Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

AHK România solicită măsuri durabile pentru combaterea crizei din agricultură

Membrii AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană) din sectorul agroalimentar își exprimă îngrijorarea față de seceta severă care a afectat România în ultimii trei ani. Această secetă prelungită a avut un impact negativ major asupra agriculturii, provocând o scădere semnificativă a producției și intensificând presiunile financiare asupra agricultorilor.

În ultimul an, prețurile produselor agricole au scăzut cu aproximativ 38% față de 2022, în timp ce costurile de producție, inclusiv cele pentru îngrășăminte chimice, au crescut din cauza inflației și a volatilității pieței globale, generată de conflictul din Ucraina. Această discrepanță între cheltuielile în creștere și veniturile în scădere a pus multe întreprinderi agricole, în special cele cu lichidități limitate și capital insuficient, în pericol de insolvență.

„Deși apreciem recunoașterea crizei de către Guvernul României, AHK România este îngrijorată de măsurile propuse pentru amânarea plăților fermierilor către furnizorii de produse esențiale pentru agricultură, cum ar fi semințele, îngrășămintele, produse de protecție a culturilor etc. Această măsură ar putea duce la consecințe grave pentru lanțul de aprovizionare agricolă, agravând situația, în loc să o amelioreze.”,

a precizat Sebastian Metz, director general AHK România.

Amânarea obligațiilor de plată ale fermierilor către furnizori oferă o ușurare temporară, dar riscă să destabilizeze întregul lanț de aprovizionare. Furnizorii de inputuri agriculturale deja extind liniile de credit și sprijină fermierii prin politici comerciale, însă, dacă vor fi nevoiți să preia povara financiară, își vor reduce capacitatea de a opera eficient. Aceasta ar limita accesul fermierilor la materiale agricole de calitate, afectând sustenabilitatea și productivitatea. În consecință, scăderea productivității ar agrava dificultățile din sectorul agricol și ar amenința securitatea alimentară a României.

Interferența în mecanismele normale ale pieței riscă să submineze viabilitatea pe termen lung a fermierilor și a actorilor din lanțul valoric, putând încălca reglementările UE. O astfel de intervenție ar putea întrerupe lanțul economic, având consecințe negative pe termen lung. De asemenea, aceste măsuri ar putea diminua atractivitatea investițiilor în lanțul agricol-alimentar din România, afectând grav dezvoltarea acestuia.

AHK România solicită acțiuni imediate și un dialog constructiv între guvern și părțile interesate pentru a găsi soluții durabile la criza agricolă. Printre măsurile propuse se numără facilitarea accesului fermierilor la capital de lucru prin garanții de stat și reconstruirea încrederii în sector. Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană se angajează să colaboreze pentru a proteja lanțurile de aprovizionare și mijloacele de trai din sectorul agricol, prevenind astfel colapsul acestuia.

Articole similare

Ad