Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Veniturile și profiturile CMA CGM au scăzut, dar putea fi și mai rău

Profiturile CMA CGM au scăzut în primul trimestru din 2024 cu 30,3% față de perioada similară din 2023, până la 2.390 de milioane de dolari, chiar dacă acum la rezultatele sale se adaugă și cele ale Bolloré Logistics, pe care a achiziționat-o recent pentru a se pune la adăpost pe termen lung față de fluctuațiile din comerțul cu containere. Iar veniturile au scăzut cu 7,0% comparativ cu primul trimestru din 2023, până la 11.834 de milioane de dolari.

Potrivit CMA CGM, situația din Marea Roșie s-a dovedit a fi un beneficiu pentru tarifele spot de transport de marfă. Datorită faptului că atât de multe nave mai mari au deviat prin Capul Bunei Speranțe, a existat o reducere efectivă a capacității globale. În plus, creșterea cererii consumatorilor din UE și SUA a dus la o creștere cu 11,7% a volumelor, până la 5,61 de milioane TEU, dar chiar și așa, divizia a înregistrat o scădere a EBITDA cu 35,8% față de perioada similară din 2023, până la 1.950 de milioane de dolari, și o scădere a veniturilor cu 11,4%, până la 7.858 de milioane de dolari.

Analizând acești indicatori și piața de transport containerizat în ansamblul ei, Ti Insight amintește că există o problemă structurală esențială pentru comerțul global în containere maritime: supracapacitatea, adică multe nave noi comandate în timpul pandemiei care abia acum intră în funcțiune. Iar CMA CGM este una dintre companiile care au dat comenzi masive și care, deși suferă consecințele scăderii cererii consumatorilor, continuă să aducă noi nave în operare, ceea ce a dus la o scădere cu 20,7% a venitului mediu/TEU față de primul trimestru din 2023, până la 1.400 de dolari. În timp ce situația din Marea Roșie este benefică pentru companie, lucrurile ar putea fi mult mai rele dacă se instalează pacea în Orientul Mijlociu.

Revenind la Bolloré Logistics, achiziția ei de către CMA CGM a fost finalizată pe 29 februarie, deci cele două entități au avut cifre cumulate doar o luă din primul trimestru, și impactul asupra veniturilor CMA CGM nu a fost mare. Veniturile Bolloré au crescut cu 0,6% în acest trimestru, până la 3.887 de milioane de dolari, iar EBITA cu 6,9%, până la 361 de milioane de dolari. În ciuda faptului că orientarea strategică spre logistică este aparent atât de importantă pentru companie, marja este mai puțin de jumătate din cea de la transport maritim de containere, unde, cu toate problemele, a fost de 24,5% (în scădere cu 9,4% față de începutul lui 2023). Deci logistica nu este o plasă de siguranță atât de solidă pentru CMA CGM.

Articole similare

Ad