fără cunoștințe logistice prealabile să opereze și să înțeleagă echipamentul.
Dimensiunile compacte ale lui EJC 112i fac posibilă utilizarea optimă a spațiului din depozite și hale de producție. Grație razei de viraj foarte mici, EJC 112i poate fi manevrat cu ușurință pe culoare înguste și în zonele de depozitare fără a bloca accesul sau a deteriora bunurile. Clienții cu spațiu foarte limitat pot alege o a doua variantă și mai compactă a echipamentului, care are baterie mai mică și este cu 50 mm mai scurt.
Înălțimea totală redusă, ce permite vedere bună asupra furcilor, încărcăturii și împrejurimilor, ajută la o manipulare precisă și rapidă, ceea ce este foarte important în sectorul retail. Vitezele de ridicare și coborâre permit fluxuri de lucru mai eficiente, prin reducerea timpilor de așteptare inutili în timpul ridicării și creșterea performanțelor. În plus, EJC 112i degrevează operatorul de sarcina schimbării bateriilor și contribuie la reducerea costurilor de operare, iar încărcătorul încorporat permite o reîncărcare convenabilă de la orice priză.
Modelul EJC 112i testat a beneficiat de următoarele dotări opționale: Catarg DZ, h3=4.700 mm, h1=2.050 mm, încărcător încorporat de 70 A, roată de încărcare tandem, sistem de „aterizare ușoară” a încărcăturii, suport pe partea dreaptă, spot pentru podea, oglindă retrovizoare panoramică, sistem curbeCONTROL de asistență la viraje, protecție pentru picior la brațul de comandă și comandă cu două fețe pe braț.
ROBOȚI MOBILI
STILL EXV iGO
Stivuitorul automat STILL EXV iGo stabilește noi standarde în zonele de aprovizionare de producție și pre-depozitare. Cu o capacitate de încărcare reziduală mare, de până la 1.600 kg, o înălțime de ridicare de până la 3,8 m și viteză maximă de 7,2 km/oră, EXV iGo este soluția autonomă ideală pentru sarcini recurente de transport și operațiuni de depozitare și recuperare, putând fi folosit și pentru operațiuni mixte, unde oferă niveluri înalte de fiabilitate a procesului, precizie și siguranță. Următoarele dispozitive de siguranță sunt integrate standard: scanere laser de siguranță, dispozitive de avertizare optică și acustică, numeroase întrerupătoare de oprire de urgență pentru oprirea imediată a utilajului. În plus, dacă este necesar, funcționarea dublă a EXV iGo este simplă și nu necesită conversie.
La dezvoltarea STILL EXV iGo, producătorul german a pus accent pe cerințele actuale ale clienților și ale pieței: standardizare, flexibilitate și scalabilitate în logistica depozitului. Ca rezultat, STILL EXV iGo este primul utilaj automat din seria STILL care are componente standardizate. Acest lucru permite creșterea semnificativă a vitezei de producție și a calității serviciilor și stă la baza soluțiilor de automatizare scalabile pentru procesele inteligente din depozit. Este, de asemenea, primul transpalet automat cu ridicare la înălțime care poate fi implementat rapid și ușor datorită parametrilor de proiect modulari și predefiniți, inclusiv un panou de operare intuitiv.
Unul dintre lucrurile care diferențiază STILL EXV iGo de modelele similare ale altor producători este „originea” sa ca utilaj industrial, având la bază design și performanță dovedite, sistem de siguranță pe mai multe niveluri, tehnologie inovatoare litiu-ion și concept de operare adaptat cu precizie la cerințele clienților.
Relevanță pentru industrie
Dacă în trecut automatizarea a fost în principal în atenția companiilor mari, cu niveluri ridicate de inovație și tehnologie, în ultimii ani procesele automatizate au devenit din ce în ce mai relevante pentru companiile cu flote mai mici și niveluri mai scăzute de automatizare în toate industriile. Parțial ca urmare a deficitului tot mai mare de forță calificată de muncă, a concurenței globale și a presiunii care rezultă pentru eficiență, cererea pentru soluții de automatizare standardizate, scalabile și rapid implementabile în intralogistică a ajuns să fie în continuă creștere. STILL EXV iGo este răspunsul inteligent la această nevoie intersectorială, fiind foarte rentabil, rapid de implementat și flexibil la scară.
