Ad
Ad
Ad

DSV Road, o companie independentă în ascensiune

Începând din 2022, DSV Road a luat o nouă direcție, devenind o entitate independentă în cadrul grupului DSV, odată cu divizarea DSV Solutions, aceasta din urmă păstrând activitatea de Contract Logistics. Schimbarea strategică a fost urmată de o serie de transformări, cu scopul de a permite fiecărei entități să-și concentreze resursele și eforturile asupra domeniului său specific de activitate. Iar DSV Road și-a consolidat poziția pe piață, estimând o creștere a cifrei de afaceri cu aproximativ 10% față de cele circa 80 de milioane de euro din 2023.

De altfel, decizia a fost precedată de o serie de transformări similare în anii trecuți, culminând cu divizarea DSV Solutions și DSV Air & Sea, în 2021. În ciuda provocărilor inițiale, procesul s-a finalizat cu succes, declară Daniel Babii, Director of Business Development în cadrul DSV Road.

Unul dintre principalele obstacole în calea acestui proces a fost reprezentat de eforturile autorităților statului de a încadra noua entitate în categoria întreprinderilor mari, cea a IMM-urilor fiind o clasificare care nu reflecta natura reală și capacitatea sa de operare.

Totuși, DSV Road a depășit provocările și și-a consolidat poziția pe piață, estimând o creștere a cifrei de afaceri cu aproximativ 10% până la sfârșitul anului curent, comparativ cu 2023, când a raportat venituri de aproximativ 80 de milioane de euro.

În conformitate cu aceste obiective, compania a investit în extinderea echipei, care s-a mărit de la 60 de angajați, în urma divizării, la 130. Această măsură strategică este menită să asigure companiei capacitatea de a gestiona volumul de activitate și a răspunde eficient nevoilor clienților și exprimă hotărârea sa de a ajunge la noi clienți și a oferi servicii de calitate în condițiile actuale de consolidare a pieței, cu accent pe segmentul de transport rutier domestic. „În pofida unui început de an marcat de incertitudini și de lipsa predictibilității, suntem deciși să facem față oricăror provocări și să ne menținem traiectoria ascendentă.”

Tendință de creștere la început de an în automotive și fashion

În contextul în care în ultimele două luni din 2023 cererea de transport de marfă a fost mai mică, DSV Road a reușit să-și îmbunătățească cifra de afaceri în comparație cu anul precedent. Iar începutul lui 2024 a adus o creștere a exporturilor, cel puțin în ianuarie și februarie, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Dar „piața de transport se confruntă în continuare cu provocări și este dificil să facem previziuni. Un portofoliu diversificat, cu clienți din multiple industrii, poate reprezenta o modalitate prin care să fie traversate mai ușor perioadele fluctuante și să fie păstrat un echilibru în privința volumelor gestionate. De exemplu, industria automotive se află într-o perioadă de tranziție, ținând cont de trecerea la vehicule electrice, însă evoluția acestui sector atât în 2023, cât și la începutul lui 2024, s-a încadrat în parametrii previzionați, ținând cont de faptul că o bună parte a componentelor vehiculelor auto sunt și vor fi necesare și pe viitor.”

În paralel, și industria modei are o tendință pozitivă în ceea ce privește cererea de servicii oferite de DSV Road, compania fiind în negocieri cu potențiali parteneri din domeniu, ceea ce ar presupune dezvoltarea serviciului de cross docking la nivel regional.

În prezent, operațiunile de cross docking ale depozitelor DSV se desfășoară exclusiv în București și Arad, dar compania ia în considerare și includerea spațiului de la Brașov pe lista acestor locații, având în vedere perspectivele de creștere ale industriei, care impun deschiderea câte unui centru regional în Moldova și în Transilvania.

Creșterea tarifelor, principalul obstacol în contextul economic actual

Punând în balanță, pe de o parte, industriile care merg bine, și pe de altă parte contextul economic din Europa, Daniel Babii subliniază importanța concentrării asupra priorităților și declară că experiența vastă a companiei o ajută să facă față schimbărilor de pe piață și să se adapteze rapid la noile cerințe și provocări.

În ultimii ani, majorările prețurilor și creșterea costurilor de transport au fost constante, determinate atât de condițiile economice, cât și de taxele mai mari de drum impuse de diverse țări. Iar aceste ajustări tarifare reprezintă una dintre principalele provocări din domeniu.

