Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Premieră: Stellantis dezvăluie mai multe produse de software, care se adresează clienților B2C și B2B

  • Foto: Stellantis

Stellantis îmbunătățește experiența de mobilitate pentru proprietarii vehiculelor care aparțin celor 14 mărci emblematice ale companiei, prin introducerea constantă de noi caracteristici conectate. Noile lansări au dus la creșterea veniturilor din software și din servicii conectate, caracterizate prin marje mari. Din 2021, aceste venituri s-au mărit de 2,5 ori, iar numărul global de abonați a ajuns la cinci milioane în aceeași perioadă.

Compania a înregistrat o creștere de 15% a parcului auto monetizabil, ajungând la 13,8 milioane de vehicule, și a livrat peste 94 de milioane de actualizări over-the-air (OTA) în 2023, îmbunătățind caracteristicile vehiculelor existente. Realizările au stabilit fundamentul pentru următoarea fază de creștere a software-ului la Stellantis. De asemenea, prin folosirea instrumentelor de proiectare și testare bazate pe cloud, precum Virtual Engineering Workbench, se poate redefini viteza, calitatea și implementarea dezvoltării software-ului pentru automobile. Software-ul dezvoltat intern și cu parteneri strategici permite implementarea unor caracteristici avansate atât pentru vehiculele viitoare, cât și pentru cele existente.

„Am făcut o schimbare decisivă de la o mentalitate tradițională a industriei auto la o funcționare mult mai asemănătoare cu cea a unei companii de tip start-up, inclusiv un accent puternic pe viteză și pe dezvoltarea propriilor noastre capacități de creare de software. Aceasta ne oferă o flexibilitate critică și un avantaj competitiv în viitor. Acum facem pasul următor și începem să ne extindem, ceea ce include pregătirea tehnică pentru integrarea platformelor noastre tehnologice transformative STLA Brain, STLA SmartCockpit și STLA AutoDrive, bazate pe inteligența artificială.”,

a declarat Yves Bonnefont, Chief Software Officer al Stellantis.

Stellantis și-a construit capacitățile interne pentru a-și dezvolta propriul software, profitând de o amprentă globală de centre de dezvoltare tehnologică pentru a lucra 24/7, construind și personalizând produse software pentru fiecare dintre platformele de vehicule ale companiei.

Printre platformele tehnologice de ultimă generație se află:

STLA Brain: Arhitectura de bază oferă calcul centralizat și acces complet over-the-air la senzori și actuatori. Aceasta reduce complexitatea, permite reducerea la jumătate a numărului de unități de control electronic (ECU) pe vehicul, până la aproximativ 60 de ECU. Noile caracteristici pot fi dezvoltate intern în mai puțin de șase luni, o pătrime din timpul procesului actual. Pregătirea tehnologică pentru integrare este așteptată până la finalul anului, cu integrarea vehiculelor în 2025.

STLA SmartCockpit: Platforma introduce o generație nouă de personalizare și capacități conectate, bazate pe tehnologii de învățare automată și inteligență artificială, oferind utilizatorilor o integrare perfectă cu viața lor digitală. Accentul pus pe meniuri simplificate, cu mai puține clicuri pentru a răspunde la intrările utilizatorului, îmbunătățește semnificativ ușurința de utilizare. Experiențele bazate pe inteligență artificială oferă ocupanților vehiculelor mai multe opțiuni în ceea ce privește funcțiile de navigație, media, climă, iluminare și productivitate. Cheia este un profil personal digital care cunoaște preferințele și care se deplasează cu dumneavoastră între vehiculele marca Stellantis. Pregătirea tehnologiei pentru integrare este așteptată până la finalul anului. STLA SmartCockpit debutează pe un vehicul marca Stellantis în 2025.