Punerea în funcțiune rapidă, combinată cu o nouă interfață de utilizator intuitivă bazată pe web, oferă intrare inteligentă în lumea operațiunilor automate din depozit chiar și pentru utilizatorii fără experiență în automatizare. Oricine se poate familiariza rapid cu funționarea echipamentului, adaptându-se la noile tehnologii. În plus, calitatea și disponibilitatea rapidă, datorită producției industrializate, sunt criterii decisive pentru alegerea STILL EXV iGo, la care se adaugă service rapid și furnizare de piese de schimb în 24 de ore.
INDUROS INNOK ROBOTICS
Robotul de transport mobil autonom Induros, dezvoltat de Innok Robotics, are o capacitate de tractare de până la 700 kg și poate fi folosit atât la interior, cât și la exterior sau în aplicații combinate, fiind caracterizat printr-un sistem de navigație hibrid inteligent, care se bazează pe senzori Lidar și GPS. Cuplează și decuplează în mod autonom diverse tipuri de remorcă, fără a fi nevoie de interacțiunea utilizatorului.
Navigarea hibridă selectează întotdeauna metoda optimă de navigare și nu sunt necesare marcaje suplimentare sau trasee de inducție în sol. Echipamentul îndeplinește cele mai înalte standarde de siguranță, se poate opri într-o fracțiune de secundă, chiar dacă un obstacol apare brusc în fața sa, și funcționează în orice condiții meteorologice sau de topografie.
Deoarece se încarcă autonom și inductiv, Induros poate funcționa 24/7. Pentru clienți, acest lucru are ca rezultat amortizarea rapidă a investiției, iar personalul calificat poate fi utilizat în alte domenii unde să aducă plusvaloare.
Principala inovație este clară: Induros este primul AMR care poate fi utilizat și în spațiu exterior, fără restricții în transportul de mărfuri și logistică. O altă caracteristică specială este interfața grafică de utilizator (GUI), accesibilă și ușor de înțeles. Deoarece Innok Robotics dezvoltă și roboți pentru utilizatori care în mod normal nu au experiență specială în robotică sau IT, Induros beneficiază de interfață intuitivă, un browser web modern fiind suficient pentru a accesa GUI și a opera robotul.
Relevanță pentru industrie
Robotul de transport Induros a fost dezvoltat de Innok ca răspuns la cerințele multor clienți industriali, care văzuseră posibilitățile platformei mobile autonome Innok Heros. În multe industrii (de exemplu, prelucrarea metalelor) Induros este chiar cea mai bună soluție în interior, deoarece se deplasează fără probleme pe orice suprafață, inclusiv pe podele neuniforme sau care prezintă numeroase obstacole.
În contextul crizei forței de muncă, un astfel de utilaj AMR este cu atât mai important, plus că poate fi folosit inclusiv pe timpul nopții.
JUNGHEINRICH SOTO
SOTO este un sistem robotic inovator, special dezvoltat de Jungheinrich pentru a prelua în mod complet autonom piese mici din zonele de depozitare (precum depozitele automate de miniîncărcare) și pentru a le transfera direct pe linia de producție. Robotul închide astfel decalajul dintre zona de depozitare și linia de producție, care anterior era rezervată unui proces manual de aprovizionare.
Scopul principal al SOTO este automatizarea „end-to-end” a reaprovizionării cu materiale prin intermediul cutiilor/recipientelor de mici dimensiuni. Caracteristicile speciale ale SOTO sunt capacitatea sa de a gestiona înălțimi variabile de încărcare și descărcare, de a transporta mai multe seturi distincte de produse în același timp, de a proiecta în mod flexibil fluxurile de materiale și de a se deplasa în siguranță lângă oameni. În plus, impresionează prin autonomie, navigare liberă și manipulare fiabilă a diferitelor tipuri și dimensiuni de recipiente.
SOTO folosește inteligența artificială (AI) și, prin urmare, poate gestiona sarcini complexe de transport în mod autonom, inclusiv poate reacționa la schimbările de mediu sau nevoile în schimbare. Poate manipula containerele în mod autonom, înlocuind trenurile tradiționale cu remorci sau lucrând eficient cu acestea. Înainte de a începe operațiunile, SOTO folosește senzori pentru a detecta împrejurimile și creează o hartă de orientare. Modificările mediului pot fi făcute de către client într-un mod ușor de utilizat în timpul funcționării.
