Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

MF și ANAF: Aplicația e-Transport, disponibilă pe platformele Apple Store și Google Play

Ministerul Finanțelor (MF) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au anunțat finalizarea aplicației e-Transport. Aceasta va monitoriza transporturile rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat, precum și transporturile rutiere internaționale de bunuri.

Aplicația este deja disponibilă pe platformele Apple Store și Google Play și este în proces de avizare, urmând ca până cel târziu la 15 iulie 2024 să fie operațională și accesibilă utilizatorilor.

În perioada 15 iulie 2024 – 31 august 2024, aplicația va fi testată pentru parametrii tehnici. Prevederile art. 13^1 lit. d) și e) din OUG nr. 41/2022 vor intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024.

Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de poziționare GPS, dacă autovehiculele de transport marfă sunt dotate cu astfel de sisteme. Specificațiile tehnice necesare pentru aceste situații sunt disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor, pe pagina RO e-Transport. În cazurile în care autovehiculele nu au sisteme GPS, acestea trebuie echipate cu un dispozitiv mobil care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, pe care este instalată aplicația dezvoltată de Centrul Național de Informații Fiscale (CNIF).

Operatorul de transport rutier este obligat să asigure transferul datelor de poziționare a vehiculului de transport, conform declarației din sistem, pe toată durata traseului de transport al bunurilor monitorizate prin RO e-Transport.

Precizări privind amânarea sancțiunilor pentru operatorii economici autorizați

Reamintim că în ședința de Guvern din 28 iunie 2024 s-a decis, prin OUG 87/2024, amânarea aplicării sancțiunilor prevăzute de legislația e-Transport până la 1 ianuarie 2025, doar pentru operatorii economici autorizați conform art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

Măsura este necesară pentru a evita un blocaj la nivelul operatorilor economici autorizați care desfășoară activități semnificative în economia națională și care efectuează în mod curent transporturi internaționale de bunuri.

Sistemul RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport monitorizează transporturile rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat și transporturile rutiere internaționale de bunuri. Aceasta este o componentă importantă în digitalizarea ANAF, vizând creșterea capacității administrative de combatere a fraudei fiscale.

De asemenea, sistemul contribuie semnificativ la reducerea GAP-ului de TVA prin monitorizarea transporturilor efectuate de bunuri cu risc fiscal ridicat, urmărind fiscalizarea tranzacțiilor comerciale și creșterea încasărilor la bugetul de stat.

Pentru a informa contribuabilii, Ministerul Finanțelor și ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul național e-Transport, disponibil pe https://bit.ly/3xTCZbL.

Articole similare

Ad