Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiul ManpowerGroup: Intentii negative pentru angajatorii din transporturi la finalul lui 2017

Piata muncii in Transporturi va continua sa fie problematica si in finalul anului, atat din perspectiva gasirii fortei de munca, cat si din perspectiva angajatorilor, care arata intentii de angajare mai slabe comparativ cu intervalul iulie-septembrie 2017. Astfel, cel mai accentuat declin, de 21 puncte procentuale, este raportat in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, dar si in Transport,depozitare si comunicatii sunt raportate perspective mai slabe decat in trim. III cu 10 puncte procentuale, potrivit editiei aferente intervalului octombrie – decembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.
 

Unul din cinci angajatori (20%) din Romania planuieste sa-si sporeasca numarul de angajati in trimestrul IV, 12% au de gand sa faca reduceri si 66% nu au in vedere nicio schimbare, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier de +15%, cu 1 punct procentual mai puternica decat cea raportata in trimestrul III/2017 si cu 3 puncte procentuale mai robusta decat in trimestrul IV/2016, arata raportul citat. La nivel de sectoare de activitate, in opt din cele zece analizate, este de asteptat ca numarul total de angajati sa creasca ca in ultimele trei luni ale anului. Cele mai optimiste perspective de angajare din tara sunt in Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde Previziunea Neta de Angajare de +24% se consolideaza cu 17 puncte procentuale fata de iulie – septembrie 2017 si cu 18 puncte procentuale fata de trim. IV/2016, precum si in sectorul Industrie prelucratoare, unde Previziunea se ridica la +32%. La polul opus, cel mai mare declin, atat de la trimestru la trimestru, cat si de la an la an, se inregistreaza in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea actuala de +2% este cu 21 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul III /2017 si cu 23 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul IV/2016.
La nivel regional, cele mai multe intentii de angajare se inregistreaza in regiunile Bucuresti si Ilfov si Nord-Vest, unde Previziunile sunt de +17%,respectiv +15%. In aceste doua regiuni perspectivele din trimestrul IV sunt insa mai slabe decat cele raportate in trimestrul precedent, cu 3, respectiv 7 puncte procentuale. Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru se inregistreaza insa in regiunea Nord-Est, unde Previziunea Neta de Angajare atinge +2%, slabind fata de trimestrul III/2017 cu 18 puncte procentuale. Un climat de ocupare a fortei de munca la fel de lipsit de dinamism este prognozat si pentru regiunea Sud-Vest, unde angajatorii raporteaza o Previziune de +3%, care slabeste cu 8 puncte procentuale fata de trimestrul III /2017, dar se imbunatateste cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul IV/2016.

Prognoze negative in doua sectoare
In sectorul Transporturi, depozitare si comunicatii, cei aflati in cautarea unui loc de munca in sector se pot astepta la un climat de angajare nesigur, asta deoarece companiile raporteaza o Previziune Neta de Angajare de -1%. Comparativ cu trimestrul precedent, perspectiva este cu 10 puncte procentuale mai slaba si cu 8 puncte procentuale mai slaba decat perioada similara din 2016. In functie de marimea companiilor, rezultatele arata ca in trei din cele patru categorii de organizatii angajatorii sunt optimisti. In categoria organizatii mari (n.r. – peste 250 de angajati) se raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +28%, care se consolideaza cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul III/2017 si cu 8 puncte procentuale fata de anul trecut. Angajatorii din micro-organizatii (n.r. – mai putin de 10 angajati) raporteaza insa o prognoza negativa de -1%, Previziunea slabind usor fata de perspectiva stationara din ultimul trimestru si mentinandu-se stabila in comparatie cu perspectivele raportate in trimestrul IV/2016.
„Prognozele sunt din nou pozitive, iar pentru al noualea trimestru consecutiv valorile sunt alcatuite din doua cifre, dar cresterea prognozata pentru trimestrul nu mai este la fel de omogena ca in trecut. Spre deosebire de intentiile formulate in trimestrele II si III ale lui 2017, cand angajatorii raportau intentii de angajare solide si pozitive indiferent de sectorul de activitate sau de regiunea geografica, in trimestrul IV sunt raportate intentii negative in doua sectoare: Energie electrica, apa, gaze si Transport, depozitare si comunicatii. De asemenea, in cinci din cele opt regiuni si cinci din zece sectoare de activitate, angajatorii si-au temperat planurile de angajare in comparatie cu intervalul iulie – septembrie 2017. Astfel de semne de prudenta sporita sunt deseori asociate cu un cadru de reglementare in schimbare, care poate determina angajatorii sa intre in expectativa, pana cand reusesc sa isi recalibreze bugetele si nevoile de personal“, a declarat Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup Romania. In realizarea studiului au fost inclusi aproape 59.000 de angajatori din 43 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 19 iulie – 1 august 2017 pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

Articole similare

Ad