O caracteristică remarcabilă a SOTO este capacitatea sa de a transporta până la 24 de cutii simultan, ceea ce înseamnă o creștere de capacitate de până la zece ori în comparație cu soluțiile convenționale. Acest lucru îmbunătățește semnificativ performanța și reduce numărul de mișcări necesare echipamentului. În plus, SOTO are o zonă de lucru flexibilă care variază de la 0,4 până la 1,6 metri înălțime și nu necesită elemente active pe rafturi. Această versatilitate deschide noi posibilități pentru diverse aplicații industriale și permite utilizarea rafturilor existente. În plus, poate ridica și roti cutiile cu produse în trei direcții, ceea ce îl face flexibil și permite ca acestea să fie ridicate/livrate în orientarea dorită (lungime/în cruce).
Navigarea autonomă și receptivă a SOTO îi permite să se adapteze la mediile și cerințele de producție în timp real, fără a se baza pe rute rigide sau sisteme de ghidare externe. Inteligența artificială face ca SOTO să fie capabil să învețe, iar instrumentele și interfețele SOTO, ușor de utilizat, facilitează implementarea și operarea în mediile de producție existente.
SOTO este, așadar, o inovație care poate crește eficiența și productivitatea în fabricile din întreaga lume.
Relevanță pentru industrie
Având în vedere viitorul mediu de producție, ce necesită o complexitate sporită în aprovizionarea cu materiale și auto-organizare descentralizată în timp real, SOTO reprezintă o soluție viabilă. Cu un potențial de piață estimat la 1.000 de roboți pe an, se adresează în principal industriilor precum auto, electronice și produse albe, precum și industriei de turnare prin injecție.
Capacitatea SOTO de a prelua în mod autonom diferiți recipienți cu componente și de a le plasa precis pe liniile de producție revoluționează aprovizionarea în domeniul producției. Această autonomie, combinată cu viziunea computerizată de ultimă oră și tehnologia senzorilor, poziționează SOTO ca o legătură inteligentă între zonele de depozitare și liniile de producție/asamblare. În special în mediile dinamice, SOTO oferă companiilor o soluție eficientă și fiabilă pentru a-și optimiza fluxurile de materiale și producție.
SOTO transportă până la 24 de cutii simultan, crescând viteza de producție și eficiența cu până la 60%. Instrumentele și interfețele ușor de utilizat facilitează integrarea și operarea în mediile de producție existente, iar navigarea autonomă, fără rute predefinite sau sisteme de ghidare externe, permite adaptarea agilă la mediile și cerințele de producție în schimbare.
Conceptul de acționare omnidirecțională face ca SOTO să fie manevrabil și să economisească spațiu, mai ales în locuri înguste. În plus, sistemul de prindere nou dezvoltat se adaptează la dimensiunile cutiei/containerului și este tolerant la erori în timpul încărcării și descărcării. SOTO poate fi integrat în flote mixte: interfața se bazează pe standardul industrial actual VDA 5050 (v2.0) și poate fi integrată în sisteme comune de management al flotei. Bateriile litiu-ion încorporate și stațiile de încărcare inductivă economisesc resursele și sunt suficient de durabile pentru a rula o tură completă fără reîncărcare.
ROBOȚI STATICI
HWA ROBOTICS SLS600:3D
HWArobotics este o companie producătoare de roboți destinați depozitării și logisticii, cu sediul în Singapore. Cu o istorie de 20 de ani în dezvoltarea de roboți de navetă, HWArobotics a conceput în 2022 un sistem de robot de navetă 3D numit SLS600. Acesta este compatibil atât cu robotul shuttle standard, cu lățime fixă, cât și cu echipamente de dimensiuni variabile, pentru a împărți aceeași șină.
Roboții navetă pot schimba culoarele după bunul plac, deplasându-se de-a lungul culoarelor orizontal, precum și între diferite niveluri, cu ajutorul liftului. Capacitatea de transfer a sistemului este variabilă prin creșterea sau scăderea numărului de navete, sarcina maximă fiind de până la 50 kg.
