Tarife de transport rutier de marfă între Duisburg și Varșovia
Tarifele de transport rutier de marfă pe bază de contract de la Varșovia la Duisburg au crescut în al doilea trimestru din 2024 cu 2% față de trimestrul anterior și cu 0,3% față de perioada similară din 2023, până la 1.542 de euro (1,43 de euro/km), conform barometrului realizat de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights). Iar tarifele spot au crescut cu 1,3%, respectiv cu 6%, până la 1.716 euro (1,59 de euro/km).
Pe sensul celălalt tarifele din contracte au crescut cu 1,3% față de trimestrul anterior și cu 1,4% față de trimestrul al doilea din 2023, până la 1.192 de euro (1,10 euro/km), și cele spot au crescut mult, cu 10,6%, adică 144 de euro, față de trimestrul anterior, până la 1.511 euro (1,39 de euro/km).
Astfel, de la Varșovia la Duisburg diferența dintre tarifele spot și cele din contract a ajuns la 11,3%, iar de la Duisburg la Varșovia de 26,8%, față de 16,2% în trimestrul anterior.
În ceea ce privește contextul economic și consumul care stau în spatele acestor evoluții de pe piața de transport, producția din Polonia cunoaște în ultimul timp o revenire, deși ușoară, cu toate că datele de la institutul național de statistică din această țară indică o scădere de 1,7% în mai 2024 față de mai 2023, după o creștere de 7,8% în aprilie 2024 față de aprilie 2023.
Vânzările din retailul polonez au crescut în mai cu 5,0% față de mai 2023, menținând tendința din primul trimestru al acestui an, când au fost cu mai mari 5,4% față de perioada similară din 2023. Vânzările auto continuă să crească puternic și au fost cu 12,9% mai multe înmatriculări noi în primul trimestru din 2024 față de primul din 2023, potrivit Asociației Poloneze a Industriei Auto (PZPM). Această redresare poate exercita o presiune ascendentă atât asupra tarifelor de transport spot, cât și – dar cu întârziere, pe măsură ce crește cererea industrială – a celor din contracte. Redresarea ușoară este în ton cu ușoara creștere față de trimestrul anterior a tarifelor spot și din contracte, întrucât acestea nu au crescut în concordanță cu cererea industrială revitalizată, ci mai degrabă par să se stabilizeze conform unei noi „normalități“.
În ceea ce privește producția industrială germană, aceasta a scăzut în mai cu 2,5% față de aprilie, potrivit institutului german de statistică Destatis, indicând că sectorul industrial din Europa nu își revine pe termen scurt. În plus, comenzile industriale germane au scăzut pentru a cincea lună consecutiv, cu 1,6% în mai față de aprilie, ceea ce poate exercita o presiune suplimentară în sensul scăderii tarifelor din contractele de transport de marfă cu plecare din această țară.
În viitorul apropiat, creșterea puternică a salariilor din Germania ar putea încuraja consumul populației în a doua parte a lui 2024, însă performanța slabă a economiei, în special a producției, arată că este puțin probabil să observăm creșteri semnificative ale tarifelor în acest an pe această relație, mai ales dacă luăm în considerare faptul că redresarea Poloniei este lentă și constantă.