
TH Trucks România a inaugurat luna trecută service-ul propriu de la Craiova, care ridică la 11 numărul de ateliere din rețeaua TH Trucks din țara noastră. Noul centru aduce cu sine oportunități noi în oferirea de servicii și produse specifice zonei: operațiuni de reparații mai complexe, montaje și inițializări de tahografe, vânzări de piese noi și second-hand, acestea din urmă fiind intensificate după adăugarea unui centru de dezmembrări la Craiova. De asemenea, stabilirea TH Trucks România ca DAF Used Trucks dealer va aduce oportunități de vânzare de vehicule rulate în condiții foarte bune tuturor clienților din România, inclusiv celor din Oltenia, regiune în care marca olandeză crește constant în notorietate.
Centrul de service TH Trucks din Craiova are o suprafață totală de 10.000 m2, din care atelierul propriu-zis are circa 1.300 m2. Acesta are 6 canale de lucru și toate sculele și echipamentele necesare pentru a repara, în primul rând, camioane DAF, dar și alte mărci. Atelierul este dotat cu tot ceea ce este nevoie pentru a întreține un camion: stație ITP, echipamente de diagnoză și întreținere, specifice produsului DAF.
În curând, la Craiova se va inaugura și o stație de montaj și inițializare de tahografe, compania fiind pregătită cu stocuri de câteva mii de tahografe de generație a doua pentru a putea oferi clienților o soluție rapidă de a respecta cerințele europene, care, după 1 ianuarie 2025, permit transportul internațional doar camioanelor care sunt echipate cu tahograf inteligent de generația a doua. Prețurile sunt mai mult decât competitive, montajul fiind gratuit.
Iar investițiile nu se opresc aici: Grupul TH intenționează să dezvolte capacitatea de a efectua reparații de complexitate medie și mare și să reducă timpii de așteptare la liniile de service.
Deși TH Trucks este prezent în regiune de mai bine de 14 ani, este prima investiție majoră într-un service propriu aici. „Inițial nu aveam în plan o investiție pentru acest punct de lucru, însă cerințele pieței și nevoile clienților din zonă ne-au determinat să considerăm că este momentul potrivit să inițiem demersuri pentru a ne extinde rețeaua și a aduce ceva nou în această regiune în plină dezvoltare. Datele macroeconomice ne-au convins și ne-au dat multă încredere, energie și optimism pentru a face investiția. Principalul garant al acestor demersuri a fost echipa de specialiști pe care o avem aici, care a promovat deciziile de dezvoltare datorită profesionalismului de care a dat dovadă și datorită implicării colectivului pentru creșterea aprecierii punctului de lucru la nivel local. Toate acestea le datorăm în special directorului de dealer, Romeo Neagoe, căruia îi mulțumim pe această cale”, a declarat Sandu Stoica, CEO TH Trucks România.

Clienți medii și mici, dar loiali
Pe lângă flotele de transport internațional, majoritatea clienților de service din regiunea Olteniei operează în construcții și transport de cereale, competența tehnicienilor TH Trucks fiind dezvoltată pe astfel de tipuri de activități.

Potrivit reprezentanților companiei, sunt inclusiv clienți din afara granițelor care tranzitează România – precum marile flote din Bulgaria sau Turcia – și care preferă să vină să-și facă întreținerea în această locație din Craiova.
„Este relativ ușor să vinzi un camion nou, însă partea dificilă este menținerea unei relații de durată cu clientul. Mulți clienți care preferau vehiculele uzate și-au reevaluat opțiunile și au început să cumpere camioane noi datorită interacțiunii pozitive cu noua locație și cu echipa de aici”, a spus Sandu Stoica.
Adrian Gorcea, COO TH Trucks, a adăugat că în regiunea Olteniei impresionează mândria de a deține un vehicul bine echipat. „Îmi aduc aminte că am început în această zonă cu vânzări predominant de vehicule rulate și acum am ajuns la vânzări de vehicule cu un grad ridicat de dotări opționale. Pentru DAF sunt importanți toți clienții, fie că au un camion, fie 50, iar, cel puțin în zona Craiova, nu avem printre clienți flote foarte mari, dar sunt parteneri de drum lung. Aceștia ne oferă stabilitate, iar TH Trucks le asigură confortul prin servicii și produse de înaltă calitate.”

