Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

BERD finanțează construcția de centrale solare în România

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă 12,2 milioane de euro pentru construcția a două centrale solare în județul Dolj, România. Această finanțare face parte dintr-un pachet de finanțare cu recurs limitat, destinat să stimuleze dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în țară și să sprijine România în atingerea obiectivelor sale ambițioase în domeniul energiei regenerabile.

Beneficiarul finanțării este Danube Solar Five, deținut de Fondul de Energie Regenerabilă INVL I din Lituania și gestionat de UAB INVL Asset Management (INVL). INVL activează de peste trei decenii și gestionează active de peste două miliarde de euro, incluzând imobiliare, energie și infrastructură în țările baltice și estul Europei.

Finanțarea băncii reprezintă jumătate dintr-o emisiune de obligațiuni de 24,4 milioane de euro pentru construirea centralelor de la Robănești și Pielești, care vor avea o capacitate instalată totală de 60 MW. Co-finanțatorul Eiffel Investment Group, un fond de investiții în infrastructura energetică din Paris și partener existent al BERD, va furniza restul de 12,2 milioane de euro.

Eiffel Investment Group este un administrator de investiții care gestionează active de 6,4 miliarde de euro. Sprijinit de grupul Impala, fondat de antreprenorul Jacques Veyrat, Eiffel Investment Group deține o expertiză solidă în industrie, în special în tranziția energetică, dar și în domeniul științelor vieții, sectorul agroalimentar și digital. Strategiile de investiții ale Eiffel Investment Group urmăresc să obțină nu doar performanțe financiare ridicate, ci și efecte pozitive asupra mediului și societății. Echipa Eiffel Investment Group este formată din aproximativ 100 de profesioniști talentați, activând în Franța (Paris), BeNeLux (Amsterdam), Statele Unite ale Americii (New York) și Emiratele Arabe Unite (Abu Dhabi).

În calitate de membru al Uniunii Europene (UE), România s-a angajat să implementeze cel de-al Patrulea Pachet Energetic al UE, „Energie curată pentru toți europenii”. Acesta are ca scop modernizarea pieței de energie electrică a UE, sporind flexibilitatea acesteia și capacitatea de a integra o cantitate mai mare de energie regenerabilă. Recent, România a îmbunătățit semnificativ cadrul de reglementare intern pentru sursele regenerabile, începând cu liberalizarea completă a pieței locale de energie de la 1 ianuarie 2021.

Ambiția crescândă a României în acest domeniu se bazează pe angajamentele la nivelul UE prevăzute în planul Fit for 55 și REPowerEU pentru a crește producția de energie regenerabilă până în 2030. În 2023, România s-a angajat să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 până la un ambițios 36,2% în 2030, adăugând 11,9 GW capacități regenerabile noi.

Până în prezent, majoritatea investițiilor în regiune au fost realizate de producători independenți de energie care de obicei dețin proiectele pe toată durata ciclului lor de viață. Deși investitorii instituționali sunt, de asemenea, interesați să dețină aceste active, capacitatea lor de a suporta riscurile inițiale de construcție și dezvoltare este adeseori limitată. Facilitățile de finanțare punte pentru construcție cu recurs limitat (CBF) sunt structuri de finanțare inovatoare care permit dezvoltatorilor să gestioneze acest risc.

Aceste structuri de finanțare CBF sunt așteptate să joace un rol cheie în deblocarea fluxurilor suplimentare de capital în sectorul surselor regenerabile, care necesită investiții pe scară largă pentru a atinge obiectivul ambițios de tranziție verde al regiunii.

„Deși aceste facilități sunt acum o practică comună în Europa de Vest, până în prezent a fost finanțată doar o singură facilitate de construcție de acest tip în România. Implicarea BERD în acest segment asigură un exemplu pe piață pe care alți investitori să îl poată urma,” a spus Grzegorz Zielinski, Șeful Departamentului de Energie pentru Europa al BERD. BERD este un partener de lungă durată al României și până în prezent a investit aici aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte.

Articole similare

Ad