Sistemul robot de navetă SLS600 este format din mai multe părți. Este alcătuit dintr-un sistem de rafturi, un lift de marfă, un lift pentru schimbarea nivelurilor, un robot de transport, un sistem de control și alte module. Fiecare dispozitiv poate efectua accesul la bunuri prin intermediul unui software de nivel superior, cum ar fi WMS. Furcile cu rotire brevetate, care realizează un ciclu de 10 milioane de ridicări, asigură sarcinile de tragere și împingere precisă a mărfurilor, reducând considerabil rata de defecțiuni și costurile de întreținere ale robotului navetă. Datorită ascensorului inovator de mare viteză, SLS600 AS/RS oferă un canal de transport eficient și fiabil. În combinație cu eficiența robotului cu navetă multistrat, SLS600 poate reduce în mod eficient acumularea de mărfuri pe banda transportoare, poate reduce semnificativ rata de inactivitate a echipamentului și poate accelera debitul comenzii. Sistemul oferă, de asemenea, o interfață software ce permite andocarea perfectă între WMS și sistemul de control al dispozitivului. SLS600 3D are o aplicabilitate industrială excelentă și poate fi utilizat în producție, retail, centre de distribuție, ateliere de asamblare și multe alte industrii.
Sistemul robot navetă 3D HWArobotics SLS600 este potrivit pentru aplicații cu debit redus și densitate mare, în special pentru comerțul electronic, media și electronice.
Faptul că roboții navetă cu dimensiune variabilă și lățime fixă pot împărți aceeași șină este foarte important. În plus, inclusiv o navetă cu două sensuri și o navetă 3D pot împărți aceeași șină. Această configurație de rafturi oferă mai multă flexibilitate pentru renovarea depozitelor existente sau construirea altora noi.
Ridicătorul vertical extrem de eficient permite integrarea compactă a platformei de transfer, a liftului de mărfuri și a navetei într-un spațiu relativ mic. Toate șinele sunt rulante, ceea ce crește fiabilitatea și eficiența costurilor.
Primul produs inovator al HWArobotics a fost robotul standard de manipulare a containerelor SLS300, în 2003, urmat de robotul de transfer variabil de manipulare a containerelor SLS400, apoi naveta tampon și de sortare SLS500. SLS600 este a patra generație de produs și va deveni unul dintre cele mai importante din sectorul său.
Relevanță pentru industrie
SLS600 3D oferă un avantaj competitiv decisiv pe piață datorită fiabilității și compatibilității ridicate. Sistemul a fost testat și verificat de aproximativ un an, a obținut certificarea CE/UL și este recunoscut de clienții strategici și utilizatorii finali. În comparație cu generațiile anterioare (SLS300, SLS400), acum există o cerere crescută pentru roboți care să asigure transferul între nivelurile de depozitare.
Sistemul 3D devoltat de HWArobotics este potrivit atât pentru sisteme noi, cât și pentru modernizarea depozitelor existente. Unul dintre principalele avantaje îl reprezintă costurile reduse de modernizare: în circumstanțe normale, un sistem robot cu navetă cu două sensuri de deplasare trebuie transformat într-un sistem robot cu navetă cu patru căi. SLS600 poate fi convertit parțial pe baza sistemului original de robot cu navetă bidirecțională fără a modifica structura originală a raftului. Acest lucru reduce costurile de conversie cu până la 50%.
Transportorul cu role SLS600 este cu peste 10% mai ieftin decât alte soluții disponibile pe piață, plus că funcția unică de stocare hibridă poate realiza o stocare intensivă în unități mici și poate crește capacitatea de stocare cu peste 20%.
SSI PIECE PICKING SSI SCHÄFER
SSI Piece Picking de la SSI Schäefer este o soluție inovatoare de robotică pentru picuire individuală, care automatizează și accelerează procesul repetitiv și obositor de preluare manuală a comenzilor, oferind flexibilitate în orele de vârf.
Recunoașterea obiectelor, susținută de inteligența artificială, și tehnologia modernă de prindere permit prinderea în siguranță și rapidă a mărfurilor. Acest lucru se realizează cu ventuze compacte care pot să apuce fără întârziere chiar și cele mai mici părți, să ajungă în orice unghi, și să manipuleze produsele în siguranță. Inclusiv produsele mai mari/mai grele pot fi manipulate fără probleme, datorită adaptării automate a vitezei.