Compania este însă în discuții și cu marii jucători din zonă pentru a dezvolta un parteneriat.
„Odată cu noua investiție, ne așteptăm ca satisfacția clienților din regiune să crească, și asta nu pentru că până acum clienții nu erau mulțumiți, ci pentru că locațiile anterioare, închiriate, nu le-au permis colegilor noștri de aici să ofere mai mult, deși echipa locală este extrem de profesionistă, sudată, foarte apreciată atât la nivel intern, cât și în cadrul rețelei de service DAF”, a mai spus Sandu Stoica.
Printre clienții DAF din regiune sunt și transportatori care dețin ateliere proprii de service și care colaborează cu TH Trucks pentru achiziții de piese originale și pentru lucrări de mentenanță și întreținere.
„Suntem extrem de flexibili și disponibili pentru orice tip de client, fapt pentru care suntem apreciați și recunoscuți pe piață. În plus față de divizia de service, oferim în atelierele noastre și servicii și produse conexe, cel mai important fiind vânzarea directă de piese. Acest lucru se poate realiza fie direct din atelier, fie prin intermediul agenților noștri de teren”, a mai spus Sandu Stoica.
Și, pentru că în ultima perioadă tot mai mulți transportatori se confruntă cu dificultăți financiare, TH Trucks încearcă să își ajute clienții să depășească aceste momente grele, fiind atenți și la propria siguranță financiară.
„Când un partener trece printr-o perioadă dificilă, suntem alături de el, oferindu-i soluții și îndrumare de specialitate pentru a-l ajuta să iasă din impas. În prezent, mulți transportatori se află în situația de a nu-și putea achita ratele la bănci sau la societățile de leasing pentru camioanele achiziționate, fie ele noi sau second-hand. Deși aceste probleme au existat întotdeauna, în perioada post-pandemică numărul cazurilor a crescut semnificativ, afectând chiar și clienți de la care nu ne așteptam, aspect destul de îngrijorător”, a precizat Sandu Stoica.
Dezmembrările, o activitate de viitor pentru Craiova
Adrian Gorcea apreciază eforturile echipei regionale, care a reușit să crească imaginea DAF într-o zonă în care brandul nu era foarte cunoscut.
„Acest centru de service este rezultatul muncii echipei de aici, o echipă fabuloasă, care a reușit, chiar și într-un centru închiriat, care se confrunta cu unele constrângeri, să facă reparații pentru alte mărci, suduri pentru cisterne, reparații de semiremorci și să ofere servicii de înaltă calitate. Suntem mândri de ei și îi vom susține să se dezvolte și pe alte segmente de activitate, inclusiv în zona de dezmembrări pentru alte branduri.”

Urmează Moldova
După deschiderea a trei noi ateliere de service în ultimii doi ani – Constanța, Oradea și, acum, Craiova – TH Trucks continuă să investească nu doar în locații, ci și în oameni. Următorul pas va fi în Republica Moldova, apoi Iași.
Ținând cont de faptul că Republica Moldova se dezvoltă pe măsură ce se discută tot mai mult de integrarea europeană, crește și apetitul clienților din zonă pentru toate tipurile de vehicule comerciale, de aceea investiția acolo este prioritară. Astfel, importatorul DAF a luat decizia de a introduce această zonă în planul său de investiții. În final, grupul TH Trucks vrea ca rețeaua de service pe care o deține să fie una proprie, controlată de o singură entitate, și să nu mai aibă locații închiriate precum în trecut.
„Grupul TH își dorește ca întreaga rețea să fie cât mai adaptată nevoilor și cerințelor clienților noștri și, nu în ultimul rând, în linie cu standardele impuse de producător, renunțând astfel la locațiile închiriate. În Chișinău, vom avea un centru service impresionant, similar cu cel de la Gilău, incluzând un showroom și un minim de 16 linii de service. Dacă totul decurge conform planului, deschiderea va avea loc în februarie sau martie anul viitor”, a precizat Sandu Stoica.
Investiție majoră după ce a fost numit dealer oficial DAF Used România
Într-un an care se anunță extrem de provocator pentru piața de vehicule rulate, ca urmare a scăderii vânzărilor de camioane noi, TH Trucks România face un pas important în consolidarea ofertei de vehicule rulate, pregătind proiecte semnificative împreună cu partenerul DAF Used Trucks.
Astfel, în România se vor deschide cinci hub-uri pentru vehicule rulate, care vor reprezenta un punct important pe piață nu doar prin mărimea parcului, ci și prin calitatea acestora și pregătirea personalului care le va administra. În Craiova nu s-a decis încă deschiderea unui astfel de hub, deoarece accesul la București este mai facil, și grupul intenționează să dezvolte acolo un hub major, iar echipa care îl va administra se va ocupa și de clienții din zona Craiovei.
Având în vedere faptul că organizația a avut întotdeauna un profil orientat spre retail și un portofoliu consistent de clienți activi în zona de vânzări de camioane noi, nu a ignorat nici piața de camioane second-hand. Drept urmare, TH Trucks Romania are discuții avansate pentru acest proiect, conducerea companiei fiind optimistă în ceea ce privește atingerea și chiar depășirea țintelor stabilite.
„Vom avea în toate locațiile noastre vehicule rulate atât din portofoliul TH, cât și din cel al DAF, deci flote internaționale DAF care se întorc prin buy back sau trade in. Aceste vehicule vor fi localizate în centrele TH Trucks din România și promovate nu numai în țara noastră, ci și la nivel european de către TH”, a spus Adrian Gorcea.