STLA AutoDrive: Acest sistem valorifică capacitățile STLA Brain și STLA SmartCockpit pentru a oferi o tehnologie utilă și actualizată în permanență a sistemului avansat de asistență a șoferului (ADAS), care este intuitivă, robustă și inspiră încredere șoferului. STLA AutoDrive are ca obiectiv creșterea semnificativă a timpului și a distanței neîntrerupte pentru conducerea asistată de ADAS. Strategia include un ADAS de top în industrie ce oferă șoferilor atât mobilitate hands-off/cu ochii pe șosea, cât și o revenire limitată hands-off/cu ochii pe șosea (nivel 2+) în același sistem. Pregătirea tehnologiei Eyes-off pentru integrare este așteptată până la finalul anului, iar lansarea comercială va avea loc în 2025.

Stellantis dezvoltă servicii conectate și funcții activate prin software pentru clienții de retail și de flote sub filozofia “Make my drive safer, make my life easier, and make my drive more exciting.”

Funcțiile disponibile în regiunile din întreaga lume includ:

e-ROUTES: Disponibilă în Europa și în curs de extindere la nivel global în acest an, Stellantis fiind și primul producător auto care lansează o aplicație smartphone de planificare a traseelor integrată cu date în timp real despre vehicule, special concepută pentru vehiculele electrice, potrivit companiei. Apple CarPlay și Android Auto proiectează e-ROUTES pe ecranul central al vehiculului. Opririle de încărcare sunt adaptate în funcție de preferințele șoferului, inclusiv opțiunile de plată și nivelul minim al bateriei.

Asistentul virtual îmbunătățit ChatGPT: După un pilot de succes în octombrie 2023, Stellantis este primul OEM care oferă ChatGPT ca o funcție standard pentru vehiculele noi și existente, disponibil în 20 de țări europene până la finalul lui 2024. Conversația în limbaj natural îi poate ajuta pe clienți să afle mai multe despre lumea din jurul lor, despre locurile în care merg sau chiar să le spună pasagerilor o poveste.

AppMarket: În America de Nord, AppMarket este hub-ul central pentru conectivitate, integrând servicii și experiențe reîmprospătate în mod regulat cu posibilitatea de a achiziționa abonamente în vehicul. AppMarket a fost pus la dispoziție în aproape jumătate din vehiculele Jeep® și Ram din anii model 2021-2023 și va ajunge la 99% din vehiculele eligibile până la finalul lui 2024. Un serviciu similar acoperă vehiculele eligibile din Europa.

Free2move Connect Fleet: Această platformă de gestionare a flotei conectează un manager de flotă cu vehiculele sale pentru o vizibilitate în timp real. Un tablou de bord online afișează date vitale privind starea vehiculului, cum ar fi uleiul rămas sau starea de încărcare a bateriei. Free2move Connect Fleet poate, de asemenea, să stabilească limite de geofence și oferă geolocalizare în timp real. În caz de furt, un dispozitiv de urmărire ajută la recuperare.

MyTasks: Acest instrument le oferă șoferilor toate informațiile de care au nevoie pe ecranul de divertisment de la bordul autovehiculului pentru a-și executa programul în mod eficient, chiar dacă există modificări sau întârzieri. Managerii de flotă primesc actualizări automate atunci când sarcinile sunt finalizate sau întârziate și reprogramate, astfel încât toate părțile pot gestiona progresul zilei.

Mobilisights își extinde baza de clienți prin valorificarea datelor provenite de la 13,8 milioane de vehicule conectate Stellantis pentru a oferi soluții inovatoare care nu numai că respectă confidențialitatea, ci și îmbogățesc experiențele clienților săi. Aceste informații îmbunătățesc gestionarea flotei, experiența șoferilor, gestionarea traficului și planificarea urbană, favorizând o lume a transporturilor mai inteligentă și mai sigură prin intermediul datelor personalizate și anonimizate.

Informații despre caracteristicile software-ului Stellantis pot fi găsite pe www.myconnectedcars.stellantis.com.

Strategia software-ului Stellantis vizează generarea a aproximativ 20 de miliarde de euro în venituri anuale suplimentare până la finalul deceniului.

Articole similare

Ad