Învățarea automată le permite roboților să câștige experiență cu fiecare alegere și să învețe din ea, creând o bază de date de cunoștințe disponibilă pentru toți ceilalți roboți. Pe lângă procesul Pick&Drop, Pick&Place este folosit și pentru a manipula produsele delicat și pentru a utiliza optim nivelul de încărcare. În curând vor urma și alte caracteristici, inclusiv încărcarea complet automată a recipientului de transport (Pick-to-Pouch).
WAMAS Piece Picking din portofoliul WAMAS oferă un control optimizat pentru fluxurile de materiale. Modulul software de viziune inclus în software-ul de logistică acționează ca un „creier” al soluției de procesare a imaginilor industriale, eliminând astfel procesele de predare, care consumă timp. Designul cutiei negre permite preinstalarea completă, inclusiv testele din fabrică, în timp ce instalarea Plug&Play face pornirea simplă. Soluția este flexibilă și poate fi combinată cu posturi de lucru în care mașina interacționează cu angajații depozitului.
Inovațiile aduse de SSI Piece Picking sunt raza mai mare de acțiune, obținută prin roboții portal, noile funcționalități, cum ar fi Pick, Scan&Place, dar și integrare mai ușoară, datorită conceptului de cutie neagră. Sistemul PLC combinat celulă/robot (controller logic programabil) integrează controlul mișcării, logica, aspectele de siguranță și controlul procesului într-un singur sistem. Optimizarea ratei de citire prin detectarea codurilor de bare crește semnificativ fiabilitatea procesului, plus că sunt folosite ventuze mai mici, compacte, în locul prinderilor convenționale, permițând manipularea rapidă și adaptabilă chiar și a celor mai mici piese.
Relevanță pentru industrie
Cu o rată anuală de creștere de peste 50% în zona Piece Picking, această soluție are un potențial de piață extrem de ridicat. Alegerea pieselor este un proces care necesită costuri și forță de muncă intensivă, cu un nivel ridicat de concentrare din partea angajaților. Robotul de picuire în combinație cu Wamas Piece Picking oferă o soluție eficientă în procesarea comenzilor.
Aplicația este potrivită pentru dinamici lente și medii și poate fi combinată inteligent cu sistemele de transport și navetă. Datorită fiabilității ridicate a sistemului, SSI Piece Picking nu este potrivit doar pentru industrie, ci și pentru comerțul electronic și furnizorii terți de logistică (3PL). De asemeneal, în sectorul modei, combinația cu soluția planificată Pick-to-Pouch este foarte interesantă, dar și în industria sănătății și a cosmeticelor. Gama de produse este în continuă extindere pentru a accepta și mai multe formate.
Optimizarea brevetată a punctului de preluare determină o deplasare artificială a punctului de prindere, codurile de bare nefiind acoperite și putând fi scanate imediat. Utilizarea roboților portal cu ventuze în loc de prinderi oferă flexibilitate maximă, iar viteza robotului este adaptată individual la produs, permițând până la 1.200 de ridicări pe oră.
Pick&Place: Robotul manipulează cu atenție produsele delicate, plasându-le cât mai aproape de fundul recipientului sau de articolele aflate deja în container. Acest lucru optimizează și mai mult utilizarea nivelului de umplere disponibil. Inteligența artificială (AI) în recunoașterea obiectelor și integrarea funcțiilor de scanare și cântărire asigură verificarea produsului fără erori. Provocările neașteptate, cum ar fi codurile de bare care nu pot fi citite, pot fi rezolvate automat de către sistem, reducând la minimum intervenția manuală.
Software-ul puternic, care face parte din portofoliul Wamas al SSI Schaefer, formează coloana vertebrală a soluției: poate fi integrat perfect în sistemele existente și oferă o bază solidă pentru controlul robotului. Indiferent dacă produsul este ambalat cubic, cilindric, sub formă de tub sau blister, aplicația poate fi utilizată în toate industriile, pentru o gamă largă de sortimente de produse.
Următoarele trei categorii – „Soluții integrate personalizate”, „Special of the Year” și „Start-up of the Year” – vor fi prezentate în numărul următor al revistei Tranzit Logistica.