La nivelul UE se semneaza noi tratate de liber schimb intre Vest si Est, a anuntat Dorin Cojocaru, Presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui, in cadrul conferintei „reTag – a Retail & FMCG conference for the modern world“, organizata de Business Mark. „Daca se materializeaza aceste tratate, consumatorii poate vor manca mai ieftin. In schimb, nu stiu ce vom face noi, producatorii autohtoni. Impactul major va fi peste 3-4 luni“, a spus acesta.
In Europa, dupa cum arata Dorin Cojocaru, se urmareste introducerea unui ghid de bune practici care sa stabileasca un cadru al relatiilor dintre hipermarketuri si furnizori, un subiect foarte bine primit de politicieni. „Trebuie sa avem o strategie de a gasi calea de mijloc intre acestia, mai ales ca portofoliul de furnizori se ingusteaza in sectorul de productie legume-fructe si produse industrializate. Trebuie sa stabilim parteneriate sub forma de cooperative, care sa acopere 60-70% din totalul furnizorilor de produse alimentare, asa cum se intampla in Italia, Franta sau Olanda. In Italia, o cooperativa cuprinde 3.000 de producatori si poate sa asigure astfel o gama diversificata de produse. In Romania, cooperativa este prost inteleasa. Avem nevoie de o putere de a livra produse alimentare consumatorului roman.“
Dorin Cojocaru este de parere ca problema principala a industriei alimentare romane recastigarea increderii consumatorului roman in produsele autohtone. „Intr-o piata unica, europeana, in care tendinta e de globalizare a tuturor produselor prin retete, standarde si regulamente unice, trebuie sa ne recastigam specificitatea pietei, a consumatorului. Noi traim si mancam romaneste.“
Mai multe amanunte puteti afla din numarul urmator al revistei Logistica.