Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Guvernul restituie 13 bani/l din acciza la carburant

Operatorii de transport au posibilitatea să primească 13 bani/l din acciza plătită pentru motorina achiziționată în perioada 24 ianuarie-15 noiembrie 2024, așa cum este stabilit prin HG 153/2024. Pentru aceasta, ei trebuie să se înscrie în Sistemul informatizat de administrare a schemei de ajutor de stat, pus la dispoziție de ARR, unde să încarce cererile de compensare și toate documentele justificative, precum și să își deschidă un nou cont de trezorerie de forma 50.70.29. Condițiile de eligibilitate pentru restituirea unei părți din acciză sunt similare cu cele ale exercițiului anterior, din 2022, când transportatorii au putut primi înapoi nu mai puțin de 50 de bani/l.

Autoritatea Rutieră Română (ARR) a fost desemnată (din nou) administratorul schemei de ajutor de stat pentru compensarea creșterii accizei la motorină, transportatorii și ceilalți agenți economici eligibili urmând să primească 13 bani/l din valoarea accizei plătite. Chiar dacă valoarea este mai mică acum decât în 2022, banii merită solicitați, pentru aceasta fiind necesară depunerea unei cereri de compensare și a documentelor însoțitoare.

Începând cu 25 martie 2024, ARR pune la dispoziția operatorilor de transport Sistemul informatizat de administrare a schemei de ajutor de stat, iar depunerea efectivă a cererilor de compensare pentru motorina achiziționată în primul trimestru (calculată începând cu 24 ianuarie a.c.) se va putea face din 1 aprilie. Potrivit ARR, termenul limită de depunere pentru trimestrul I al acestui an este 30 aprilie 2024, după care următoarele cereri se vor depune trimestrial.

Condiții de eligibilitate similare  cu procedura anterioară de restituire

Condițiile de eligibilitate sunt similare cu cele instituite anterior, la schema de restituire din 2022, cu mențiunea că acum se califică și agenții economici care au mai beneficiat de alte tipuri de ajutor de stat, dacă acestea din urmă nu au fost pentru aceleași costuri eligibile.

Astfel, în conformitate cu art. 6 al HG 153/2024, sunt eligibili pentru compensarea creșterii accizei la motorină operatorii economici care îndeplinesc cumulativ, la momentul depunerii cererii, următoarele condiții:

a) dețin licență comunitară eliberată în România;

b) dețin cel puțin un vehicul eligibil;

c) nu sunt declarați inactivi (potrivit prevederilor legii 207/2015) sau nu se află în inactivitate temporară;

d) nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local de persoane;

e) nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat;

f) alimentează vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție en detail, utilizând un gard de gestiune a alimentărilor sau un inel emițător/receptor, sau din rezervoarele pentru consum propriu, prin intermediul unor dispersoane electronice, cu obligativitatea de a ține evidența intrărilor/ieșirilor de combustibil aferente fiecărui rezervor, pentru a putea demonstra cantitățile de combustibil cu care au fost alimentate vehiculele eligibile în fiecare trimestru în parte;

g) nu intră în categoria întreprinderilor în dificultate (conform art. 2 pct. 18 din Regulament);

h) nu se află în procedură de executare silită, în insolvență, dizolvare, închidere operațională sau lichidare;

i) nu au beneficiat de alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile.

Toți solicitanții trebuie să deschidă  un cont nou de trezorerie

Cererea de restituire a celor 13 bani/l trebuie însoțită de copii ale tuturor facturilor de achiziție a motorinei, iar acestea din urmă trebuie să conțină informațiile prevăzute de legea 227/2015. Atenție! Facturile pentru alimentările de combustibil și anexele acestora sunt emise, regulă, de stațiile de distribuție, în situația în care cardurile de gestiune a alimentărilor sau inelele emițător/receptor sunt gestionate de aceste stații. Dacă gestiunea se face însă de către terți, atunci ei trebuie să emită facturile pentru alimentările de carburant și anexele aferente. Apoi, pe anexele la facturile emise de comercianții en detail trebuie să fie înscrise următoarele informații: stația de alimentare, data alimentării, numărul de înmatriculare al vehiculului alimentat, numărul de identificare al cardului de gestiune a alimentărilor ori, după caz, a inelului emițător/receptor, cantitatea de combustibil alimentată explimată în litri pe fiecare vehicul și numărul de kilometri înregistrați la bordul vehiculului în momentul alimentării.

Foarte important, pentru a putea beneficia de măsura ajutorului de stat, operatorii de transport trebuie să își deschidă un cont de forma 50.70.29 „Disponibil al operatorilor economici pentru compensarea creșterii accizei la motorina utilizată drept combustibil de motor conform HG 153/2024”, la unitatea trezoreriei statului în a cărei rază își are domiciliul fiscal compania. Toate conturile de acces asociate ultimei scheme de ajutor de stat, instituită prin HG 667/2022, nu vor mai fi valabile, astfel că toți cei care urmează să depună cereri de compensare trebuie să se înregistreze din nou.

În vederea eficientizării procesului de înscriere în sistemul informatizat prin crearea unui cont de acces pe bază de e-mail și parolă, ARR recomandă consultarea în prealabil a HG 153/2024, luarea măsurilor necesare pentru a asigura semnarea electronică a cererilor de compensare (conform art. 10 alin. 1 din HG 153), precum și consultarea site-ul Autorității Rutiere secțiunea Ajutor de stat – Compensare combustibil, unde vor fi comunicate mai multe informații utile.

Numărul total estimat al operatorilor economici care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza actualei scheme este de 4.000.

Articole similare