Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, 28 martie, un proiect de act normativ inițiat de Ministerul Finanțelor (MF), care stabilește, printre altele, extinderea până la 31 mai 2024 a perioadei în care nu se vor aplica sancțiuni pentru cei care nu folosesc sistemul RO e-Factura, respectiv pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.
„Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă și transparentă cu antreprenorii. O nouă decizie care reflectă acest angajament este aceea că am propus extinderea cu două luni a perioadei în care nu se vor aplica sancțiuni pentru contribuabilii care nu emit facturi în sistemul RO e-Factura. De asemenea, anunț două funcționalități noi în sistem: De acum, aplicația poate precompleta o serie de informații despre utilizator doar pe baza CUI-ului, pentru ca munca contribuabilului să fie mai ușoarã. În plus, aplicația simplificată are o variantă tradusă în limba engleză pentru contribuabilii nerezidenți înregistrați în scopuri de TVA, ce au obligația de raportare a facturilor”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanțelor a avut numeroase discuții și întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri pentru îmbunãtățirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor și sistemelor la noile cerințe, pentru a evita sancțiunile, se arată într-un comunicat de presă al MF.
Recent a fost lansată versiunea simplificată a aplicației e-Factura. Inițiativa are ca obiectiv principal creșterea accesibilității și ușurinței în utilizarea instrumentului pentru toți contribuabilii din țară. Versiunea îmbunătățită vine cu o interfață intuitivă și funcționalități mai ușor de utilizat, astfel încât fiecare utilizator să poată emite facturi în conformitate cu cerințele fiscale, rapid și eficient.