Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportatorii cer plafonarea RCA pentru camioanele în B0 la tariful de referință

După întâlnirea de la Ministerul Transporturilor, reprezentanții asociațiilor patronale din industrie s-au întâlnit tot ieri cu șefii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), respectiv cu președintele Alexandru Petrescu și cu vicepreședintele Sorin Mititelu.

Lista de revendicări a fost clară:

  1. Să se aplice tariful de referință la camioane ca punct de plecare pentru B0, cu bonusurile și malusurile aferente;
  2. Egalizarea primelor între persoane fizice și juridice care au aceeași activitate comercială sau cod CAEN;
  3. Plata în rate a primelor de asigurare pentru polițele emise prin BAAR;
  4. Măsuri pentru creșterea gradului de cuprindere a asigurărilor;
  5. Să se respecte principiul bonus-malus din legea actuală;
  6. Organizarea unei întâlniri ministeriale pentru modificarea legii 132/2007 în vederea posibilității suspendării poliței RCA;
  7. Modificarea HG de plafonare la tariful practicat de fiecare asigurător, astfel încât pe perioada în care HG este în vigoare să se respecte tariful de referință.

„Dorim ca tariful de referință calculat de KPMG, o entitate terță, să reprezinte prima de asigurare a unui camion în B0 și de acolo să se aplice bonus și malus. Pentru vehiculele cu malus 6 sau 7 nu este nicio problemă să crească prețul poliței la 16.000-20.000 de lei, dar cei cu bonus trebuie să beneficieze de o reducere. Transportatorii nu au beneficiat de bonusul lor în ultimul an. Mai mult, au fost incluși (cu B2, B4, B6, B8) în baza de date a asiguraților cu risc ridicat. Astăzi, în baza de date a BAAR, 97% dintre asigurații înscriși figurează cu bonus. De anul trecut și până în prezent, tariful RCA a crescut cu 30% la transportatori și cu 10-12% la persoane fizice“, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, pentru Agerpress.

În cadrul întâlnirii de aseară, ASF a propus reanalizarea – împreună cu BAAR – a modificării formulei de calcul a tarifului recomandat, a calculului și a valorii factorului N, precum și o informare cu celeritate cu privire la rezultatul discuțiilor purtate cu părțile implicate.

Reprezentanții asociațiilor patronale aveau planificate astăzi, 17 ianuarie 2024, întâlniri cu prim-ministrul Marcel Ciolacu (la orele 16:00) și cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș (la orele 18:00).

Articole similare

Ad