Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE alocă 7 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii de transport

Comisia Europeană a selectat 134 de proiecte de transport care vor primi subvenții din cei peste 7 miliarde de euro din partea Mecanismului Conectarea Europei (CEF), reprezentând cea mai mare cerere de propuneri din actualul program. Aproximativ 83% din finanțare se vor oferi proiectelor care vor contribui la obiectivele climatice ale UE, îmbunătățind rețeaua de căi ferate, căi navigabile interioare și rute maritime din rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Mai precis, proiectele feroviare vor beneficia de 80% din cele 7 miliarde de euro.

De asemenea, Regulamentul TEN-T revizuit va intra în vigoare pe 18 iulie. Finanțarea va susține îmbunătățirea conexiunilor feroviare transfrontaliere în statele baltice (Rail Baltica), între Franța și Italia (Lyon-Turin) și între Danemarca și Germania (tunelul Fehmarnbelt).

Aproximativ 20 de porturi maritime din Irlanda, Spania, Finlanda, Țările de Jos, Germania, Malta, Lituania, Cipru, Croația, Grecia și Polonia vor beneficia de sprijin pentru modernizarea infrastructurii. Aceste îmbunătățiri vor include facilități pentru furnizarea de energie electrică a navelor la țărm și pentru transportul energiei regenerabile. De asemenea, vor fi efectuate lucrări la infrastructura căilor navigabile interioare pentru a îmbunătăți conexiunile transfrontaliere între Franța și Belgia în bazinul Seine-Scheldt, și între România și Bulgaria pe Dunăre. Porturile interioare din Austria, Germania și Țările de Jos vor primi finanțare pentru a promova rețeaua europeană de râuri și canale, sprijinind transportul durabil.

În domeniul transportului rutier, se vor lansa sisteme și servicii de transport inteligente (STI) și vor fi create noi zone de parcare sigure și securizate, îmbunătățind siguranța atât pentru utilizatori individuali, cât și pentru profesioniști.

Proiectele de gestionare a traficului aerian vor avansa în dezvoltarea unui spațiu aerian european unic, vizând creșterea eficienței, siguranței și durabilității transportului aerian.

În plus, mai multe proiecte vor spori capacitatea pe benzile de solidaritate UE-Ucraina, facilitând importurile și exporturile între Ucraina și UE. Acestea includ îmbunătățiri ale infrastructurii de transport rutier la punctele de trecere a frontierei între Ucraina, Moldova și România, creșterea capacității la punctul de trecere a frontierei feroviare Ungaria-Ucraina, construirea unei noi secțiuni de drum în Polonia către frontiera cu Ucraina și studii pentru integrarea sistemului feroviar ucrainean în rețeaua UE.

După aprobarea de ieri a listei cu cele 134 de proiecte de către statele membre, Comisia Europeană va adopta oficial decizia de finanțare, iar CINEA va începe pregătirea acordurilor de finanțare. Rezultatele sunt provizorii și vor deveni definitive doar după adoptarea oficială a deciziei de atribuire de către Comisie.

Aceste proiecte au fost selectate din 408 de cereri depuse până la 18 ianuarie 2024. Finanțarea UE va fi oferită sub formă de granturi pentru cofinanțarea costurilor totale ale proiectelor.

Pentru perioada 2021-2027, programul CEF Transport dispune de 25,8 miliarde de euro pentru subvenții destinate proiectelor TEN-T în statele membre. De la începutul programului în 2014, CEF a sprijinit peste 1.500 de proiecte în sectorul transporturilor, cu o valoare totală de 37,5 miliarde de euro.

Începând cu 18 iulie, un regulament TEN-T actualizat va stimula dezvoltarea unei rețele de transport durabile și reziliente în UE, promovând moduri de transport durabile, digitalizarea și multimodalitatea, și abordând provocările climatice și mobilitatea militară.

Articole similare

Ad