Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Guvernul a aprobat deschiderea punctului de trecere cu bacul între Giurgiu și Ruse

Guvernul României a publicat în Monitorul Oficial nr. 623 din 2 iulie 2024 hotărârea nr. 733 din 28 iunie 2024 privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) – Ruse (Bulgaria) II, în regim de bac.

Hotărârea prevede și completarea anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002.

Având în vedere acordul dintre guvernele României și Bulgariei semnat la București pe 29 aprilie 2022 și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.196/2022, Guvernul României, în temeiul art. 108 din Constituția României și art. 9 alin. (1) din Ordonanța de urgență nr. 105/2001, cu modificările ulterioare, adoptă această hotărâre.

Scopul principal al acestei hotărâri este de a facilita trecerea frontierei între cele două țări prin deschiderea unui nou punct de trecere, în regim de bac, la Giurgiu-Ruse, îmbunătățind astfel conectivitatea și cooperarea bilaterală.

Principalele puncte ale Articolului 1 din hotărârea nr. 733 din 28 iunie 2024

  1. Aprobarea deschiderii: Se aprobă deschiderea punctului de trecere în regim de bac pentru vehicule cu motor și pasageri, în sectorul dintre km fluvial 490,200 și km fluvial 489,500 (Ostrovul Mocănașul).
  2. Programul de funcționare: Punctul de trecere va funcționa permanent, non-stop, de la ora 00.00 la ora 24.00.
  3. Limitări de trafic: Traficul prin acest punct de trecere este limitat la autovehicule cu o masă totală de până la 40 de tone.
  4. Condiții de operare: Punctul va fi dat în folosință după ce administratorul imobilului îndeplinește toate obligațiile legale necesare, inclusiv realizarea infrastructurii și utilităților necesare pentru controlul de frontieră și asigurarea personalului necesar de către autoritățile competente, conform normelor în vigoare.

Articolul 2 din hotărârea nr. 733 din 28 iunie 2024 prevede următoarele:

  1. Funcționarea punctului de trecere: Punctul internațional de trecere a frontierei de stat va funcționa în spații care respectă cerințele legale pentru activitățile de control.
  2. Asigurarea spațiilor și utilităților: Administratorul imobilului este responsabil de furnizarea spațiilor și utilităților necesare pentru activitățile de control la frontieră.
  3. Costurile utilităților: Costurile pentru utilitățile aferente sunt acoperite inițial de către administratorul imobilului și apoi recuperate de la fiecare instituție implicată, pe baza unui protocol, conform legislației în vigoare.

Articole similare

Ad