Potrivit acestuia, piața de vehicule rulate a fost extrem de dinamică acum câteva luni, în special pentru clienții care dețineau astfel de mașini și doreau să le vândă, deoarece prețurile erau relativ ridicate din cauza lipsei de vehicule noi. Prețurile vehiculelor rulate au început să se ajusteze și să ajungă la un nivel corect, iar prin acest nou proiect, grupul TH oferă prețuri corecte, susținute de garanție, ceea ce va permite creșterea volumelor de vânzări. Ținta pentru 2024 este de a depăși cu 50% volumele comparativ cu anul trecut.
TH Trucks s-a pregătit cu campanii speciale de finanțare, există și finanțare proprie unde este nevoie, inclusiv oferte de buy back sau trade in pentru vehicule rulate.
„De-a lungul timpului, ne-am dezvoltat și pe zona de dezmembrări de vehicule și piese second-hand, găsind piețe de desfacere în Europa și Africa. Astfel, putem sprijini clienții care doresc să-și înlocuiască vehiculele foarte vechi cu vehicule rulate mai noi”, a mai spus Adrian Gorcea.

Vânzările de camioane noi își mențin ritmul din 2023
În primele șase luni ale acestui an, vânzările TH Trucks au menținut ritmul de anul trecut, fiind foarte bune comparativ cu alte țări din regiune unde există reprezentanțe DAF. „Conform cifrelor din România, Grupul TH se află în top 3, iar în iunie am ocupat locul al doilea după cota de piață, aproape la egalitate cu Volvo. Avem șanse mari și suntem încrezători că vom atinge obiectivele propuse până la finalul anului, această încredere fiindu-ne dată de echipele noastre, dar si de camioanele pe care le comercializăm, campioni ai eficienței trei ani la rând”, a spus Sandu Stoica.
Într-adevăr, „o parte din vânzări vin din contractele încheiate la sfârșitul lui 2023, dar mă bucur să văd că avem parteneri care au încredere în noi și au încheiat contracte cu livrare extrem de rapidă pentru 2024”, a declarat Adrian Gorcea.
În primele patru luni, cele mai multe vânzări au fost pe segmentul de transport internațional, dar începând cu mai s-a înregistrat o creștere pe segmentul de construcții. Ponderea, cel puțin momentan la DAF, este 80% transport internațional și 20% rigide.
Potrivit lui Sandu Stoica, în ultimii doi ani volumele de vânzări pe partea de construcții au înregistrat o creștere de două cifre. „Astfel, echipa a fost motivată să investească într-un stoc cât mai divers și a pregătit o gamă largă de vehicule ready-to-go pentru absolut orice tip de aplicație din construcții.”
Cota de piață pe care grupul dorește să o extindă se bazează pe două tipuri principale de vehicule: pentru transport internațional și regional. O componentă tot mai importantă pentru TH Trucks devine segmentul de vehicule rigide și aplicații dedicate construcțiilor, care s-a dezvoltat constant în ultimii doi ani.
Extinderile de flote au scăzut în continuare, deoarece se încearcă mai ales înlocuirea camioanelor vechi cu cele noi prin trade in sau buy back. Flotele mari de DAF au început să aibă o vechime relativ redusă și atunci condițiile de răscumpărare a camioanelor din flotele existente sunt mai avantajoase.
Chiar dacă admite că în ultima perioadă unii transportatori au început să resimtă financiar lipsa de volume de transport și creșterea costurilor, Sandu Stoica arată că există și extinderi de flotă, pentru că au apărut oportunități generate de noi cerințe și aplicații pe care transportatorii nu le-au dezvoltat în trecut, iar cea mai la îndemână soluție este achiziționarea de vehicule noi. Astfel, „clienți din Europa solicită camioane noi, cu specificații precise și un coeficient Vecto scăzut, pentru a minimiza amprenta de carbon. Aceste cerințe determină nevoia de extindere a flotelor atât din România, cât și din Republica Moldova. De asemenea, există tendința de a schimba mărcile de camioane pentru a alege alternative mai potrivite. Zona este dominată de clienți mici și medii, iar dealerul nostru are o orientare mai ales către retail. Cu toate acestea, avem clienți din ce în ce mai mulți care-și doresc reînnoirea flotelor cu camioane DAF, fiind în discuții cu marii jucători din această zonă pentru a dezvolta parteneriate viitoare”, a declarat CEO-ul TH Trucks România.
În ceea ce privește camioanele electrice, Sandu Stoica a spus că, „deși nu am lansat noi primul camion electric, grupul TH Trucks s-a pregătit temeinic, acumulând cunoștințe valoroase despre produsele electrice. DAF a lansat recent noi modele de camioane electrice, care vor aduce numeroase inovații tehnologice și funcționalități esențiale pentru aplicațiile clienților noștri.”
În curând, primul model demo va ajunge și în România, unde va fi prezentat și testat de către cei dornici să investească în soluții eficiente și sustenabile de transport.