Totuși, în general, cheltuielile s-au menținut la un nivel relativ previzibil, cu excepția unor factori neprevăzuți. Chiar și în ceea ce privește combustibilul, care reprezintă una dintre componentele principale ale costului de transport, în 2023 nu au existat fluctuații semnificative. Totuși, în 2024 cele mai multe țări încep să ia în considerare noi sisteme de taxare rutieră, după ce în decembrie 2023 Germania a majorat taxa pe emisiile de CO2 pentru camioane.

DSV Road a precizat că urmărește activ fluctuațiile prețurilor la combustibili și merge proactiv către clienți și furnizorii săi pentru a ajusta tarifele, comunicându-le clar și transparent evoluțiile privind prețurile de transport, fie că acestea înregistrează creșteri, fie scăderi. De aceea și clienții și furnizorii înțeleg creșterile, respectiv scăderile prețurilor de transport.

Prioritatea sustenabilității, abordată cu realism

Infrastructura aglomerată din Europa și timpii mari de așteptare au determinat DSV Road să aibă o abordare mai prudentă în ceea ce privește transportul intermodal, explică Daniel Babii. „Căutăm în permanență să adoptăm practici sustenabile în activitatea noastră. Totuși, încă ne confruntăm cu situații în care trebuie să alegem între sustenabilitate și disponibilitatea și promptitudinea în livrarea produselor. Vedem însă un potențial tot mai mare de creștere a transportului intermodal, care poate fi soluția în astfel de situații. Pe măsură ce costurile transportului rutier cresc din cauza taxelor de drum, intermodalul devine o potențială alternativă. De asemenea, în contextul în care tendința europeană se îndreaptă către sustenabilitate, se va încuraja tot mai mult transportul feroviar în locul celui rutier. Observăm investiții în infrastructura terminalelor, inclusiv în România, și continuăm să analizăm opțiunile intermodale pentru a rămâne competitivi pe piață.”

DSV Road s-a angajat să scadă cu aproximativ 50% cantitatea de emisii de carbon până în 2030, inclusiv în România. La nivel de grup, există un fond total de finanțare de un miliard de coroane daneze (echivalentul a peste 134 de milioane de euro), din care se pot atrage investiții în programe ESG, care presupun reducerea emisiilor de CO2 și protejarea mediului, și la care are acces și țara noastră.

O modalitate prin care compania poate să atingă acest obiectiv ar fi orientarea spre parteneriate cu furnizori ce dețin în flotă camioane electrice.

Daniel Babii evidențiază că DSV Road are în plan tranziția către vehicule electrice, lucru ce poate aduce avantaje legate de sustenabilitate, dar trebuie gestionate și provocările legate de infrastructură și costuri. „Avem un plan de livrare first mile și last mile cu vehicule electrice. Evident, tranziția va fi treptată, iar implementarea este strâns legată de ritmul în care evoluează proiectele de infrastructură.”

Pregătiți pentru eventuale noi legi similare celor din țările vecine

În contextul evoluțiilor legislative din țările vecine României, precum Ungaria, Bulgaria sau Serbia, industria logistică din România se pregătește pentru eventuale noi reglementări care ar putea influența modul în care sunt gestionate lanțurile de distribuție și activitățile de transport.

Aceste țări au adoptat recent diverse legi și prevederi menite să optimizeze și să simplifice procesele logistice, reducând numărul intermediarilor și facilitând transportul direct către destinatar. Printre aceste măsuri se numără și impunerea unor cerințe stricte pentru documentația necesară în transportul de mărfuri.

În aceste condiții, DSV a subliniat importanța verificării documentelor esențiale precum licențele și CMR-ul din partea transportatorilor cu care colaborează. „Adaptarea la noile reglementări nu este întotdeauna simplă, iar industria logistică trebuie să fie pregătită pentru eventualele provocări și ajustări necesare în procesele sale operaționale. Acest lucru implică investiții în tehnologie și sisteme informatice eficiente, precum și consolidarea colaborării cu partenerii de afaceri pentru a asigura o tranziție cât mai lină către noile standarde legislative”, precizează Daniel Babii.

DSV continuă să își consolideze angajamentul față de conformitatea legală și se concentrează pe asigurarea unei colaborări transparente și eficiente cu partenerii săi din transporturi.

Articole similare

Ad