Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cushman & Wakefield Echinox: În România, peste jumătate de milion de metri pătrați de spații industriale și logistice sunt în construcție, iar aproape 60% sunt deja preînchiriate

Potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, dezvoltatorii din România au în construcție proiecte industriale și logistice care însumează o suprafață totală de peste jumătate de milion de metri pătrați, din care aproape 60% din aceasta este deja preînchiriată.

Creșterea capacității logistice ar putea exercita presiune asupra costului de închiriere în următoarea perioadă, cu toate că cererea după pandemie a înregistrat o majorare semnificativă în Europa Centrală și de Est.

În prezent, circa 555.000 de metri pătrați de parcuri industriale și de logistică sunt în construcție, urmând a fi livrate începând din ultimul trimestru al acestui an și până la finalul anului următor, în timp ce 315.000 metri pătrați sunt deja precontractați. Printre principalele orașe în care dezvoltatorii vor efectua noi investiții de acest tip în următoarele 15 luni sunt București (154.000 metri pătrați), Brașov (108.000 metri pătrați), Bacău (50.000 metri pătrați), Slatina (50.000 metri pătrați) și Timișoara (34.000 metri pătrați).

În primele nouă luni ale lui 2023 au fost inițiate noi proiecte cu un total de 252.000 metri pătrați, însă având în vedere planurile dezvoltatorilor pentru acest an, acestea vizează finalizarea a încă 185.000 metri pătrați, rezultând o activitate de dezvoltare cu 46% față de nivelul din 2022, când au fost livrați astfel de spații de 821.000 metri pătrați.

În ceea ce privește cererea, a fost închiriat un total de 716.000 metri pătrați, de spații industriale și logistice, în perioada ianuarie-septembrie 2023, reprezentând 22% sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut. Cererea nouă continuă să fie principalul motor al pieței, având o pondere de peste 70% din suprafața totală închiriată în primele 9 luni ale anului în curs.

În Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, piața locală de închirieri a cunoscut cea mai semnificativă creștere în perioada 2020-2023, comparativ cu nivelul pre-pandemie. Cererea trimestrială de spații industriale și logistice în România a înregistrat o creștere medie de 254%, începând cu anul 2020, ajungând la 267.000 metri pătrați, față de media trimestrială de 75.400 metri pătrați din perioada 2010-2019.

Chiriile de referință din București și din principalele hub-urile industriale și logistice din România au înregistrat o ușoară creștere în al treilea trimestru din 2023, situându-se între €4.25 și €4.65 pe metru pătrat lunar. Această tendință ascendentă se preconizează că va continua, dar într-un ritm mai lent, dat fiind limitarea proiectelor construite speculativ. Cu toate acestea, costurile de închiriere în România rămân cele mai mici în regiune, chiar dacă, începând cu 2020, chiriile au înregistrat o creștere, aliniată cu trendul global.

„Pe fondul incertitudinilor economice care continuă să afecteze planurile de extindere ale chiriașilor, dezvoltatorii pot adopta, cel puțin pe termen  scurt, abordări mai prudente atunci când vine vorba de începerea de noi investiții industriale și logistice. Această prudență se poate vedea și în celelalte piețe din regiune, regiune în care suprafața spațiilor nou livrate s-a redus cu 16% în primele 9 luni ale acestui an comparativ cu același interval din 2022. Pe termen mediu însă, estimăm o creștere a apetitului dezvoltatorilor pentru noi investiții,  având în vedere că asistăm deja la reducerea inflației și stabilizarea costurilor de finanțare, elemente ce ar putea stimula nevoile chiriașilor pentru noi spații industriale.”,

a precizat Andrei Brînzea, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.
  • Foto: Cushman & Wakefield Echinox

Articole similare

Ad